• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Φωτοβολταϊκά ισχύος 2GW στη Δυτική Μακεδονία - Φορολογικά κίνητρα

21:54 - 08 Φεβ 2020 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Επενδύσεις στο χώρο των ΑΠΕ, φορολογικά κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων στην περιοχή, ειδικά φορολογικά κίνητρα για τους κατοίκους που θα χάσουν την δουλειά τους και ειδικά κίνητρα για όσους θα συνδεθούν με τα δίκτυα του φυσικού αερίου που θα γίνουν στην περιοχή, ανακοίνωσε από την Πτολεμαΐδα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά την διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιείται στην Πτολεμαΐδα με θέμα την απολιγνιτοποίηση της περιοχής.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε ότι «με την τεράστια επένδυση στην εγκατάσταση των νέων φωτοβολταικών συστημάτων θα ξεκινήσουν το ταχύτερο όλες οι αναγκαίες χωματουργικές εργασίες και τα συναφή τεχνικά έργα έτσι ώστε εργαζόμενοι που δουλεύουν σήμερα σε υπεργολάβους να μπορέσουν να βρουν δουλειά χωρίς να δημιουργηθεί κενό μετάβασης στην ευρύτερη περιοχή».

Ακόμα, ανακοίνωσε ότι στις 17 Φεβρουαρίου στην Αθήνα «υπογράφεται συμφωνία μεταξύ των ΕΛΠΕ στην οποία το Δημόσιο έχει συμμετοχή, και μιας μεγάλης γερμανικής εταιρείας για την εγκατάσταση στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 205ΜW».

Όπως τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να κηρύξει τις λιγνιτικές περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης ως ειδικές φορολογικές ζώνες με ειδικά φορολογικά κίνητρα».

Στη συνέχεια, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή σε σχέση με το εκπτωτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ (ΠΟΤ) για τις λιγνιτικές περιοχές διότι «αποτελεί σημαντική ενίσχυση για τους κατοίκους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης».

Διαβεβαίωσε ότι οι λιγνιτικές περιοχές «θα συνεχίσουν να λαμβάνουν χρηματοδότηση από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω του Πράσινου Ταμείου και ότι θα γίνουν όλες οι ενέργειες για να αξιοποιηθούν τα κονδύλια αυτά με το βέλτιστο τρόπο» και τόνισε ότι η ΔΕΗ «θα προχωρήσει με ταχύτητα στην αποκατάσταση των ορυχείων».

Επεσήμανε, ακόμη, ότι δεν είναι μόνο συμβατική υποχρέωση της ΔΕΗ αλλά είναι κυρίως υποχρέωση απέναντι στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες. Πρόσθεσε ότι η αποκατάσταση των ορυχείων θα αποτελέσει μια δραστηριότητα γέφυρα που θα βοηθήσει στην άμεση απορρόφηση θέσεων εργασίας. «Αυτοί που μέχρι τώρα σκάβουν, τώρα θα σκεπάζουν για την αποκατάσταση, ανοίγοντας τον δρόμο για την αξιοποίηση των εδαφών με νέους τρόπους» σημείωσε ο υπουργός.

Τηλεθέρμανση

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ξεχωριστή αναφορά στα συστήματα των Τηλεθερμάνσεων όπου εξαρτάται η θέρμανση των κάτοικων σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο, Φλώρινα και Μεγαλόπολη υπογραμμίζοντας ότι «είναι αυτονόητη απόφασή μας να μην υπάρξει κανένα απολύτως κενό σε σχέση με την τηλεθέρμανση της περιοχής».

Τόνισε ότι «έχουμε ενθαρρύνει τη ΔΕΔΑ να προσαρμόσει το πρόγραμμά της για την ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η αποποινικοποίηση» και ανακοίνωσε ότι «το νέο business plan της εταιρείας δίνει προτεραιότητα στις περιοχές της Φλώρινας, της Κοζάνης και του Αμύνταιου». Διευκρίνισε ότι «οι πόλεις και οι τοπικές κοινωνίες θα είναι αυτές που θα διαλέξουν την τηλεθέρμανση ή την χρήση του φυσικού αερίου αφού πρώτα τους παρουσιαστεί η σχέση κόστους/όφελος της κάθε επιλογής».

ΔΕΗ

Ανακοίνωσε ακόμη ότι «θα αποδοθεί άμεσα από τη ΔΕΗ στις λιγνιτικές περιοχές ο πόρος της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ». Σημείωσε ότι για 5 ολόκληρα χρόνια με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο πόρος δεν αποδιδόταν στις λιγνιτικές περιοχές και ότι τα χρήματα που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 αφορούσαν πόρο την περίοδο του 2014.

Η Επιτροπή Κατανομής του πόρου συνεδριάζει την Πέμπτη για να ξεμπλοκάρει την διανομή των χρημάτων, ενώ ο υπουργός κάλεσε τους δημάρχους της περιοχής τα χρήματα «να κατευθυνθούν σε project υψηλής προστιθέμενης αξίας για τις λιγνιτικές περιοχές, κάτι που δεν ήταν ο κανόνας στο παρελθόν».

Μίλησε για αλλαγές που προωθούνται στον χωροταξικό σχεδιασμό της περιοχής ώστε να προσαρμοστούν τα πράγματα στις νέες συνθήκες της απολιγνιτοποιησης καθώς θα αποσαφηνίζονται ποιες δραστηριότητα μπορεί να γίνουν σε ποιες περιοχές ενώ προβλέπονται χρήσεις γης για τη ΒΙΠΕ και το Πανεπιστήμιο.

Για τη ΔΕΗ σημείωσε ότι «η εθελούσια έξοδος των υπαλλήλων της θα είναι απολύτως αυτοχρηματοδοτούμενη, και δεν θα υπάρξει επιβάρυνσης στον προϋπολογισμό ούτε στα ασφαλιστικά ταμεία».

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman