ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mytilineos: Πώς γίνεται ο πιο ολοκληρωμένος πάροχος ενέργειας Κύριο

13:15 - 28 Μαϊ 2023 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Mytilineos: Πώς γίνεται ο πιο ολοκληρωμένος πάροχος ενέργειας
Υποστηριζόμενος από μια ιστορία μετασχηματισμού και καινοτομίας, ο κολοσσός στον κλάδο της βιομηχανικής ενέργειας MYTILINEOS Energy & Metals σχεδιάζει ένα μέλλον που διπλασιάζει τα παγκόσμια megatrends της βιωσιμότητας, της ηλεκτροδότησης και της ψηφιοποίησης.

Τα megatrends είναι οι ισχυρές δυνάμεις μετασχηματισμού, που έχουν τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσουν την παγκόσμια οικονομία, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Τα σημερινά megatrends περιλαμβάνουν την απαλλαγή από τον άνθρακα, την ψηφιοποίηση και την ταχεία κοινωνική αλλαγή, τα οποία όλα μαζί αναδεικνύουν την ανάγκη για μια νέα κουλτούρα στο χώρο εργασίας. Κατανοώντας τα megatrends που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία, οι ηγέτες είναι σε θέση να υιοθετήσουν μια στρατηγική επαναπροσδιορισμού των οργανισμών τους και να δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Καθώς πολλοί οργανισμοί αγωνίζονται για να αναπτύξουν επιχειρηματικά μοντέλα και στρατηγικές προσαρμογής στο ριζικά διαφορετικό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον του μέλλοντος, η MYTILINEOS, ο κορυφαίος ιδιωτικός πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ελλάδα και εταιρεία παραγωγής αλουμινίου, ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις τρέχουσες προκλήσεις.

Μια ιστορία επανεφεύρεσης

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1908 και με το πέρασμα των χρόνων έχει επαναπροσδιορίσει σε τακτά χρονικά διαστήματα την ταυτότητά της για να ευδοκιμήσει. Αποτελώντας στήριγμα της ελληνικής οικονομίας και παράγοντας περισσότερο από το 3% του ΑΕΠ της χώρας, η MYTILINEOS έχει ισχυρή παρουσία στο διεθνές στερέωμα. Με δραστηριότητες σε περισσότερες από 30 χώρες σε πέντε ηπείρους, αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 3% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας. «Ο κόσμος αλλάζει όταν τολμάς να κάνεις νέα πράγματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος και προσθέτει: «Εάν δεν αλλάξεις, εγκυμονεί ο κίνδυνος του εφησυχασμού».

Η προσέγγιση της εταιρείας σε έναν απρόβλεπτο κόσμο την έχει οδηγήσει στην ευημερία. Το 2022 ήταν έτος ορόσημο για τη MYTILINEOS, παρά τις προκλήσεις, όπως η ενεργειακή κρίση και η συνακόλουθη αύξηση του κόστους με τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες είναι οι ισχυρότερες που έχουν καταγραφεί από τη δεκαετία του 1970. Εν μέσω συνθηκών μεταβλητότητας και αβεβαιότητας στις αγορές, η εταιρεία έχει ενισχυθεί σημαντικά την τελευταία πενταετία, αυξάνοντας τα έσοδα από 1,3 δισ. ευρώ (1,42 δισ. δολάρια) το 2017 σε περισσότερα από 6,3 δισ. ευρώ (6,88 δισ. δολάρια) το 2022 και με EBITDA 823 εκατ. ευρώ (899 εκατ. δολάρια) το 2022 σε σύγκριση με τα 359 εκατ. ευρώ (392 εκατ. δολάρια) του 2021.

Η MYTILINEOS «χτίζει» πάνω στο διαφοροποιημένο επιχειρηματικό της προφίλ και στο συνεργιστικό της business model, και η εξαιρετική οικονομική απόδοση συνεχίστηκε το 2023, με το πιο κερδοφόρο πρώτο τρίμηνο στην ιστορία της εταιρείας. Η πορεία της έχει αναγνωριστεί από τις παγκόσμιες αγορές, με την Fitch να αναβαθμίζει πρόσφατα τη MYTILINEOS σε BB+ από BB, μόλις ένα βαθμό κάτω από το credit rate. Ο παγκόσμιος οίκος αξιολόγησης αιτιολόγησε την αναβάθμιση ως «καθοδηγούμενη από τις προσδοκίες για τις σταθερές λειτουργικές επιδόσεις της εταιρείας το 2023 και μετά, που χαρακτηρίζονται από διευρυμένες δραστηριότητες λόγω της αυξανόμενης έκθεσης στον πιο σταθερό και ανθεκτικό τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου, και τα μεγαλύτερα των προβλέψεων αυξημένα κέρδη από την εκτέλεση των build-own-transfer (BOT) έργων καθώς και άλλα έργα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Το πιο πρόσφατο σχέδιο αναδιάρθρωσης

