ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπενρουμπή (Protergia): Η συνεχής αλλαγή ρυθμιστικών κανόνων αποθαρρύνει τους επενδυτές

20:06 - 17 Φεβ 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Μπενρουμπή (Protergia): Η συνεχής αλλαγή ρυθμιστικών κανόνων αποθαρρύνει τους επενδυτές
Η συνεχής και βιαστική αλλαγή ρυθμιστικών κανόνων αποθαρρύνει τους επενδυτές σημείωσε ο κ. Ντίνος Μπενρουμπή, Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας (PROTERGIA) της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε, μιλώντας την Τετάρτη (17/2) στο συνέδριο Athens Energy Dialogues.

«Η ΡΑΕ δεν πρέπει να αποφασίζει με καθεστώς εξωτερικών πιέσεων. Οι υψηλές τιμές στις αρχές Δεκεμβρίου ήταν αποτέλεσμα συγκυριών και όχι στρατηγικών. Γιατί  πολλές ευέλικτες μονάδες ήταν σε συντήρηση και ταυτόχρονα οι τιμές στην Ευρώπη ήταν υψηλές» τόνισε με αφορμή τη συζήτηση για το Target Model και τις τιμές στην Αγορά Εξισορρόπησης.

Όπως είπε η Protergia έχει στόχο να λειτουργεί αποδοτικά και εντός πλαισίου, ενώ σημείωσε ότι η ΡΑΕ λειτούργησε υπό πίεση και πανικό και προχώρησε σε αποφάσεις που επηρεάζουν την ελεύθερη αγορά.

Η ΡΑΕ οφείλει να επιβάλλει ένα μηχανισμό στην αγορά της επόμενης μέρας, καθώς αυτή είναι που δίνει τόνο. «Αν η αγορά της επόμενης μέρας δε λειτουργεί σωστά δε λειτουργεί τίποτε σωστά» είπε με έμφαση ο κ. Μπενρουμπή. «Η αγορά εξισορρόπησης εξαρτάται από την αγορά της επόμενης μέρας. Δεν μπορεί η αρχή να αλλάζει συνεχώς του κανόνες. Αυτό θα αποθαρρύνει τους επενδυτές» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπενρουμπή η αγορά της επόμενης ημέρας αποτελεί την βάση για την λειτουργία του συνόλου των αγορών του target model και θα πρέπει να διερευνηθεί για παράδειγμα πως μια αγορά με μεγάλη συμμετοχή λιγνιτικών μονάδων ήταν εξαγωγική δημιουργώντας μεγάλες ανάγκες εξισορρόπησης.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 22:11 - 17 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.