ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλεόνασμα €2,3 δισ. στο λογαριασμό των ΑΠΕ για το 2022 Κύριο

17:15 - 10 Ιουν 2022 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Πλεόνασμα €2,3 δισ. στο λογαριασμό των ΑΠΕ για το 2022
Εκτιμήσεις για πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ύψους 2,3 δισ. στο τέλος του χρόνου περιλαμβάνει το τελευταίο δελτίο του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών (ΔΑΠΕΕΠ) για τους πρώτους μήνες του έτους.

Με αφορμή το νέο δελτίο του ΕΛΑΠΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Ιωάννης Γιαρέντης, αναφέρει τα εξής:

Με το δελτίο που δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα παρουσιάζουμε στοιχεία για τις εκκαθαρίσεις ενέργειας για ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ που πραγματοποιήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους καθώς και προβλέψεις για την πορεία του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ & Αποθήκευσης (ΕΛΑΠΕ) έως το τέλος του χρόνου.

Για τους πρώτους μήνες του 2022, ο ΕΛΑΠΕ εμφανίζει σωρευτικό πλεόνασμα ύψους € 1.228,79 εκατ. το οποίο, μετά την εκταμίευση των κονδυλίων προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), ύψους €780 εκατ., διαμορφώνεται στα €439,86 εκατ.

Το ισοζύγιο του λογαριασμού παραμένει σταθερά θετικό με αυξητικές τάσεις, παρόλο που το ποσοστό του εσόδου που κατευθύνεται προς τον ΕΛΑΠΕ από τις δημοπρασίες για τα δικαιώματα ρύπων έχει υποστεί σημαντικότατη μείωση. Υπενθυμίζεται πως οι πόροι που εξοικονομούνται από τη συγκεκριμένη μείωση διατίθενται για την ενίσχυση του ΤΕΜ.

Στο δελτίο ενσωματώνονται προβλέψεις που αφορούν το σύνολο του έτους, οι οποίες είναι ιδιαίτερα θετικές, γεγονός που ενισχύει το επενδυτικό κλίμα προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια στην αγορά και τον κλάδο.

Χαρακτηριστικά, απεικονίζονται εκτιμήσεις για πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού το οποίο θα αγγίξει τα 2,3 δισ.

Συγχρόνως, η ιδιαίτερα θετική εικόνα που παρουσιάζει ο ΕΛΑΠΕ επιτρέπει τη σημαντική ενίσχυση του ΤΕΜ, το βασικό πυλώνα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των ενεργειακής κρίσης και της ανόδου των τιμών ενέργειας.

Όπως συνέβη κατά τη δημοσίευση του προηγούμενου Δελτίου με το οποίο ολοκληρώθηκε η παρουσίαση των στοιχειών για το 2021, έτσι και τώρα, εμφανίζονται και τα ποσά που εκταμιεύονται από τον ΕΛΑΠΕ προς το ΤΕΜ έτσι όπως έχουν καθορισθεί από τις Υπουργικές αποφάσεις, ενώ ακόμα και μετά τις σχετικές εκταμιεύσεις, ο λογαριασμός  παραμένει σημαντικά ενισχυμένος.

Η ενισχυμένη πορεία του ΕΛΑΠΕ οφείλεται στα αυξημένα έσοδα που προκύπτουν για τους παραγωγούς ΑΠΕ μέσω της συμμετοχής τους στις αγορές ενέργειας. Οι ΑΠΕ, μέσω της διάθεσης των πλεονασμάτων του ΕΛΑΠΕ προς το ΤΕΜ αλλά και της καθημερινής συμμετοχής τους στο ενεργειακό μίγμα, δημιουργούν καθημερινά συνθήκες σημαντικής μείωσης του κόστους ενέργειας, επιβεβαιώνοντας ότι λειτουργούν αποκλειστικά προς όφελος των πολιτών και της αγοράς.

Σημειώνεται επίσης πως η εξέλιξη της διείσδυσης των ΑΠΕ στη χώρα δείχνει ότι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους θα ξεπεράσουμε το φράγμα των 10GW, όταν το 2019 η διείσδυση ήταν στα 6,5 GW.

Τέλος, o EΛΑΠΕ ενσωματώνει πλέον και την αποθήκευση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δεδομένου ότι η τροποποίηση της νέας αρχιτεκτονικής δομής του Ειδικού Λογαριασμού έχει ήδη ψηφιστεί.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.