ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΗ: Εκπτώσεις και αλλαγές στα τιμολόγια επαγγελματιών και νοικοκυριών

09:03 - 08 Ιουν 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΕΗ: Εκπτώσεις και αλλαγές στα τιμολόγια επαγγελματιών και νοικοκυριών
Εκπτώσεις στα τιμολόγια εφαρμόζει η ΔΕΗ καθώς πλέον αφήνει τη ρήτρα Ρύπων CO2 και από 5 Αυγούστου υιοθετεί ρήτρα χονδρεμπορικής τιμής. Ειδικότερο η έκπτωση φτάνει το 30% (πέραν της έκπτωσης συνέπειας 5%) ώστε να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά από τις αλλαγές αυτές.

Ουσιαστικά οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν τα Οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν (και δικαιούχους ΚΟΤ), τα επαγγελματικά τιμολόγια Γ21, Γ22, Γ23, Ε21, Ε22, Ε23, το τιμολόγιο Φωτισμού Οδών & Πλατειών ( ΦΟΠ) καθώς και το Αγροτικό Τιμολόγιο Χαμηλής Τάσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  εάν κάποιος είναι πελάτης  της ΔΕΗ  με συμβόλαια myHome Enter/ Online/ Enter+, δε θα έχει Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας, καθώς αυτά τα τιμολόγια προσφέρονται με σταθερές χρεώσεις, χωρίς κλίμακες, και δεν υπόκεινται σε καμία ρήτρα αναπροσαρμογής.

Όπως ανέφερε  η  ΔΕΗ, χτες, με ανακοίνωσή που ανήρτησε στην ιστοσελίδα «σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη διαφάνεια και την επαληθευσιμότητα των χρεώσεων στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων ΧΤ (Απόφαση ΡΑΕ υπ.αριθμ. 409/2020),  προβαίνει από την 5/8/2021 σε κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής των χρεώσεων προμήθειας με βάση το CO2 από τα Τιμολόγια της Χαμηλής Τάσης στα οποία εφαρμόζεται και σε αντικατάστασή της από τη ρήτρα  αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας, η οποία βασίζεται στην Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς».

Μάλιστα τονίζεται ότι οι νέοι τιμοκατάλογοι οι οποίοι θα ισχύσουν από την 5/8/2020  ενώ είναι ήδη  είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ www.dei.gr.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, ο  τρόπος εφαρμογής της Ρήτρας Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας αποτυπώνεται στο εκάστοτε τιμολόγιο προμήθειας. Στον τύπο υπολογισμού για την Πίστωση/Χρέωση Αναπροσαρμογής όλες οι μεταβλητές είναι δημοσιευμένες και ευχερώς επαληθεύσιμες από τους πελάτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρουν στελέχη της επιχείρησης, υπήρξε το τελευταίο διάστημα μια σειρά επαφών με τη ΡΑΕ και σχετική ανταλλαγή αλληλογραφίας καθώς η αρχή επιδιώκει να έχουν όλοι οι προμηθευτές την ίδια ρήτρα ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να συγκρίνουν

Ήδη βέβαια η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρέωσης Προμήθειας, που έχει ενταχθεί από τους ανεξάρτητους προμηθευτές σε μια σειρά συμβολαίων έχει ενεργοποιηθεί φέροντας αυξήσεις σε επαγγελματίες και νοικοκυριά. Να σημειωθεί ότι οι χονδρεμπορικές τιμές έχουν αυξηθεί σήμερα, περίπου, στα 65 ευρώ/μεγαβατώρα, από 45,1 ευρώ το 2020, ενώ η μέση τιμή του 2021 ως τον Ιούνιο είναι 57,8€/MWh).

Ωστόσο σε πολλά συμβόλαια υπάρχει ρήτρα ενεργοποίησης της ρήτρας στα χαμηλά επίπεδα της χονδρεμπορικής τιμής των παρελθόντων ετών, γύρω στα 40 με 45 ευρώ η μεγαβατώρα με αποτέλεσμα η ρήτρα αναπροσαρμογής να ειναι μονίμως ενεργοποιημένη

Από πότε ισχύει;

Για τη ΔΕΗ, όπως αναφέρθηκε, η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας θα τεθεί  σε εφαρμογή  από την 05.08.2021, δηλαδή 60 ημέρες μετά την ενημέρωση των πελατών με την ανάρτηση των ανανεωμένων τιμολογίων στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ. Έτσι θα εφαρμοστεί στις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας που θα πραγματοποιηθούν από τις 05.08.2021 και εφεξής.

Η όποια πίστωση ή χρέωση εμφανίζεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς διακριτά. Για κάθε ημερολογιακό μήνα υπολογίζεται η αντίστοιχη Πίστωση/Χρέωση Αναπροσαρμογής που προκύπτει από τον τύπο υπολογισμού και πολλαπλασιάζεται με τις  kWh κατανάλωσης του ημερολογιακού μήνα. Αν ο εκκαθαριστικός λογαριασμός περιλαμβάνει καταναλώσεις περισσοτέρων μηνών, η κατανομή ανά μήνα θα γίνεται  αναλογικά προς τις ημέρες.

Οριακά χαμηλότερη επιβάρυνση

Πάντως  όπως αναφέρουν στελέχη της ΔΕΗ μετά την έκπτωση του 30% που θα μπει στα τιμολόγια η ρήτρα αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας, η οποία βασίζεται στην Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς,  δε θα επιβαρύνει τους καταναλωτές.

Όπως αναφέρεται με βάση σενάρια που έχει επεξεργαστεί η εταιρία αν η τιμή χονδρεμπορικής κυμαινόταν εφέτος γύρω στα 65€/MWh η επιβάρυνση για τον πελάτη (λαμβάνοντας υπ’οψιν τη νέα ρήτρα και την έκπτωση 30% στο ανταγωνιστικό σκέλος) θα ήταν μικρότερη από την μέση επίδραση της ρήτρας CO2 ως τώρα το 2021 (συγκεκριμένα περίπου 3€/MWh σε σχέση με 3,5€ μεσοσταθμική επίδραση της ρήτρας CO2 από Ιανουάριο 2021 ως Ιούνιο 2021)

Με βάση, επίσης σενάριο για επαγγελματικό πελάτη, αν η τιμή χονδρεμπορικής διαμορφωνόταν γύρω στα 70€/MWh, η επιβάρυνση για τον πελάτη (λαμβάνοντας υπ’οψιν τη νέα ρήτρα και την ανακοινωμένη έκπτωση 30% στο ανταγωνιστικό σκέλος) θα ήταν μικρότερη από την επίδραση της ρήτρας CO2 του Ιουνίου 2021 (συγκεκριμένα περίπου 5,2€/MWh σε σχέση με 5,5€ επίδραση της ρήτρας CO2 τον Ιούνιο 2021).

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.