ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εντός Ιουνίου η «πρεμιέρα» για το χρηματιστήριο Ενέργειας Κύριο

12:00 - 28 Ιαν 2020 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εντός Ιουνίου η «πρεμιέρα» για το χρηματιστήριο Ενέργειας
Μέσα στον Ιούνιο του 2020 αναμένεται η ανακοίνωση του νέου θεσμικού πλαισίου της αγοράς ενέργειας βάσει του οποίου θα καθορίζεται η λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Σε αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο θα υπάρχει και ειδική αναφορά για το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ενώ θα εισάγονται και οι νέοι όροι όπως ο συγκεντροποιητής (aggregator) και οι αποθηκευτές ενέργειας.

Σημειώνεται ότι στόχος του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος είναι η «πρεμιέρα» να γίνει εντός του καλοκαιριού με τη σχετική υπουργική απόφαση να συνιστά την ασφαλιστική «δικλίδα», προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Άλλωστε, ο υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμος Θωμάς είχε δηλώσει κατά την έναρξη της πρώτης χρηματιστηριακής συνεδρίασης του 2020 ότι «Προσβλέπουμε το χρηματιστήριο Ενέργειας να παίξει σύντομα έναν περιφερειακό και καίριο ρόλο, προς όφελος της χώρας».

Το ζήτημα τέθηκε πρόσφατα και στις συναντήσεις της κυβέρνησης με τα κλιμάκια των θεσμών, στο πλαίσιο των ανοιχτών θεμάτων της μεταμνημονιακής αξιολόγησης στον τομέα της ενέργειας. Στη συνάντηση των δύο πλευρών επισημάνθηκε ότι συνεχίζεται η προετοιμασία από τον ΑΔΜΗΕ και το Χρηματιστήριο Ενέργειας με στόχο την έναρξη λειτουργίας τον Ιούνιο. Μάλιστα, τονίστηκε ότι οι δύο φορείς συνεργάζονται με τους ομολόγους τους από Ιταλία και Βουλγαρία και για την σύζευξη των αγορών που είναι και το επόμενο βήμα.

Χαρά Κάνδηλα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.