ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΠΑ Υποδομών: Κλείνει η κούρσα για την ιδιωτικοποίηση- Οι μνηστήρες

08:48 - 15 Ιουλ 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΕΠΑ Υποδομών: Κλείνει η κούρσα για την ιδιωτικοποίηση- Οι μνηστήρες
Τελειώνει σήμερα (15/7) μετά από 15 μήνες η όλη διαδικασία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για τη ΔΕΠΑ Υποδομών.

Με βάση πληροφορίες, δύο είναι τα σχήματα που ενδιαφέρονται ζωηρά για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, δηλαδή η Italgas και η τσέχικη EP INVESTMENT ADVISORS (EPH). Μάλιστα, δημοσίως με συνέντευξή του στα ΝΕΑ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Italgas Πάολο Γκάλο έχει σημειώσει  ότι θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά για την ΔΕΠΑ Υποδομών. Επίσης, στην τελική φάση του διαγωνισμού έχουν καταθέσει ένδιαφέρον και τα επενδυτικά κεφάλαια ΚΚR, Μacquarie, First State Investment, που παράλληλα μετέχουν και στην κούρσα για το 495 του ΔΕΔΔΗΕ και τη κινεζική κοινοπραξία SINO-CEE FUND & Shanghai Dazhong Public Utilities (GROUP

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Italgas είναι ο μεγαλύτερος διανομέας φυσικού αερίου στην Ιταλία, με μερίδιο αγοράς 34% και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύων στην Ευρώπη. Η EPH κατέχει και εκμεταλλεύεται περιουσιακά στοιχεία στην Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, στην Ουγγαρία και στην Πολωνία όντας ένας καθετοποιημένος ενεργειακός όμιλος.

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΝ με μια σειρά τροπολογίες και ρυθμίσεις στη Βουλή πριν λίγες μέρες διευκόλυνε την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας ενώ όποιος προκριθεί τελικά για την εξαγορά αναμένεται να προχωρήσει και στην εξαγορά του μειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Εταιρίας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας καθώς η Eni Gas e Luce  επιθυμεί να πουλήσει το 49% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ που κατέχει σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι στην ΔΕΠΑ Υποδομών ελέγχει την ΕΔΑ Αττικής, την ΕΔΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας και τη ΔΕΔΑ, δηλαδή την εταιρία διαχείρισης των δικτύων διανομής αερίου της υπόλοιπης Ελλάδας. Η ΔΕΠΑ Υποδομών ανήκει κατά 65% στο ΤΑΙΠΕΔ και κατά 35% από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ).

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:38 - 15 Ιουλ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.