Ο τρέχων μετασχηματισμός της MYTILINEOS στηρίζεται στις πρόσφατες αλλαγές στο παγκόσμιο τοπίο της ενέργειας και των πρώτων υλών και θα εστιάσει εκ νέου τις δραστηριότητες της εταιρείας στην παραγωγή ενέργειας και μετάλλων. Στον ενεργειακό τομέα, η εταιρεία είναι στρατηγικά τοποθετημένη στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης ως μία ολοκληρωμένη «πράσινη» εταιρεία κοινής ωφέλειας, ενώ στον κλάδο της μεταλλουργίας έχει εδραιωθεί στην ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αγορά. Εστιάζοντας στη βιωσιμότητα, η MYTILINEOS έχει θέσει ως στόχο να μειώσει τις εκπομπές CO2 τουλάχιστον κατά 30% μέχρι το 2030 και να επιτύχει καθαρό μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2050.

Εκτός από τον εξορθολογισμό της εταιρείας και το «ξεκλείδωμα» νέων συνεργειών, η ανανέωση θα δημιουργήσει επίσης αξία απλοποιώντας την ιστορία των ιδίων κεφαλαίων για τους μετόχους. «Θα είμαστε μια εταιρεία ενέργειας και μετάλλων. Αυτή είναι μια ιστορία που αρέσει στους επενδυτές, καθώς αντιλαμβάνονται πλήρως τη συνεργιστική δομή της», τονίζει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Κάνοντας focus στην καθαρή ενέργεια

Η χρήση ενέργειας στη βιομηχανία είναι ο υπ' αριθμόν 1 παράγοντας που συμβάλλει στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG). Η απανθρακοποίηση της βαριάς βιομηχανίας αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών.

Πάνω από τα μισά έσοδα της MYTILINEOS προέρχονται από δραστηριότητες που πληρούν τις προϋποθέσεις για το EU’s Taxonomy, το πρόγραμμα της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση. Η MYTILINEOS ενσαρκώνει το μέλλον των «πράσινων» επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας που επικεντρώνονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αποθήκευση. Η εταιρεία «τρέχει» έργα «πράσινης» ενέργειας στη Χιλή, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Καζακστάν και την Αυστραλία. Η δυναμικότητα του ώριμου και λειτουργικού παγκόσμιου ενεργειακού χαρτοφυλακίου της, το οποίο επεκτείνεται δυναμικά σε πέντε ηπείρους, έχει ισχύ περίπου 4 GW. Συμπεριλαμβανομένων των έργων, που βρίσκονται σε λιγότερο ώριμα στάδια ανάπτυξης, με ισχύ 6,4 GW, το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας ξεπερνά τα 10 GW. Η συνολική ισχύς αυξήθηκε κατά 1,3 GW το α’ τρίμηνο του 2023. Η MYTILINEOS έχει έργα αποθήκευσης ενέργειας σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης στην Ελλάδα και την Ιταλία, με ισχύ 1,3 GW.

Η MYTILINEOS λειτουργεί επίσης τους πιο αποδοτικούς θερμοηλεκτρικούς σταθμούς στην Ελλάδα, με συνολική θερμική ισχύ άνω των 2 GW, με δυνατότητα να εξυπηρετήσει περίπου το 20% της συνολικής ελληνικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μετά την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του νέου και υψηλής απόδοσης αεριοστρόβιλου συνδυασμένου κύκλου (combined cycle gas turbine - CCGT), ισχύος 826 MW. Οι δραστηριότητες της εταιρείας στον ενεργειακό τομέα συμπληρώνονται από την ανταγωνιστική προμήθεια φυσικού αερίου καθώς και LNG, παρέχοντας ασφάλεια εφοδιασμού στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Το 2022, η MYTILINEOS αντικατέστησε επιτυχώς ένα σημαντικό ποσοστό του ρωσικού φυσικού αερίου που λάμβανε προηγουμένως η Bulgargaz, ο μεγαλύτερος διανομέας φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, ενώ για τα επόμενα χρόνια η εταιρεία εξασφάλισε το 40%-50% των δημοπρασιών του τερματικού σταθμού LNG της Ρεβυθούσας.

Η εταιρεία θα αυξήσει την εστίασή της σε έργα ενεργειακής μετάβασης, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης νέων και πιο ισχυρών δικτύων διανομής, της παραγωγής υδρογόνου και της υλοποίησης μέτρων ενεργειακής απόδοσης και έργων ψηφιακής μετάβασης, όπως η ανάπτυξη έξυπνων πόλεων (smart cities).

