ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι αλλάζει στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις στο ρεύμα-Ποιοι πληρώνουν το «μάρμαρο»

08:26 - 29 Ιουν 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Τι αλλάζει στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις στο ρεύμα-Ποιοι πληρώνουν το «μάρμαρο»
Αυξήσεις για τη χαμηλή και τη μέση τάση, αλλά και μειώσεις στην υψηλή, έρχονται λόγω των νέων ρυθμιζόμενων χρεώσεων για το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που ενέκρινε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με απόφαση που τίθεται σε εφαρμογή από 1ης Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον νέο τιμοκατάλογο οι χρεώσεις έχουν ως εξής:

-Οικιακή κατανάλωση (χαμηλή τάση): χρέωση ισχύος 0,13 €/kVA (η τιμή παρέμεινε ίδια) και χρέωση ενέργειας 0,56 λεπτά €/kWh (από 0,542, αύξηση 3,3 %)

-Πολύτεκνοι και δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου: χρέωση ενέργειας 0,62 λεπτά €/kWh (από 0,602, αύξηση 2,99 %).

-Λοιποί πελάτες χαμηλής τάσης (καταστήματα κ.α.): χρέωση ισχύος 0,51 €/kVA Συμφωνημένης Ισχύος Παροχής ανά έτος (από 0,52, μείωση 2 %) και χρέωση ενέργειας 0,52 λεπτά €/kWh (από 0,488, αύξηση 6,5 %).

-Πελάτες μέσης τάσης: χρέωση ισχύος 1.384 €/MW Μεγίστης Μηνιαίως τιμής της Μέσης Ωριαίας Ζήτησης τις Ώρες Αιχμής (από 1.197, αύξηση 16 %).

-Πελάτες υψηλής τάσης: χρέωση ισχύος 23.560 €/MW (από 24.062, μείωση 2 %).

Από τις χρεώσεις αυτές απαλλάσσονται οι αγροτικοί πελάτες μέσης και χαμηλής τάσης, οι νυχτερινές καταναλώσεις ενέργειας πελατών χαμηλής τάσης, καθώς και οι καταναλώσεις ενέργειας δικαιούχων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου Α εντός των ορίων κατανάλωσης που ισχύουν.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ για τον επιμερισμό του Απαιτούμενου Εσόδου 2021 o ΑΔΜΗΕ εισηγήθηκε και η ΡΑΕ δέχτηκε:

α) Να ληφθούν υπόψη οι πελάτες Δικτύου της Κρήτης, καθώς η διασύνδεση του δικτύου της νήσου με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα αναμένεται να είναι σε λειτουργία το Β’ εξάμηνο 2021. Συγκεκριμένα, θεωρείται ότι οι Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ) που καταβάλουν οι Πελάτες του Δικτύου της Κρήτης μετά την 1.7.2021 λογίζονται υπέρ του Απαιτούμενου Εσόδου του ΑΔΜΗΕ. Ως εκ τούτου, τα ετήσια μεγέθη ισχύος και ενέργειας των εν λόγω πελατών λαμβάνονται υπόψη κατά το ήμισυ για τον επιμερισμό του Απαιτούμενου Εσόδου 2021 μεταξύ κατηγοριών πελατών και για τον υπολογισμό των αντίστοιχων μοναδιαίων χρεώσεων.

β) Να ληφθούν υπόψη τα ποσοστά επιμερισμού που υπολογίζονται βάσει δεδομένων ζήτησης ισχύος και ενέργειας της τελευταίας 3ετίας, προκειμένου να εξομαλύνονται σημαντικές και ενδεχομένως στοχαστικές διακυμάνσεις στις μοναδιαίες χρεώσεις μεταξύ κατηγοριών.

γ) Να θεωρηθούν με ενιαίο τρόπο οι Οικιακοί Πελάτες, προκειμένου το συνολικό ποσό του Απαιτούμενου Εσόδου που αναλογεί στο σύνολο της κατηγορίας να επιμερίζεται ισότιμα μεταξύ των επιμέρους κατηγοριών (Οικιακοί ΥΚΩ και Λοιποί Οικιακοί), δηλαδή αναλογικά προς την αντίστοιχη εκτιμώμενη κατανάλωση ενέργειας για το έτος 2021.

Αντίθετα δεν έγιναν δεκτές οι εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ περί αύξησης της κατανάλωσης στα επίπεδα του 2019 (η ΡΑΕ θεωρεί ότι θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2020) και οι εισηγήσεις του Διαχειριστή για εκπτώσεις στην υψηλή τάση και μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις στη μέση τάση με το σκεπτικό ότι οι νέες τιμές για το 2021 εφαρμόζονται στη μέση της χρονιάς.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.