ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχονται placements σε ΕΥΔΑΠ και ΑΤΕ - Χτίζουν από τώρα θέσεις εγχώριοι και ξένοι παίκτες

10:04 - 27 Σεπ 2007 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Παίρνουν θέσεις ξένοι αλλά και Έλληνες θεσμικοί ενόψει των νέων μετοχοποιήσεων. Στις τελευταίες συνεδριάσεις εντατικοποιήθηκαν οι εντολές αγοράς με την προσδοκία ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει ταχύτατα το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που έχει σχεδιάσει. Αυτό που επιθυμεί το οικονομικό επιτελείο στην παρούσα φάση είναι η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Η προσδοκία για placements έρχεται κυρίως από ξένους οίκους και φαίνεται πως έχει βάση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του «R», μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα πραγματοποιηθούν δύο placements. Η κυβέρνηση προωθεί νέα μετοχοποίηση στην ATE Bank αλλά και στην ΕΥΔΑΠ. Υπενθυμίζεται πως σήμερα το κράτος κατέχει το 77,31% της ATE Bank και το 61,03% της ΕΥΔΑΠ. Η μετοχή της Αγροτικής έχει ενισχυθεί κατά 6,4% από την επομένη των εκλογών και της ΕΥΔΑΠ κατά 6,9%.

Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στόχος του οικονομικού επιτελείου είναιοι μετοχοποιήσεις να γίνουν σε επίπεδα έως και 35% υψηλότερα από τα τρέχοντα. Αν γίνει αυτό τότε το plecement στην ΑΤΕ θα γίνει κοντά στην τιμή που είχε γίνει και το προηγούμενο.

Το σενάριο που θέλει συγχώνευση της ΕΥΔΑΠ με την ΕΥΑΘ και μετά placement, φαίνεται πως απομακρύνεται, τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Παράλληλα, έντονα ανοδικά συνεχίζει να κινείται η μετοχή της ΔΕΗ. Από τις 17/9 έχει ενισχυθεί κατά 8,7%, ενώ από την αρχή του μήνα κερδίζει 19%. Εδώ οι πιθανότητες για placement φαίνεται πως είναι μικρότερες, σύμφωνα με όσα ακούγονται στην αγορά και η κίνηση αποδίδεται στο κλείσιμο short θέσεων. Πλέον οι short θέσεις έχουν μειωθεί σημαντικά και πιθανή συνέχιση του short covering δεν αποκλείεται να οδηγήσει τη μετοχή στις παρυφές των 30 ευρώ. Στη ΔΕΗ το κράτος κατέχει το 51,49%.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς το έδαφος για μια ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, είναι πιο πρόσφορο πλέον και δεν αποκλείουν να έχουμε εξελίξεις στα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας. Ο ΟΛΘ έχει ενισχυθεί κατά 11,5% από 17/9 και το κράτος ελέγχει το 75%, ενώ η μετοχή του ΟΛΠ έχει ανέβει κατά 15,7% με τη συμμετοχή του κράτους να ανέρχεται στο 74,5%.

Το γεγονός πως αρκετοί αναλυτές κάνουν λόγο για ράλι της αγοράς μέχρι το τέλος του έτους δεν μπορεί παρά να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια της κυβέρνησης για διάθεση πακέτου μετοχών στις εταιρείες που ελέγχει.

Γιώργος Κατικάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.