ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΑΡ: Στηρίζει προγράμματα εκπαίδευσης και μεταπτυχιακών σπουδών

13:41 - 25 Νοε 2019 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΤΑΡ: Στηρίζει προγράμματα εκπαίδευσης και μεταπτυχιακών σπουδών
Τη στήριξή του προσφέρει ο αγωγός ΤΑΡ σε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα και ένα καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης-κατάρτισης στον τομέα της Ενέργειας.

Αναλυτικά, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη χρηματοδοτεί τμήμα των διδάκτρων -ανάλογα τον αριθμό των συμμετεχόντων και δεδομένης της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος- σε δύο καινοτόμα μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στον τομέα της Ενέργειας. Κι επίσης χρηματοδοτεί την προσφορά ενός ακόμη προγράμματος εκπαίδευσης-κατάρτισης στην «Τεχνολογία Φυσικού Αερίου» από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.

Σαφής στόχος και των τριών αυτών προγραμμάτων είναι η κάλυψη του επιστημονικού και τεχνοκρατικού κενού στην εγχώρια ενεργειακή αγορά και η εκπλήρωση της «επιθυμίας με την πανύψηλη κορμοστασιά» όλων όσοι αναζητούν (περαιτέρω) εξειδίκευση, διεύρυνση οριζόντων και εμπλουτισμό προοπτικών καριέρας. Είτε πρόκειται για φοιτητές είτε για αποφοίτους ανωτάτων συναφών σχολών, αλλά και Λυκείων, καθώς και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του φυσικού αερίου και της ενέργειας.

Διιδρυματικό μεταπτυχιακό Ελλάδας-Aζερμπαϊτζάν για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Μία από τις τρεις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που χρηματοδοτεί ο TAP είναι το Διεθνές Διιδρυματικό-Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διαχείριση και Μεταφορά Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου» (Petroleum oil and gas management and transportation − M.Sc. MOGMAT) στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με Διευθυντή τον καθηγητή του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών Σπουδών, Ευάγγελο Σίσκο.

Πρόκειται για το μοναδικό κοινό ελληνο-αζέρικο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στον ενεργειακό τομέα, που προσφέρει το ΠΔΜ σε συνεργασία με το Κρατικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Αζερμπαϊτζάν (Azerbaijan State University of Economics). Μάλιστα, το πρόγραμμα χορηγεί τίτλους σπουδών με συνυπογραφή, συμβάλλοντας έτσι στην εξωστρέφεια του ΠΔΜ και στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν.

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα μετρά ήδη τέσσερα χρόνια ζωής, εκκινώντας από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, και υλοποιείται στην πόλη της Καστοριάς. Μέχρι σήμερα, με μειωμένα ή και καθόλου δίδακτρα, έχουν φοιτήσει στο πρόγραμμα 139 σπουδαστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκοπός του προγράμματος, σύμφωνα με τον κ. Σίσκο, είναι η εξειδίκευση πτυχιούχων ανώτατης εκπαίδευσης στους τομείς της τεχνολογίας και οικονομίας των μονάδων παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, με την παροχή διεθνούς διοικητικής και τεχνικής εκπαίδευσης. Αλλά και η προετοιμασία και ανάπτυξη καταρτισμένων επαγγελματιών για τη στελέχωση επιχειρήσεων μεταφοράς και εμπορίας πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα και τη διεθνή αγορά.

Ο TAP χρηματοδοτεί μέσω του Ιδρύματος Μποδοσάκη τμήμα των διδάκτρων των μεταπτυχιακών φοιτητών ανά κύκλο σπουδών μέχρι και το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Μάλιστα, οι πρώτοι 40 μεταπτυχιακοί φοιτητές του M.Sc. MOGMAT ορκίστηκαν στις αρχές Οκτωβρίου, στο μεγάλο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά, παρουσία εκπροσώπων της εταιρείας TAP AG, των δύο Πρυτάνεων, της Συγκλήτου και της ακαδημαϊκής κοινότητας, κυβερνητικών αξιωματούχων από την Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν, τοπικών βουλευτών και δημάρχων.

Τεχνολογίες διαχείρισης και αξιοποίησης ενεργειακών πόρων

Το δεύτερο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που στηρίζει ο TAP στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι αυτό με τίτλο «Τεχνολογίες Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων» (Energy Resources Technologies and Management). Το ΠΜΣ υπάγεται στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, της Πολυτεχνική Σχολής του ΠΔΜ, και τα μαθήματα πραγματοποιούνται επίσης στην Καστοριά.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, έχει διάρκεια τρία εκπαιδευτικά εξάμηνα, και προσφέρει στους φοιτητές στέρεα επιστημονική γνώση και πρακτικές δεξιότητες στις τεχνολογίες και τη διαχείριση ενεργειακών πόρων -  συμπεριλαμβανομένων των ορυκτών καυσίμων και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Το ΠΜΣ στοχεύει στην ανάπτυξη και την προαγωγή της γνώσης και της έρευνας στις τεχνολογίες διαχείρισης και αξιοποίησης ενεργειακών πόρων και δίνει την ευκαιρία στους αποφοίτους του να υποστηρίξουν δραστηριότητες έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και λειτουργίας στον ενεργειακό τομέα. Να είναι δηλαδή ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί στο νέο εργασιακό και οικονομικό περιβάλλον που απαιτεί νέες, καθαρότερες τεχνολογίες.

Στο πρόγραμμα γίνονται δεκτοί οι απόφοιτοι διαφόρων πολυτεχνικών τμημάτων, διπλωματούχοι άλλων τμημάτων και σχολών από συναφείς επιστημονικούς χώρους και γνωστικά αντικείμενα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, καθώς και απόφοιτοι ΤΕΙ με συναφές αντικείμενο.

Ο αριθμός εισακτέων στο ΠΜΣ «Τεχνολογίες Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων» είναι έως 40 ανά έτος για 5 χρόνια, ενώ τα δίδακτρα, χάρη στη χρηματοδότηση του ΤΑΡ, απομειώνονται κατά 50% ή ενδεχομένως και παραπάνω, ανάλογα με τον αριθμό των φοιτούντων και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών.

Συνολικά 180 ωφελούμενοι και από τα δύο μεταπτυχιακά προγράμματα

Οι ωφελούμενοι φοιτητές από τα παραπάνω δύο προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών ανέρχονται, μέχρι σήμερα, σε συνολικά 180 άτομα.

Πρόγραμμα κατάρτισης στην Καβάλα που καλύπτει σημαντικό εκπαιδευτικό κενό

Ένα ακόμη πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, αφορά το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και πιο συγκεκριμένα το παράρτημα Καβάλας. Πρόκειται για το πρωτοποριακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης «Τεχνολογία Φυσικού Αερίου», με επικεφαλής τον αντιπρύτανη του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου και Μηχανολόγων Μηχανικών, και Κοσμήτορα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (Κόμβος Καβάλας), Αθανάσιο Μητρόπουλο.

Το πρόγραμμα είναι μονοετούς φοίτησης, 500 ωρών παρακολούθησης. Οι 200 εξ αυτών αφορούν στο θεωρητικό σκέλος και πραγματοποιούνται από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο. Οι υπόλοιπες 300 ώρες αφιερώνονται στο πρακτικό σκέλος της διδασκαλίας και λαμβάνουν χώρα στα εργαστήρια-μηχανουργεία του πρώην ΤΕΙ Καβάλας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.