ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι σημαίνει η «βουτιά» στο αργό για τη βενζίνη Κύριο

10:56 - 12 Μαρ 2020 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Τι σημαίνει η «βουτιά» στο αργό για τη βενζίνη
Μετά τις «βιβλικές» απώλειες της Δευτέρας, οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν την Τρίτη για να σημειώσουν «βουτιά» που ξεπέρασε το 4% την Τετάρτη. Ο πετρελαϊκός πόλεμος ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ρωσία έχει μειώσει την τιμή του αργού κατά περίπου 30% διεθνώς και το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο φτάνει στην αντλία αυτή η πτώση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η μέση τιμής της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων διαμορφώθηκε πανελλαδικά στις 11 Μαρτίου στο 1,54 ευρώ το λίτρο, ενώ στις 7 Μαρτίου ανερχόταν στο 1,62 ευρώ το λίτρο. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν αντικατοπτρίζουν το μέγεθος της πτώσης των τιμών του αργού.

Όπως αναφέρει στο Reporter, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Γιώργος Ασμάτογλου το ποσοστό της μείωσης στην αντλία εξαρτάται από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και τα διυλιστήρια, που ακολουθούν την πορεία της αγοράς και τις αντίστοιχες αυξομειώσεις στις τιμές.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι «η μείωση στην τιμή του αργού επηρεάζει ένα μικρό ποσοστό από τη συνολική τιμή της βενζίνης», γύρω στα 38 λεπτά από τη συνολική τιμή του 1,54 ευρώ το λίτρο. Ο λόγος που η καθίζηση στις τιμές επηρεάζει τελικά ένα μικρό μέρος της τιμής της βενζίνης είναι οι φόροι. Όπως προκύπτει από τα νούμερα, η τελική τιμή στην Ελλάδα αποτελείται κατά 70% περίπου από φόρους. Συνεπώς οι όποιες αυξήσεις ή μειώσεις στην τιμή του αργού επηρεάζουν το υπόλοιπο 30% της τιμής. Σύμφωνα με τον κ. Ασμάτογλου, «ο καταναλωτής δικαίως δεν καταλαβαίνει τη διαφορά στην τιμή. Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης είναι πολύ υψηλός και δεν επιτρέπει την πραγματική μείωση των τιμών σε περιόδους, όπως η τωρινή». Γι’ αυτό, άλλωστε, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ, διαχρονικό αίτημα της Ομοσπονδίας είναι η άμεση μείωσή του.

Σε κάθε περίπτωση, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η τιμή της βενζίνης θα μειωθεί περαιτέρω μέχρι το τέλος της εβδομάδας, καθώς το πετρέλαιο συνεχίζει να κινείται πτωτικά. Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε πρόσφατα: «Υπάρχει ήδη μια μείωση στα καύσιμα. Δεν είναι η μείωση που βλέπουμε στις διεθνείς αγορές. Θέλει κάποιες μέρες για να περάσει αυτή η μείωση και στους Έλληνες καταναλωτές. Θα περάσει γιατί αν δεν περάσει θα βάλουμε αυστηρά πρόστιμα».

Τέλος, ο κ. Ασμάτογλου βάζει στο κάδρο τον κορονοϊό, υπογραμμίζοντας ότι οι μετακινήσεις έχουν περιοριστεί, ο κόσμος δεν κυκλοφορεί και όπως και οι περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας, έτσι κι αυτός των πρατηρίων υφίσταται μεγάλο πλήγμα.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 13:30 - 12 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.