ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιώργος Στάσσης (πρόεδρος ΔΕΗ): «Στρέφουμε τη ΔΕΗ στις ράγες των ΑΠΕ χωρίς λιγνίτη από το 2023» Κύριο

16:10 - 16 Δεκ 2019 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Γιώργος Στάσσης (πρόεδρος ΔΕΗ): «Στρέφουμε τη ΔΕΗ στις ράγες των ΑΠΕ χωρίς λιγνίτη από το 2023»
«Δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ», δήλωσε στη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης τύπου που έδωσε ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Γιώργος Στάσσης παρουσιάζοντας το αναπτυξιακό σχέδιο της εταιρίας που ενεκρίθη τη περασμένη Παρασκευή από το διοικητικό συμβούλιο.

Το τέλος του λιγνίτη από το 2023 με το κλείσιμο όλων των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων, την επιτάχυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ, την ψηφιοποίηση και την πελατοκεντρική αντίληψη παρουσίασε ως βασικούς άξονες του νέου επιχειρησιακού σχεδιασμού της ΔΕΗ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης.

«Παρουσιάζουμε μια νέα ΔΕΗ προσπαθούμε να την στρέψουμε στις ράγες του μετασχηματισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλον τον κόσμο», τόνισε ο  κ. Στάσσης. Όπως είπε η ΔΕΗ ανασυγκροτείται σε τρεις πυλώνες.

- Το green deal πουσυνίσταται στην ταχεία απολιγνιτοποίηση και την επιτάχυνση των επενδύσεων στις ΑΠΕ με στόχο η ΔΕΗ να έχει ένα GW μέχρι το 2024.

- Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην ψηφιοποίηση και την ενίσχυση της λειτουργικής αποδοτικότητας με εισαγωγή νέων τεχνολογιών στα δίκτυα έξυπνων μετρητών.

- Ο τρίτος πυλώνας αφορά την πελατοκεντρική αντίληψη με νέα προϊόντα και συνδυαστικά πακέτα αλλά και είσοδο στην ηλεκτροκίνηση.

Όπως είπε ο κ. Στάσσης μέχρι το 2024 η ΔΕΗ θα έχει κερδοφορία EBITDA 1 δισ. ευρώ και 11.500 εργαζόμενους από 15.000 σήμερα (συνταξιοδοτήσεις, μετατάξεις και εθελούσια έξοδος).

«Με τη στροφή αυτή πετυχαίνουμε υγιή κερδοφορία και βιώσιμο χρέος». τόνισε ο κ. Στάσσης.

«Το πλάνο απολιγνιτοποίησης θα υλοποιηθεί με πλήρη σεβασμό στους εργαζομένους της ΔΕΗ, τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον», πρόσθεσε ο κ. Στάσσης και τόνισε τα εξής: «Δεδομένου ότι η ΔΕΗ εξακολουθεί να κατέχει σημαντικά πάγια στις περιφέρειες, σκοπεύει να αναπτύξει εκεί δραστηριότητες με σημαντική προστιθέμενη αξία τόσο για την επιχείρηση όσο και για τις τοπικές οικονομίες».

Το αναλυτικό πλάνο της απολιγνιτοποίησης περιλαμβάνει,  την απόσυρση των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων ισχύος περίπου 3,4 GW έως το 2023. Συγκεκριμένα αποσύρονται οι μονάδες:

– 2020: Αμύνταιο 1-2

– 2021: Καρδιά 3-4

– 2022: Μεγαλόπολη 3 και Αγ. Δημήτριος 1-4

– 2023: Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 και Αγ. Δημήτριος 5.

Το 2022 εντάσσεται στο σύστημα η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5, η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί με λιγνίτη το αργότερο έως το 2028 και στη συνέχεια θα λειτουργήσει με διαφορετικό μείγμα καυσίμου.

