ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΕΝ:Πρόταση για ευρωπαϊκό «fund-κουμπαρά» για αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια

09:07 - 22 Σεπ 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΥΠΕΝ:Πρόταση για ευρωπαϊκό «fund-κουμπαρά» για αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια
Σχέδιο για την ανάσχεση των επιπτώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια καταιέτει στους ευρωπαίους ομολόγους του ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας, που ξεκίνησε χτες, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συνόδου EUMED 9 στην Αθήνα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΝ, η ελληνική πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ενός προσωρινού μηχανισμού αντιστάθμισης (temporary hedging mechanism) ο οποίος θα σχετίζεται με το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής CO2.

Αυτό το μεταβατικό fund θα μπορεί να αντλήσει έσοδα από το σύστημα εμπορίας ρύπων, ενδεχόμενα μέσω έκτακτων δημοπρασιών πρόσθετων ποσοτήτων δικαιωμάτων ή μέσω προεξόφλησης μελλοντικών εσόδων που θα προκύψουν από το σύστημα εμπορίας ρύπων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, η Ελληνική πρόταση προβλέπει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πλειστηριασμοί πρόσθετων δικαιωμάτων εκπομπής CO2 τα οποία υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν διαθέσιμα τα επόμενα χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο οι εταιρείες και ειδικά οι βιομηχανίες θα μπορέσουν να αγοράσουν αρκετά δικαιώματα για να αντισταθμίσουν πλήρως την έκθεσή τους στις τιμές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς, το ποσό που θα χρειαστεί προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του χειμώνα 2021 – 2022 κυμαίνεται μεταξύ 5 έως 8 δις. ευρώ. Η κατανομή των ποσών στα επιμέρους κράτη μέλη προβλέπεται να υπολογιστεί λαμβάνοντας υπόψη την κατανάλωση ρεύματος και θέρμανσης αλλά και το ΑΕΠ των κρατών μελών.

Παράλληλα η ελληνική πρόταση προβλέπει ότι το fund μέσω της δημιουργίας του μηχανισμού αντιστάθμισης θα περιοριστεί μόνο σε περιπτώσεις ακραίας διακύμανσης των τιμών, όπως συμβαίνει σήμερα. Επιπλέον ως εργαλείο αντιστάθμισης, είναι λογικό στο πλαίσιο του μηχανισμού να υπάρχει πρόβλεψη για επιστροφή των κεφαλαίων σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα και όταν θα έχουν ομαλοποιηθεί οι τιμές.

Στην ουσία, η ελληνική πρόταση βασίζεται στο ίδιο μοντέλο με την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της δημιουργίας του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, που επίσης χρηματοδοτείται από τα έσοδα των δημοπρασιών δικαιωμάτων. Βεβαίως, με την πανευρωπαϊκή πρόταση μπορεί να διασφαλιστούν ακόμη περισσότεροι πόροι και το μέτρο να έχει ακόμη μεγαλύτερη εφαρμογή και έκταση, καλύπτοντας ακόμη μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων.

Η ελληνική πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη παρουσιαστεί στους υπουργούς ενέργειας, ενώ ο Έλληνας υπουργός απέστειλε επιστολή τόσο στον αντιπρόεδρο της ΕΕ αρμόδιο για την Πράσινη Συμφωνία Φ. Τίμερμανς όσο και στην Επίτροπο Ενέργειας Κ. Σίμπσον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 153,53 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα 22/9/2021.

Η τιμή σημείωσε υποχώρηση 2% σε σχέση με την τιμή της Τρίτης. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε τα 212,03 ευρώ/MWh στις 8 το απόγευμα ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 108,25 ευρώ/MWh στις 4 τα ξημερώματα.

Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 319,21GWh αμετάβλητη σε σχέση με την προηγούμενη μέρα.

Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 12%, το φυσικό αέριο 46% τα υδροηλεκτρικά 3% οι εισαγωγές 15% και οι ανανεώσιμες 23%.

Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 18.288 MWh και οι εισαγωγές στις 24.600 MWh.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 15:14 - 22 Σεπ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.