ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εν αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων για τα κρατικά χαρτιά

10:19 - 18 Σεπ 2007 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και η συνέχιση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων δίνει τον τόνο στις εταιρείες που ελέγχονται από το κράτος. Η εβδομάδα ξεκίνησε με το ενδιαφέρον να εστιάζεται εκεί, καθώς η επανεκλογή της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, σηματοδοτεί τη μη αλλαγή πορείας του κυβερνητικού έργου.

Έτσι τα hot σενάρια που υπήρχαν πριν από λίγο καιρό παραμένουν ενεργά και μάλιστα κάποια από αυτά αποτυπώθηκαν στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Χθες οι ξένοι θεσμικοί δεν μίλησαν με εκθέσεις αλλά μάλλον με πράξεις.

Η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύθηκε καθώς εκτιμάται ότι θα παραμείνει στη θέση της η διοίκηση του κ.Βουρλούμη και θα μειώσει περαιτέρω τα κόστη του οργανισμού. Σημειώνεται πάντως πως και η MIG έχει ενισχύσει τη θέση της στον ΟΤΕ.

Η μετοχή της Cosmote ενισχύθηκε, καθώς το σενάριο που θέλει τον ΟΤΕ να αγοράζει τα δικαιώματα μειοψηφίας παραμένει σε ισχύ.

Η ΔΕΗ που επί πολλούς μήνες υπέφερε από τις εκθέσεις των ξένων οίκων, οι οποίοι τη θεωρούσαν ακριβή στα 17 ευρώ, αντέδρασε δυναμικά. Η αντίδραση οφείλεται στις κινήσεις που μπορεί να κάνει η τωρινή διοίκηση και φυσικά στην αύξηση των τιμολογίων.

Οι μετοχές των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης, μπήκαν από νωρίς στο στόχαστρο, καθώς δεν αποκλείεται να ανοίξει εκ νέου το θέμα πώλησής τους. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα άνοιξε και στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία της ΝΔ, αλλά έκλεισε χωρίς αποτέλεσμα. Στις φήμες που κυκλοφορούν είναι και αυτή της αγοράς του λιμανιού του Λαυρίου από τον ΟΛΠ.

Στα «νερά» οι προσδοκίες είναι αυξημένες, ενώ έχει ακουστεί και το σενάριο «εσωτερικής συμμαχίας», ήτοι συγχώνευση της ΕΥΔΑΠ με την ΕΥΑΘ. Σημειώνεται πως το Suez Group έχει σημαντική θέση στην εταιρεία και έχει τακτική επικοινωνία με τη διοίκηση.

Στην ΕΒΖ η προώθηση της μετατροπής των ζαχαρουργίων σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης αναμένεται πλέον να συνεχιστεί χωρίς καθυστερήσεις από τη διοίκησης της ATE Bank.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το εβδομαδιαίο report της Πειραιώς το κράτος ελέγχει το 77,31% της ATE Bank, το 51,49% της ΔΕΗ, το 35,5% των ΕΛΠΕ, το 61,03% της ΕΥΔΑΠ, το 74,55% της ΕΥΑΘ, το 34,37% του ΟΠΑΠ, το 28,03% του ΟΤΕ, το 44,43% του ΤΤ, το 74,5% του ΟΛΠ και το 75% του ΟΛΘ. Επίσης, ελέγχει έμμεσα ποσοστά και στις Cosmote, Τράπεζα Αττικής και ΕΒΖ,

Γ.Κ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.