ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΗ: Επενδυτικό πρόγραμμα 4 δις, 6μηνο διαβουλεύσεων με ΓΕΝΟΠ

19:39 - 13 Νοε 2007 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Επενδυτικό πρόγραμμα μαμούθ άνω των 4 δισ ευρώ ενέκρινε το Δ.Σ της ΔΕΗ κατά τη σημερινή συνεδρίασή του. Οσον αφορά την αναδιάρθρωση της εταιρείας ανακοίνωσε ότι θα εκπονηθούν μελέτες και θα συνεχισθεί η σχετική διαβούλευση μεταξύ της Επιχείρησης και της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου, αποφεύγοντας ωστόσο να προβεί σε λεπτομέρειες επί του επίμαχου ζητήματος της συμφωνίας με τη RWE για παράδοση του 51% των νέων μονάδων και του management της επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται ότι ηχθεσινή συνάντηση των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της επιχείρησης έφερε στο «φως» ότι τα σχέδια συνεργασίας όχι μόνο δεν βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, αλλά αντιθέτως προωθούνται με συνοπτικές διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους κύκλους των συνδικαλιστών, η Διοίκηση της Επιχείρησης έμεινε έκθετη όταν αποκαλύφθηκε ότι Γερμανοί τεχνικοί βρίσκονται ήδη σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στον ΑΗΣ Καρδιάς, στην Κοζάνη, και πραγματοποιούν εργασίες συντήρησης.

Το θέμα που προκύπτει είναι μείζονος σημασίας, καθώς οι δύο εταιρείες δεν έχουν ανακοινώσει την υπογραφή σχετικής σύμβασης και συνεπώς δεν προκύπτει από πού ορμόμενη η RWE μεριμνά για τη συντήρηση των μονάδων της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Διοίκηση της ΔΕΗ ενημέρωσε τους συνδικαλιστές ότι η συμφωνία που επιθυμεί να υπογράψει με την γερμανική εταιρεία θα αφορά στην κατασκευή δύο ανθρακικών μονάδων και μίας φυσικού αερίου, αλλά και στη μελέτη και επίβλεψη για την κατάρτιση των τευχών δημοπράτησης που σχετίζονται με το πρόγραμμα αντικατάστασης των παλαιών μονάδων της ΔΕΗ, ισχύος 3.200 MW. Ακόμη, εξετάζεται το αν η RWE θα αναλάβει και τη συντήρηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που ήδη υπάρχουν.

Οσον αφορά τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ ΑΕ κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, αυτές αναλυτικά έχουν ως εξής:
 
1.     Ενέκρινε την υποβολή αιτημάτων προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το Υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να εξασφαλισθούν άδειες ηλεκτροπαραγωγής για τις εξής πέντε (5) Μονάδες:
-         Μονάδα συνδυασμένου κύκλου ισχύος 800 MW, με καύσιμο φυσικό αέριο, στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης.
-         Μονάδα ισχύος 450 MW, με καύσιμο λιγνίτη, στον ΑΗΣ Μελίτης.
-         Μονάδα ισχύος 450 MW, τεχνολογίας ρευστοποιημένης κλίνης, με καύσιμο λιγνίτη, στην περιοχή Κοζάνης – Πτολεμαΐδας.
-         Μονάδα ισχύος 700 – 800  MW, με καύσιμο λιθάνθρακα, στο Αλιβέρι.
-         Μονάδα ισχύος 700 – 800 MW, με καύσιμο λιθάνθρακα, στη Λάρυμνα.
Στα πλαίσια αυτά οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν στις αναγκαίες προκαταρκτικές μελέτες για την υλοποίηση των ανωτέρω έργων και, μεταξύ άλλων, θα ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες για την απόκτηση των απαιτούμενων εδαφών για την εξασφάλιση καυσίμου για τη Μονάδα της περιοχής Κοζάνης Πτολεμαΐδας, ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα της Νομαρχίας Κοζάνης για τη μετεγκατάσταση των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής.
 
2.     Ενέκρινε την υλοποίηση της στρατηγικής για εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Κρήτη, η οποία προβλέπει:
-       Οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις αναγκαίες προκαταρκτικές μελέτες και ενέργειες για την υλοποίηση των έργων που απαιτούνται στη βάση του ενεργειακού σχεδιασμού του Συστήματος της Κρήτης (κατασκευή νέων Μονάδων, μετατροπή/ μεταφορά απόσυρση Μονάδων) ενόψει της εισαγωγής του φυσικού αερίου στην Κρήτη.
 
-       Να δρομολογηθούν όλες οι σχετικές ενέργειες για την υπογραφή συμφωνίας με τον ΔΕΣΦΑ ΑΕ για την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών για την τροφοδότηση των Σταθμών Παραγωγής της ΔΕΗ στην Κρήτη με φυσικό αέριο (ανάπτυξη ενός τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στη θέση Κορακιά και δημιουργία των κατάλληλων υποδομών μεταφοράς αερίου).
-         Να διερευνηθούν οι εναλλακτικές δυνατότητες προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) για την κάλυψη των αναγκών των Σταθμών Παραγωγής της Επιχείρησης στην Κρήτη.
Πιο συγκεκριμένα:
-        Η ΔΕΗ Α.Ε. θα κατασκευάσει δύο νέες Μονάδες Συνδυασμένου Κύκλου ισχύος 250MW εκάστη και θα μετεγκαταστήσει στο νέο Σταθμό Κορακιάς τρεις αεριοστροβίλους από το Σταθμό Λινοπεραμάτων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.