Όπως αναφέρει η ΔΕΗ, το πλάνο απολιγνιτοποίησης θα υλοποιηθεί με πλήρη σεβασμό στους εργαζομένους της ΔEΗ, τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον. Η εταιρεία θα συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές για την εξεύρεση των πλέον κατάλληλων εναλλακτικών λύσεων για την τηλεθέρμανση και θα υποστηρίξει το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη στήριξη των τοπικών οικονομιών.

Δεδομένου ότι η ΔEΗ εξακολουθεί να κατέχει σημαντικά πάγια στις περιφέρειες, σκοπεύει να αναπτύξει  εκεί δραστηριότητες με προστιθέμενη αξία τόσο για την επιχείρηση όσο και για τις τοπικές οικονομίες.

H επένδυση στην ηλεκτροκίνηση

Ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ ανακοίνωσε, επίσης, την είσοδο της επιχείρησης στην ηλεκτροκίνηση, με την τοποθέτηση 1.000 σταθμών φόρτισης σε όλη την Ελλάδα μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια και 10.000 σταθμών φόρτισης μεσοπρόθεσμα.

Στο πλάνο του ψηφιακού μετασχηματισμού της εταιρείας περιλαμβάνεται η αναβάθμιση των δικτύων, με εργαλεία όπως έξυπνοι μετρητές, αυτόματοι διακόπτες, συστήματα GIS κ.ο.κ.

Ο μετασχηματισμός της Εμπορίας περιλαμβάνει, νέα συνδυαστικά προϊόντα και ευέλικτα πακέτα, καθώς και ενεργειακές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, στο πρότυπο των σύγχρονων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς.

Η ΔΕΗ μετασχηματίζεται με κατεύθυνση τον ενεργειακό μετασχηματισμό που συντελείται παγκοσμίως στον κλάδο, με σκοπό να πρωταγωνιστήσει ξανά στην ελληνική αγορά και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αυξάνονται οι επενδύσεις σε ΑΠΕ

Το πλάνο για τη νέα ΔΕΗ περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Από 10% του συνόλου των επενδύσεων της επιχείρησης για το 2019, ανεβαίνει στο 25% για το 2020 με στόχο να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Στόχος είναι από 2% μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στις ΑΠΕ το 2019, να κατέχει το 10-20% το 2024 με επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ 1 GW έως το 2024.

Προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας της εταιρείας με επενδύσεις για την αναβάθμιση των δικτύων.

Οι επενδύσεις στα δίκτυα αυξάνονται (από 20% το 2019 σε 30% το 2020) στόχο την εισαγωγή εργαλείων όπως έξυπνοι μετρητές, αυτόματοι διακόπτες, συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών κ.α.

Με αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας σε όλες τις λειτουργίες για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα, η άντληση δεδομένων για τη λήψη αποφάσεων, η καθοδήγηση των εργαζομένων και η εμπειρία των πελατών με βελτίωση του πλαισίου Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, ώστε να προσελκύσει η ΔΕΗ στελέχη με ειδικές δεξιότητες και να δημιουργήσει ένα σχέδιο για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού σε όλους τους τομείς με μια νέα πολιτική λιανικής με επίκεντρο τον πελάτη η οποία περιλαμβάνει:

- Νέα συνδυαστικά προϊόντα και ευέλικτα πακέτα για τους καταναλωτές με καλύτερες τιμές

- Ενεργειακές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στο πρότυπο των σύγχρονων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς.

- Αναβάθμιση της εταιρικής ταυτότητας της εταιρείας

- Εισαγωγή σύγχρονων ψηφιακών καναλιών επικοινωνίας με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτησή τους

Για το ομόλογο, η διοίκηση είπε ότι είναι ένας στόχος, υπάρχουν και άλλοι όπως η τιτλοποίηση. Εξετάζουμε είπε ο κ. Στάσσης «όλα τα ενδεχόμενα, δεν έχουμε τεράστιο χρηματοδοτικό κενό, θα το εξετάσουμε το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με εξειδικευμένους συμβούλους».

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 16:20 - 16 Δεκ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.