ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

NRG: Αναβαθμισμένος ρόλος στην αγορά φυσικού αερίου

10:29 - 31 Μαρ 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
NRG: Αναβαθμισμένος ρόλος στην αγορά φυσικού αερίου
Με απόφαση της ΡΑΕ ως προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου φυσικού αερίου για δυο χρόνια ορίστηκε η NRG Supply and Trading (του ομίλου της Motor Oil). Η επιλογή έγινε μετά από σχετικό διαγωνισμό, που προκήρυξε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στα τέλη του περασμένου έτους. Τη θέση του Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου φυσικού αερίου διεκδικούσε και η ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική, που επίσης είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον. Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη φορά που έγινε προκήρυξη για την εν λόγω υπηρεσία κοινής ωφέλειας στην αγορά φυσικού αερίου, κατά τα πρότυπα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι ο προμηθευτής τελευταίου καταφυγίου φυσικού αερίου υποχρεούνται να προμηθεύει πελάτες που δεν εκπροσωπούνται λόγω υπαιτιότητας του μέχρι πρότινος προμηθευτή τους (αν λ.χ. κατέστη αφερέγγυος) και όχι των ιδίων για διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρείς μήνες, προκειμένου να δοθεί ο χρόνος στους πελάτες να διαπραγματευθούν νέα σύμβαση με προμηθευτές της επιλογής τους.

Επίσης με την απόφαση της ΡΑΕ εγκρίθηκε η συνολική πρόταση της ΡΑΕ όπου προβλέπεται και το τιμολόγιο προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου Φυσικού Αερίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση, για την παροχή της υπηρεσίας τελευταίου καταφυγίου, υιοθετείται προσαύξηση 6.9% επί των εκάστοτε ισχυουσών τιμολογίων προμήθειας φυσικού αερίου του Προμηθευτή (σκέλος ανταγωνιστικών χρεώσεων) για τους Μη Ωρομετρούμενους Πελάτες, και 4.9% επί του τιμολογίου προμήθειας (σκέλος ανταγωνιστικών χρεώσεων) για τους Ωρομετρούμενους Πελάτες.

Παράλληλα, η NRG προσφέρει παροχές όπως ποσοστό δωρεάν φυσικού αερίου στον λογαριασμό κατανάλωσης, ως κίνητρο για την υπαγωγή δυνητικών πελατών της υπηρεσίας τελευταίου καταφυγίου σε κανονική συμβατική σχέση με την εταιρεία.

Η απόφαση πάντως για την NRG αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της ΡΑΕ, «ο ρυθμός διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου των πελατών της κατά τα τελευταία δύο έτη είναι ιδιαίτερα εντατικός, με αποτέλεσμα να συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων σε αριθμό εκπροσωπούμενων μετρητών Προμηθευτών στα δίκτυα διανομής της Αττικής και της Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας». Επιπροσθέτως, αναφορικά με την οικονομική δυνατότητα της εταιρείας, επισημαίνεται ότι «η δημοσιευμένη οικονομική κατάσταση των τριών οικονομικών χρήσεων (2017,2018,2019) καταδεικνύουν αυξημένο κύκλο εργασιών κατά 78% το 2019 σε σχέση με το 2017, υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, μηδενικό δανεισμό, ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση και υψηλό δείκτη ρευστότητας».

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.