ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπανάκι» ΑΔΜΗΕ για διακοπές ρεύματος στην Πελοπόννησο

11:28 - 23 Δεκ 2020 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Καμπανάκι» ΑΔΜΗΕ για διακοπές ρεύματος στην Πελοπόννησο
Πολλά προβλήματα στην ενεργειακή ασφάλεια της Πελοποννήσου, σύμφωνα με στελέχη του ΑΔΜΗΕ, προκαλούν οι καθυστερήσεις που προκαλούν οι προσφυγές στη δικαιοσύνη πέντε μοναχών της Ιεράς Μονής Καλαβρύτων στο έργο των 110 εκατ. ευρώ στην ολοκλήρωση της επέκτασης του συστήματος υπερυψηλής τάσης από την Αιτωλοακαρνανία στη Μεγαλόπολη.

Μετά και την απόρριψη τη Δευτέρα 21/12 από το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων της αίτησης ανάκλησης της προσωρινής διαταγής που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες μέχρι τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων πλέον άγνωστο είναι το πότε θα γίνει η επανεκκίνηση του έργου.

Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρουν στελέχη του ΑΔΜΗΕ, για 14 μήνες, το έργο έχει κολλήσει καθώς πέντε μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα, εναντιώνονται στην τοποθέτηση των δύο τελευταίων πυλώνων (σε απόσταση 500 μέτρων το μοναστήρι). Όπως αναφέρουν πηγές του ΑΔΜΗΕ, οι μοναχές επικαλούνται «οπτική όχληση», «προσβολή» του ησυχαστικού χαρακτήρα της Μονής και της προσωπικότητάς τους» και απαιτούν το έργο να αναβληθεί, παρότι είναι πλήρως αδειοδοτημένο και έχει ελεγχθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο απέρριψε τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί κατά της αδειοδότησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Διαχειριστή η  Πελοπόννησος είναι η μοναδική περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδας που δεν είναι συνδεδεμένη στην υπερυψηλή τάση (400 kV). Διασυνδέεται με την Αττική με γραμμές 150 kV –όπως τα νησιά– με σοβαρές επιπτώσεις για την επάρκεια του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, τις πράσινες επενδύσεις, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και τα μεγάλα έργα υποδομής που σχεδιάζονται συνολικά στη χώρα.

Μάλιστα οι επιπτώσεις από τον ενεργειακό αποκλεισμό της Πελοποννήσου, σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ, δεν πλήττουν μόνο τους καταναλωτές της περιοχής αλλά και ολόκληρης της χώρας καθώς οι μεγάλες μονάδες παραγωγής στην Πελοπόννησο (όπως π.χ. η Μεγαλόπολη V) δεν μπορούν να συνεισφέρουν στην κάλυψη της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια συνολικά στη χώρα, (ειδικά αυτήν την περίοδο) αφού δεν υπάρχει επαρκής χώρος στο Σύστημα να μεταφερθεί η παραγόμενη ενέργεια.

Επίσης τονίζεται ότι το πρόβλημα της «συμφόρησης» στη διακίνηση της ηλεκτρικής ενέργειας ωθεί υψηλότερα το κόστος στη νέα αγορά ενέργειας (Target Model) εξαιτίας της μικρότερης δυνατότητας απορρόφησης της προσφοράς για την κάλυψη της ζήτησης. «Για το θέμα του πρόσθετου κόστους αναζητούνται σήμερα προσωρινές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες όμως δεν το λύνουν αλλά το «ανακουφίζουν» προσωρινά» σημειώνουν στελέχη του ΑΔΜΗΕ.

Παράλληλα, σύμφωνα με στελέχη του ΑΔΜΗΕ, με το «πάγωμα» του έργου η Πελοπόννησος παραμένει «κορεσμένη» για επενδύσεις πράσινης ενέργειας και έργα ΑΠΕ με συνολική ισχύ πάνω από 600 MW που έχουν ήδη πάρει προσφορές σύνδεσης με τον όρο ηλέκτρισης της γραμμής αυτής δεν θα μπορούν να συνδεθούν και να λειτουργήσουν.

Επίσης σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ, εάν μετά τις προσφυγές ζητηθεί νέα όδευση με νέα μελέτη περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), το έργο θα καθυστερήσει τουλάχιστον άλλα δύο έτη . Και αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι η νέα όδευση δεν θα θεωρηθεί περιβαλλοντικά δυσμενέστερη από την προηγούμενη – κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο.

Σημειώνεται ότι το έργο, έργο συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε για πρώτο φορά στον σχεδιασμό του Συστήματος Μεταφοράς το 2006 αλλά ξεκίνησε να κατασκευάζεται από τον ΑΔΜΗΕ μόλις το 2018. Σήμερα, έχει ολοκληρωθεί το 98% της νέας γραμμής Μεγαλόπολης-Πάτρας που περιλαμβάνει 310 πυλώνες και 100 χλμ. εναέριων γραμμών επί της Πελοποννήσου. Τον Αύγουστο 2019 ολοκληρώθηκε, επίσης, η πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου στο Ρίο-Αντίρριο.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.