ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η συμβολή και το ενεργειακό κόστος των ΑΠΕ στην Ελλάδα

08:25 - 07 Οκτ 2020 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η συμβολή και το ενεργειακό κόστος των ΑΠΕ στην Ελλάδα
«Κλειδί» για τη συνολική αναβάθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού αποτελούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), σε αντίθεση με όσα διακινούνται το τελευταίο διάστημα για τον τρόπο λειτουργίας τους, την επίδρασή τους στις χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος και στις τιμές χονδρικής, αλλά και τον δήθεν «ανταγωνισμό» τους με τη βιομηχανία.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η αλήθεια είναι ότι οι ΑΠΕ, όχι μόνο δεν «φουσκώνουν» τους τελικούς λογαριασμούς ρεύματος, αντίθετα συμβάλλουν στη μείωση των τιμών στο σύνολο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως χαρακτηριστικά ανάφεραν πρόσφατα και οι έξι φορείς των ΑΠΕ σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Την ώρα που σύμφωνα με την Eurostat, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας το δεύτερο εξάμηνο του 2019 για τα νοικοκυριά στην ΕΕ αυξήθηκαν σε 21,6 ευρώ ανά 100 kWh, στην Ελλάδα ανήλθαν στα 15,5 ευρώ ανά 100 kWh μειωμένες κατά 5,8% για την ίδια περίοδο, αρκετά πιο κάτω από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Γαλλία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Αυστρία.

Αλλά και στους καταναλωτές με μέση ετήσια κατανάλωση μεταξύ 500 – 2.000 MWh που αντιπροσωπεύουν μερίδιο 46% περίπου της ετήσιας κατανάλωσης στη χώρα (μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, επαγγελματίες, επιστήμονες, κλπ) η εικόνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat παραμένει ίδια: πληρώνουν λιγότερα σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρώπης και αρκετά πιο κάτω σε σχέση με ανταγωνιστικές χώρες.

Ρυθμιζόμενες τιμές

Η αποζημίωση των ΑΠΕ μέσω ρυθμιζόμενων τιμών -είτε αυτές είναι διοικητικά προσδιορισμένες, είτε προκύπτουν από ανταγωνιστικές διαδικασίες- θεσμοθετήθηκαν από την ΕΕ ως απάντηση στο υψηλό κόστος των τεχνολογιών ΑΠΕ, που πριν από αρκετά χρόνια δεν μπορούσαν να συναγωνιστούν τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με συμβατικά καύσιμα (πετρέλαιο, κάρβουνο, φυσικό αέριο) που απολάμβαναν, για δεκαετίες, δυσθεώρητες επιδοτήσεις ύψους πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σήμερα, το κόστος των τεχνολογιών ΑΠΕ έχει υποχωρήσει, γι’ αυτό η ΕΕ ενθαρρύνει τόσο τη συμμετοχή τους στην αγορά, όσο και την περαιτέρω ανάπτυξή τους μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών. Στην Ελλάδα οι ΑΠΕ που προκύπτουν από τους διαγωνισμούς αποζημιώνονται ενίοτε με τιμές που είναι ίσες (αν όχι χαμηλότερες) από αυτές που αποζημιώνονται οι θερμικές μονάδες στη χονδρική αγορά ενέργειας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ΕΤΜΕΑΡ, από το οποίο προέρχεται ένα σημαντικό τμήμα της στήριξης που παρέχεται στις ΑΠΕ, αξίζει να επισημανθεί ότι στην Ελλάδα οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΕΤΜΕΑΡ – χρεώσεις συστήματος και – δικτύου, χρεώσεις ΥΚΩ) είναι αρκετά πιο κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο και αυτό επηρεάζει προς τα κάτω και τους λογαριασμούς που πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.