ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΔΔΗΕ: Η επένδυση του 1,1 δισ. ευρώ Κύριο

14:02 - 27 Μαϊ 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΕΔΔΗΕ: Η επένδυση του 1,1 δισ. ευρώ
Το χρονοδιάγραμμα της ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών χαμηλής τάσης για τα νοικοκυριά εξαπλώνεται μέχρι το 2030.

Το μεγαλεπήβολο έργο του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση 7,5 εκατ.  έξυπνων μετρητών σ όλη την ελληνική επικράτεια για τη μέτρηση του ρεύματος των ελληνικών νοικοκυριών, αφορά μία επένδυση  που θα φθάσει το 1,125 δις ευρώ αφού το   κόστος ανά μετρητή υπολογίζεται σε 150 ευρώ. Έχει προταθεί δε, να ενταχθεί η χρηματοδότησή του από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αναλυτικά το έργο αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση 7,5 εκατομμυρίων  «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες Χαμηλής Τάσης σε όλη την επικράτεια (5.400.000 μονοφασικοί και 2.100.000 τριφασικοί), καθώς και την ένταξή τους σε κέντρο τηλεμέτρησης δυναμικότητας 8 εκατομμυρίων μετρητικών σημείων.

Ταυτόχρονα, θα αποξηλωθούν ισάριθμοι υφιστάμενοι μετρητές στους πελάτες Χαμηλής Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ τα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν από την εγκατάσταση των τηλεμετρητών, είναι :

α) Δυνατότητα συμμετοχής στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΦΟΣΕΚ (Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης) για αυτούς που έχουν στις εγκαταστάσεις τους, είτε μονάδες παραγωγής ΑΠΕ με net metering κλπ, είτε μονάδες αποθήκευσης, ή ηλεκτρικά αυτοκίνητα

β) Δυνατότητα παρακολούθησης της κατανάλωσής, μέσω οικιακής συσκευής (home device), ή εφαρμογής στο κινητό/υπολογιστή (web application) και μετατόπιση της κατανάλωσης σε ώρες χαμηλού κόστους,  σύμφωνα με το σήμα που θα δίδεται από τον προμηθευτή

Για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας η τηλεμέτρηση δίνει τη δυνατότητα  για:

α) Κατάρτιση τιμολογίων με σκοπό την μετατόπιση της ζήτησης από τις ώρες υψηλού κόστους στις ώρες χαμηλού κόστους και συνεπώς μείωση του κόστους προμήθειας στο ανταγωνιστικό σκέλους της ενέργειας.

β) Κατάρτιση τιμολογίων ανάλογα με προφίλ κατανάλωσης των πελατών.

γ) Επιτάχυνση της διαδικασίας αλλαγής προμηθευτή

δ) Οι έξυπνοι μετρητές δίνουν επίσης τη δυνατότητα σε εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών να δομήσουν καλύτερες προτάσεις προς τους πελάτες τους.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.