ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δαγούμας (ΡΑΕ): Τα τιμολόγια ρεύματος θα αλλάξουν από το 2022

17:21 - 29 Σεπ 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Δαγούμας (ΡΑΕ): Τα τιμολόγια ρεύματος θα αλλάξουν από το 2022
O πρόεδρος της ΡΑΕ, Θανάσης Δαγούμας, παραχώρησε την Τετάρτη (29/9) διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου και ανακοίνωσε τις προθέσεις της Αρχής για τις αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος. Σχολίασε επίσης τις τρέχουσες εξελίξεις με τις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο κ. Δαγούμας ανακοίνωσε πως η ΡΑΕ θα πραγματοποιήσει δεύτερη δημόσια διαβούλευση για τις προτεινόμενες αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος, με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνεια.

Πρόσθεσε ότι πρόθεση της Αρχής δεν είναι να παρέμβει στα τιμολόγια που «τρέχουν», διότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σύγχυση στην αγορά και θα άλλαζε την πολιτική που έχουν κάνει οι Προμηθευτές.

Τα τιμολόγια ρεύματος θα αλλάξουν αλλά από το 2022, τόνισε.

«Οι βασικές αρχές που είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει η Αρχή είναι στα μεν σταθερά τιμολόγια να υπάρχει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης για τους καταναλωτές, καθώς οι Προμηθευτές έχουν κάνει hedging, στα δε κυμαινόμενα τιμολόγια, να μην υπάρχει αντίστοιχη ρήτρα», σημείωσε.

«Σε περίπτωση μάλιστα που στο κυμαινόμενο τιμολόγιο ο καταναλωτής δεν είναι ικανοποιημένος θα μπορεί να αποχωρήσει χωρίς ποινή. «Θέλουμε ο κάθε προμηθευτής να επιλέγει ό,τι ρήτρα θέλει για τα τιμολόγιά του ωστόσο όταν υπογράφει ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει εκτιμώμενο ανώτατο και κατώτατο όριο», ανέφερε ο κ. Δαγούμας.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη δέσμη παρεμβάσεων που εισηγήθηκε η Αρχή, περιλαμβανόταν μεταξύ άλλων η κατάργηση της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης στα κυμαινόμενα τιμολόγια, καθώς επίσης και η αποσαφήνιση από τον προμηθευτή του μέγιστου ορίου πρόσθετης επιβάρυνσης που μπορεί να προκαλέσει η ρήτρα αναπροσαρμογής χρέωσης στα κυμαινόμενα τιμολόγια. 

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Κώδικα Προμήθειας, ο οποίος σήμερα εκδίδεται με υπουργική απόφαση, ο πρόεδρος της ΡΑΕ δήλωσε ότι η αρμοδιότητα αυτή κατά την άποψή του, θα έπρεπε να ανήκει στην Αρχή και όχι στο υπουργείο.

Για τις αυξήσεις στο ρεύμα, ο κ. Δαγούμας σημείωσε ότι για να υπάρξει μια πλήρης εικόνα θα πρέπει να αναμένουμε να εφαρμοστούν τα μέτρα επιδότησης των λογαριασμών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Είναι στη διακριτική ευχέρεια της πολιτείας να προσαρμόσει την κοινωνική πολιτική και ταυτόχρονα οι προμηθευτές να ενσωματώσουν ένα ποσοστό από το ρίσκο, σημείωσε. 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.