ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΗ: Τι περιμένει ακόμη για να γεμίσει το ταμείο της;

10:58 - 25 Σεπ 2019 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΕΗ: Τι περιμένει ακόμη για να γεμίσει το ταμείο της;
Επιπλέον δράσεις σχεδιάζει η διοίκηση της ΔΕΗ, όπως καταγράφονται στην έκθεση για την οικονομική χρήση του πρώτου εξαμήνου του 2019 που αναμένεται να στηρίξουν περαιτέρω στην επιχείρηση. Βέβαια οι ενέργειες αυτές ήταν ήδη προγραμματισμένες από την προηγούμενη διοίκηση όπως και αυτές, με εξαίρεση την αύξηση των τιμολογίων και τη διάθεση περιορισμού των ΝΟΜΕ (είναι σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς), που δρομολογήθηκαν (απόδοση ΥΚΩ κτλ) και οδήγησαν τους ελεγκτές (ΕΥ) στο να αλλάξουν προς τα βελτίω τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της εταιρίας.

Οι μελλοντικές κινήσεις 

  1. Έχει ανατεθεί σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς η εξεύρεση επενδυτών για την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της Μητρικής Εταιρείας, που αναμένεται, εφόσον υλοποιηθεί, να συμβάλει στη βελτίωση των χρηματοροών της.
  2. Η Μητρική Εταιρεία θα προχωρήσει στην διερεύνηση δυνατότητας έκδοσης διεθνούς ομολόγου, διαδικασία την οποία είχε ήδη ξεκινήσει από το 2018, αλλά είχε αναστείλει λόγω επιδείνωσης των οικονομικών της μεγεθών και έλλειψης μηχανισμού μετακύλισης της ραγδαίας αύξησης των τιμών CO2 στα τιμολόγια πελατών Χαμηλής Τάσης. Αν η δράση αυτή υλοποιηθεί αναμένεται να συμβάλλει στη βελτίωση των χρηματοροών της Μητρικής Εταιρείας.
  3. Συνεχιζόμενη έμφαση στην μείωση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από πελάτες με τη συνεργασία συμβούλων. Αν η δράση αυτή υλοποιηθεί αναμένεται να συμβάλλει στη βελτίωση των χρηματοροών της Μητρικής Εταιρείας.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν γίνει οι ακόλουθες δράσεις:

  • Εξασφάλιση άντλησης δανειακών κεφαλαίων μακροπρόθεσμης διάρκειας συνολικού ύψους €238,1 εκατ.
  • Αύξηση τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, μείωση των εκπτώσεων συνέπειας και προπληρωμής και εισαγωγή «ρήτρας CO2» στα τιμολόγια των πελατών Χαμηλής Τάσης (απόφαση ΔΣ 90/30.08.2019). Από τις ως άνω τιμολογιακές προσαρμογές αναμένεται ενίσχυση της κερδοφορίας  α) κατά €120 εκατ. μέχρι το τέλος της χρήσης 2019, και β) κατά € 532 εκατ. για το 2020. Επιπρόσθετα με την προαναφερθείσα απόφαση εξουσιοδοτήθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας για την επίλυση θεμάτων που πιθανόν να προκύψουν από την εφαρμογή της απόφασης καθώς και για τον καθορισμό της τιμολογιακής και εμπορικής πολιτικής με την συνδρομή των Υπηρεσιών. 

Επίσης οι ταμειακές ροές του Ομίλου και της Μητρικής Εταιρείας ενισχύονται από:

  • Είσπραξη εντός του πρώτου τριμήνου 2020 από το Ελληνικό Δημόσιο της προπληρωμής της αξίας κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας των φορέων του για το έτος 2020. Η προπληρωμή αυτή είχε πραγματοποιηθεί και στα δύο προηγούμενα έτη (2018 και 2019) βάσει πενταετούς συμφωνίας που υπεγράφη με το Ελληνικό Δημόσιο στις 14.6.2018.
  • Πρόσθετα έσοδα από την αναγνώριση υποανάκτησης Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ)  παρελθόντων ετών ύψους περίπου € 200 εκατ. τα οποία μετά από σχετική γραπτή επιβεβαίωση που λήφθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας και το Υπουργείο Οικονομικών θα εγγραφούν στον Κρατικό Προϋπολογισμό και θα εκταμιευτούν όχι αργότερα από τον Ιανουάριο του 2020 και μετά από την απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση η οποία θα επιφέρει την οριστική διευθέτηση του ζητήματος.

Όπως αναφέρεται, πάντως, ο Όμιλος και η Μητρική Εταιρεία την 30.06.2019 ήταν σε πλήρη συμμόρφωση με τους όρους του συνόλου των δανειακών τους συμβάσεων δηλαδή πριν έλθει η νέα διοίκηση.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.