ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απολιγνιτοποίηση: «Κλειδί» το εργατικό δυναμικό, αλλά χρήζει επανακατάρτισης

09:00 - 11 Σεπ 2020 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Απολιγνιτοποίηση: «Κλειδί» το εργατικό δυναμικό, αλλά χρήζει επανακατάρτισης
Αν και οι επενδύσεις αποτελούν τον πυρήνα του τελικού σχεδίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών, το οποίο συζητήθηκε την Τετάρτη στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και ετέθη σε διαβούλευση, το «κλειδί» της επιτυχίας του εγχειρήματος αποτελεί η διατήρηση εν του εργατικού δυναμικό των δύο ενεργειακών περιοχών της χώρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη μόνο οι 16 εμβληματικές επενδύσεις που έχουν έως σήμερα προκριθεί θα δημιουργήσουν στη Δ. Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη περί τις 8.000 θέσεις εργασίας και παράλληλα με άλλα projects που θα ακολουθήσουν, θα υπερκαλύψουν αυτές που θα χαθούν λόγω του σβησίματος των λιγνιτικών μονάδων.

Σημειώνεται πως περίπου το 10% των εργαζομένων της Δυτικής Μακεδονίας εργάζονται στον κλάδο της ενέργειας και εξόρυξης, που αντιπροσωπεύει 25%-30% των εργαζομένων στους άμεσα επηρεαζόμενους Δήμους Κοζάνης και Φλώρινας.

Σύμφωνα με το master plan της απολιγνιτοποίησης, το ανθρώπινο δυναμικό μπορεί να υποστηρίξει τεχνικές εργασίες τα επόμενα χρόνια, αλλά χρήζει επανακατάρτισης.

Πάντως, η περιοχή διαθέτει έμπειρο προσωπικό με άμεσα αξιοποιήσιμες δυνατότητες στον πρωτογενή τομέα, τη μεταλλευτική δραστηριότητα και σε κλάδους που απαιτούν βαριές τεχνικές εργασίες (π.χ. τορναδόροι, συγκολλητές).

Ωστόσο, η συνολική εικόνα δείχνει ότι περίπου το 75% του εργατικού δυναμικού είναι χαμηλής εκπαιδευτικής κατάρτισης έχοντας πρωτοβάθμιες ή δευτεροβάθμιες σπουδές και άρα απαιτείται επανακατάρτιση.

Οι λιγνιτικές περιοχές έχουν απωλέσει μέρος του πιο παραγωγικού πληθυσμού της, άρα των μελλοντικών οικονομικών δυνατοτήτων. Η διατήρηση και προσέλκυση του πληθυσμού αυτού αποτελεί βασικό κριτήριο επιτυχίας της Μετάβασης.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:00 - 11 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.