ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα σχέδια Κόκκαλη-Βγενόπουλου-Sawiris

10:13 - 27 Ιουλ 2007 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αυτή την εβδομάδα έγιναν σημαντικές κινήσεις στην σκακιέρα της τηλεπικοινωνιακής αγοράς. H Hellas On Line εξαγόρασε την Teledome ενώ o Sawiris φαίνεται να τα βρήκε με την ΔΕΗ. Παρ’ όλα αυτά, ο χορός των επιχειρηματικών κινήσεων μόλις τώρα ξεκίνησε. Η Intracom έχει ήδη διαθέσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να τοποθετηθεί στην αγορά των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών ενώ έχει μπροστά της ένα εξαιρετικά απαιτητικό πλάνο να υλοποιήσει. Μετά την εξαγορά της Teledome από την Hellas On Line, ο συνολικός τζίρος θα υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ.

Όμως, τουλάχιστον για τα επόμενα 1-2 χρόνια, σημαντική κερδοφορία δεν αναμένεται. Πως λοιπόν θα χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις τη στιγμή μάλιστα που ο Σ. Κόκκαλης χάλασε τον αρραβώνα με τους Ρώσους της Sistema (σ.σ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι οι Ρώσοι θα αποκτούσαν το 51% της HOL συμμετέχοντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με παραίτηση του δικαιώματος από τον παλαιό μέτοχο). Εδώ αρχίζουν τα σενάρια. Δύο είναι επικρατέστερα:

-H HOL αφού απορροφήσει την Teledome, να μπει στο χρηματιστήριο, είτε αυτόνομα, είτε μέσω κάποιου «οχήματος». Με αυτό τον τρόπο, η Hellas On Line -λένε όσοι υιοθετούν αυτό το σενάριο- θα μπορούσε να αντλήσει επενδυτικά κεφάλαια μέσω μιας αύξησης κεφαλαίου και το κυριότερο, θα αποκτούσε μια υψηλή χρηματιστηριακή αξίαμε αποτέλεσμα η Intracom ανά πάσα στιγμή να μπορεί να καταγράψει σημαντικές υπεραξίες.

-Η Vodafone να αποκτήσει συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Hellas On Line (πριν ή και μετά την εισαγωγή στο χρηματιστήριο). Αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν. Με όλες τις εταιρείες με τις οποίες ξεκίνησε εμπορική συνεργασία η Vodafone, τελικώς τις εξαγόρασε.

Βγενόπουλος: Η Marfin δεν έχει κρύψει ότι την ενδιαφέρει να επενδύσει στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Το ενδιαφέρον για την Tellas είχε επισημοποιηθεί ωστόσο τώρα αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται να απομακρύνεται μετά τις χθεσινές εξελίξεις (σ.σ η ΔΕΗ φέρεται να έχει καταλήξει σε προφορική συμφωνία με τον Αιγύπτιο N. Sawiris προκειμένου να του μεταβιβάσει τις μετοχές της Tellas).

Έτσι, οι σεναριογράφοι της αγοράς, έχουν ήδη αρχίσει να συγγράφουν το επόμενο επεισόδιο στο σήριαλ. «Γιατί όχι και την FORTHnet;» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος αυτού του επεισοδίου. Γεγονός είναι ότι η εισηγμένη εταιρεία έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα επέτρεπαν στην Marfin να επαναλάβει μια κίνησηαντίστοιχη με αυτή της Vivartia.

Μεγάλη διασπορά και μετόχους που έχουν αποδείξει εμπράκτως ότι είναι πρόθυμοι να πουλήσουν. Ένα ζήτημα είναι η υψηλή χρηματιστηριακή αξία που έχει η FORTHnet. Παρ’ όλα αυτά,η Marfin στην περίπτωση της Vivartia απέδειξε ότι δεν έχει ιδιαίτερη δυσκολία στο να πληρώσει υψηλά premiums.

Sawiris: Ο Αιγύπτιος φαίνεται να επιτυγχάνει αυτό που θέλει -την εξαγορά της Tellas- βγαίνοντας περίπου κατά 20 εκατομμύρια ευρώ έξω από τον αρχικό του σχεδιασμό. Βέβαια, εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία και αποκτήσει τις μετοχές της Tellas, τότε θα μπορέσει να προχωρήσει άμεσα στην διάθεση ολοκληρωμένων τηλεπικοινωνιακών πακέτων στην αγορά τα οποία θα συνδυάζουν υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, κινητής τηλεφωνίας και Internet.

Όσον αφορά στις επιχειρηματικές κινήσεις, η επόμενη κίνηση μάλλον θα έχει να κάνει με τον κόσμο των μέσων ενημέρωσης και ειδικά της τηλεόρασης. ’λλωστε, έτσι όπως έχει μεταλλαχθεί η τηλεπικοινωνιακή αγορά, μπορούν να αναπτυχθούν ισχυρές συνέργιες ανάμεσα στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες και σε ένα μέσο ενημέρωσης καθώς το τελευταίο παράγει το πολύτιμο για την αγορά των telecoms περιεχόμενο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.