ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BHP: Πουλάει βραχίονα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αυστραλιανή Woodside

10:57 - 18 Αυγ 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
BHP: Πουλάει βραχίονα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αυστραλιανή Woodside
Η BHP Group συμφώνησε να πουλήσει την πετρελαϊκή της δραστηριότητα στην Woodside Petroleum με τη μορφή συγχώνευσης για να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία θα βρίσκεται μέσα στις 10 κορυφαίες, αξίας 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων με περιουσιακά στοιχεία στην Αυστραλία και την Αμερική.

Η έξοδος της BHP από την αγορά πετρελαίου, η οποία αποτελούσε μόλις το 5% των ετήσιων κερδών της, επιταχύνει την έξοδο της από τα ορυκτά καύσιμα γενικότερα, εν μέσω πιέσεων από περιβαλλοντικά συνειδητούς επενδυτές. Ο διευθύνων σύμβουλος της BHP Mike Henry, ωστόσο, είπε ότι η εταιρεία παραμένει αφοσιωμένη στον μεταλλουργικό άνθρακα που χρησιμοποιείται στην κατασκευή χάλυβα.

 Παράλληλα, θα δαπανήσει έως και 5,7 δισ. δολάρια για την κατασκευή μια νέας μονάδας εξόρυξης ποτάσας στον Καναδά, ενώ θα ενοποιήσει τη διπλή διαπραγμάτευσή της στο Λονδίνο σε μια εισαγωγή στην Αυστραλία. Η νέα μονάδα αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή το 2027, με αρχική ετήσια ικανότητα 4,35 εκατ. μετρικών τόνων.

Οι μέτοχοι της BHP θα πληρωθούν σε μετοχές της Woodside, δίνοντας στους επενδυτές της πρώτης το 48% του συγχωνευμένου ομίλου.

Αυτό ουσιαστικά αποτιμά τον βραχίονα πετρελαίου της BHP σε περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος της Τρίτης 17/8, περίπου στο μέσο των εκτιμήσεων των αναλυτών που ήταν μεταξύ 10 και 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Για τη Woodside, η συμφωνία είναι μετασχηματιστική, διπλασιάζοντας την παραγωγή της, επεκτείνοντας το αποτύπωμά της σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, αφαιρώντας το κύριο εμπόδιο στο έργο φυσικού αερίου Scarborough αξίας 12 δισ. δολαρίων και δίνοντάς της βραχυπρόθεσμες επιλογές ανάπτυξης στον Κόλπο του Μεξικού.

Να σημειωθεί ότι, η BHP ανακοίνωσε τα καλύτερα αποτελέσματα της τελευταίας δεκαετίας και διανομή μερίσματος - ρεκόρ. Ειδικότερα, για το έτος χρήσης έως τον Ιούνιο η BHP εμφάνισε καθαρά κέρδη 11,3 δισ. δολαρίων, από 7,96 δισ. την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ θα διανείμει μέρισμα ύψους 2 δολαρίων ανά μετοχή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.