ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΗ: Η εξυγίανση ανάχωμα στο κύμα ανατιμήσεων Κύριο

14:37 - 08 Σεπ 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΕΗ: Η εξυγίανση ανάχωμα στο κύμα ανατιμήσεων
Αναχώματα στο διαφαινόμενο κύμα ανατιμήσεων θέτει η ΔΕΗ, ενεργοποιώντας αντίμετρα και αξιοποιώντας την εξυγίανση της εταιρείας κατά την τελευταία διετία, η οποία της προσφέρει σημαντικά περιθώρια ευελιξίας στην τιμολογιακή της πολιτική.

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους είναι αυτή τη στιγμή μεγάλος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση και τους παρόχους, ειδικότερα δε για τη ΔΕΗ, η οποία κατέχει ένα μερίδιο της τάξης του 75% της αγοράς. 

 

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο μέτρα αντιστάθμισης του κύματος ανατιμήσεων. Σε ό,τι αφορά δε ειδικότερα το κόστος ενέργειας, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα υπάρξει κάποια επέκταση των εκπτώσεων στα κοινωνικά τιμολόγια της ΔΕΗ. 

 

Πηγές προσκείμενες στην επιχείρηση, σχολιάζοντας την διακινούμενη φημολογία για αυξήσεις έως και 50% στα τιμολόγια της, επιμένουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να ισχύσει. Όπως εξηγούν, επί τη βάσει της εξυγίανσης της επιχείρησης και της αναβάθμισης της κατά την τελευταία διετία, των επενδύσεων σε δίκτυα και υποδομές και του σταδιακού εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών της, η ΔΕΗ είχε τη δυνατότητα να αντισταθμίσει σε πρώτη φάση την αύξηση του κόστους λόγω της ρήτρας εκπομπής ρύπων, ήδη από τον Νοέμβριο του 2020. 

 

Στη συνέχεια δε, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι από τον Αύγουστο του 2021, η επιχείρηση προχώρησε σε μειώσεις της τάξης του 30% στα οικιακά και 50% στα αγροτικά τιμολόγια. 

 

Αποτέλεσμα είναι, ότι στις αρχές του φθινοπώρου, οι ανατιμήσεις περιορίζονται στα επίπεδα του 4-5%. 

 

Υπό αυτό το πρίσμα, αναμένεται ότι και η κυβέρνηση θα αναζητήσει διέξοδο από τις πιέσεις που διαφαίνονται λόγω της διεθνούς συγκυρίας, αλλά και του πληθωριστικού κύματος που προκλήθηκε από την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τα lockdown, μέσω της προσπάθειας συγκράτησης του κόστους ενέργειας, το οποίο συμπαρασύρει την τιμολογιακή πολιτική σχεδόν όλων των κλάδων της οικονομίας. 

 

Άγγελος Κωβαίος

Τελευταία τροποποίηση στις 14:41 - 08 Σεπ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.