ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κρήτη

09:49 - 31 Οκτ 2019 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κρήτη
Σεισμικές έρευνες των ΕΛΠΕ φαίνεται πως εντόπισαν υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της χώρας για 70 χρόνια, σε περιοχή νότια της Κρήτης.

Πρόκειται για τη Δομή Τάλως, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιάννης Γρηγορίου σε κλειστή συζήτηση του think tank του Ευάγγελου Βενιζέλου, έχει παρόμοια δομή με αυτή του κοιτάσματος Ζορ που ανακαλύφθηκε στην ΑΟΖ της Αιγύπτου το 2015.

Η ανάλυση των υφιστάμενων σεισμικών δεδομένων δείχνει κοίτασμα 280 δισ. κυβικών μέτρων, το οποίο εάν επιβεβαιωθεί θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς της Ελλάδας για 70 χρόνια δεδομένου ότι η Ελλάδα καταναλώνει 4 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου το χρόνο.

Ο συγκεκριμένος στόχος έχει καταγραφεί στις σεισμικές έρευνες του 2012-2013 από την νορβηγική εταιρεία PGS που είχε «σκανάρει» τις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου και νότια της Κρήτης με τη δομή Τάλως να εντοπίζεται στη δεύτερη περιοχή.

Σημειώνεται ότι προκειμένου να επαληθευτεί η εκτίμηση θα πρέπει να πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Upstreaμ συνέστησε να υπάρξει μετριοπάθεια στις εκτιμήσεις μια ακόμη δεν μπορούμε  να πούμε ότι η περιοχή έχει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο καθώς ακόμη βρισκόμαστε  στο στάδιο των ερευνών.

Αναφερόμενος στην γεώτρηση του Πατραϊκού Κόλπου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο  να στηθεί  μέσα στο 2020  διότι πρέπει να προηγηθεί η μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, η οποία  παραμένει σε εκκρεμότητα και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Το κοίτασμα του Πατραϊκού Κόλπου μπορεί να φέρει έσοδα 200 εκατ. ευρώ το χρόνο  και σε βάθος πενταετίας τα έσοδα να ανέλθουν στα 5 δις. ευρώ τα οποία  θα κατευθυνθούν προς το Ασφαλιστικό σύστημα για την αλληλεγγύη των γενεών.

Εκτίμησε ότι μπορεί να απασχοληθούν περίπου 1000 εργαζόμενοι υψηλά αμειβόμενοι. Τα οφέλη για την οικονομία θα έχουν πολλαπλασιαστική αξία που θα φθάνει τα 3 δισ. ευρώ το χρόνο.

Ο κ. Γιάννης Γρηγορίου αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που καταγράφονται στις τοπικές κοινωνίες. Ενδεικτικά ανέφερε ότι πρόσφατα ο Δήμος Άρτας κινητοποίησε του κατοίκους χωριών διατυπώνοντας την άρνησή τους να γίνουν σεισμικές έρευνες στα χωράφια τους.

Αντίστοιχες αντιδράσεις υπάρχουν και από το Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, οι οποίες, όμως γίνονται από άγνοια όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος καθώς όλη η ερευνητική διαδικασία γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον .

Διευκρίνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει 11.000 ορύγματα σε μία απόσταση 400 χιλιομέτρων χρησιμοποιώντας μικρές ποσότητες δυναμίτιδας όταν για τη διάνοιξη της Ιόνιας  Οδού ήταν πολλαπλάσιες οι εκρήξεις. 

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης λέγοντας  ότι η Ευρώπη ξοδεύει  530 δις. ευρώ το χρόνο για την αγορά  φυσικού αερίου και η  Ελλάδα πληρώνει 4 δις. ευρώ  Η χώρα μας είναι ενεργειακά εξαρτημένη σε ποσοστό 74% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ διαμορφώνεται στο 54%.  

Από την πλευρά του ο κ Κωνσταντίνος Νικολάου τεχνικός σύμβουλος της Energean είπε ότι τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου δεν μπορούν να καλύψουν τις ευρωπαϊκές ανάγκες ενώ η Τουρκία σε ποσοστό 55% τροφοδοτείται από τη Ρωσία . Πρόκειται για μία μεγάλη αγορά που μπορεί  προσδιορίσει τις εξελίξεις στο μέλλον αφού καταναλώνει 50 δις κυβικά μέτρα σε φυσικό  αέριο. Ο πρώην αντιπρόεδρος, υπουργός Ευάγγελος  Βενιζέλος  σε ρόλο συντονιστή  ανέφερε ότι  η ελληνική κοινωνία θέλει να λύσει τις διαφορές της με ειρηνικό τρόπο  σε αντίθεση με το Ισραήλ που είναι ένα κράτος πολεμικά χαρακτηριστικά. Τόνισε  ότι πρέπει  να διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική και πολύ σύντομα πρέπει να κλείσουμε  συμφωνίες για τον καθορισμό αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, με τις  γειτονικές χώρες. Σε εκκρεμότητα παραμένει και η σύμβαση με την Ιταλία πο έχει υπογραφεί από το 1977 αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει καθοριστεί ΑΟΖ.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:53 - 31 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.