Μειώνεται ο αντίκτυπος της παραγωγής μετάλλων

Τα μέταλλα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκονται στην «καρδιά» της ενεργειακής μετάβασης της εταιρείας. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), η βαριά βιομηχανία ευθύνεται για σχεδόν το 40% των παγκόσμιων εκπομπών CO2. Οι βιομηχανίες χάλυβα, τσιμέντου, χημικών και βαρέων μεταφορών είναι από τους πιο ρυπογόνους και δυσκολότερους τομείς για την απανθρακοποίηση, λόγω τεχνικών παραγόντων όπως η ανάγκη για πολύ υψηλή θερμότητα στις βιομηχανικές διεργασίες. Οικονομικοί παράγοντες, όπως τα χαμηλά περιθώρια κέρδους, η ένταση κεφαλαίου, η μεγάλη διάρκεια ζωής περιουσιακών στοιχείων και η εμπορική έκθεση αποτελούν επίσης εμπόδια για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα αυτών των τομέων. Για παράδειγμα, η μετάβαση σε μεθόδους παραγωγής μηδενικών εκπομπών άνθρακα θα απαιτήσει από τη βιομηχανία χάλυβα επενδύσεις κεφαλαίων μεταξύ 215 και 278 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το BloombergNEF.

Η MYTILINEOS, μέσω του εργοστασίου της στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος», είναι ο μεγαλύτερος καθετοποιημένος παραγωγός αλουμίνας και αλουμινίου στην ΕΕ, καθώς και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς βωξίτη.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Αλουμινίου, η παγκόσμια βιομηχανία αλουμινίου πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 77% έως το 2050 για να πετύχει τους στόχους της κλιματικής αλλαγής, κυρίως μέσω της «στροφής» προς την «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια. Ο κλάδος συμβάλλει περίπου στο 2% των εκπομπών GHG, που ισούται με 1,1 δισ. μετρικούς τόνους CO2 ετησίως. Ωστόσο, η ζήτηση για αλουμίνιο αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% έως 80% έως το 2050. Η ύπαρξη μιας βιώσιμης και αξιόπιστης πηγής ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την «πράσινη» παραγωγή αλουμινίου. Κατά τη διάρκεια του 2022, ο τομέας μετάλλων στην Ευρώπη υπέστη ραγδαία άνοδο των τιμών της ενέργειας, με αποτέλεσμα να κλείσει το ήμισυ της παραγωγικής του ικανότητας τήξης ψευδαργύρου και αλουμινίου.

Ανάλυση από το BloombergNEF δείχνει ότι το αλουμίνιο που κατασκευάζεται με καθαρή ενέργεια μπορεί να είναι φθηνότερο από τη χρήση ορυκτών καυσίμων με τα σημερινά κόστη. Αυτή η μετάβαση θα ενισχύσει το συνεργιστικό business model της εταιρείας για την ενέργεια και τα μέταλλα, παρέχοντας στην επιχείρηση αλουμινίου ασφαλή και ολοένα πιο «πράσινη» προμήθεια ενέργειας και αντισταθμίζοντας μέρος του κόστους της, με έσοδα να πηγαίνουν στην ενεργειακή μονάδα.

Μετά την επένδυσή της ύψους 600 εκατ. ευρώ (651 εκατ. δολαρίων) για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της, η ικανότητα παραγωγής ανακυκλωμένου αλουμινίου της MYTILINEOS αντιπροσωπεύει πλέον περίπου το 26% της συνολικής παραγωγής αλουμινίου της, με τη δυνατότητα περαιτέρω αύξησης του ποσοστού ανακυκλωμένου αλουμινίου καθώς η εταιρεία οδεύει προς πιο «πράσινη» παραγωγή αλουμινίου.

Μια πλατφόρμα για τις πόλεις του μέλλοντος

Αναγνωρίζοντας ότι η χρησιμότητα του μέλλοντος πρέπει να προσφέρει end-to-end διασυνδεδεμένες λύσεις για έναν κόσμο, στον οποίο η ηλεκτροκίνηση συνεχίζει να αναπτύσσεται, η MYTILINEOS αξιοποιεί ψηφιακές λύσεις για να αυξήσει την αποδοτικότητα και τη συνδεσιμότητα.

Η πλατφόρμα MYTILINEOS Smart Cities αναπτύσσει ψηφιακές, επεκτάσιμες καινοτομίες που στοχεύουν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, τη βελτιστοποίηση της χρήσης των πόρων και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει εφαρμογές και υπηρεσίες για έξυπνη διαχείριση ενέργειας, νερού, απορριμμάτων και κυκλοφορίας. Οι βελτιωμένες υπηρεσίες για τους πολίτες περιλαμβάνουν sites φόρτισης EV και πρόσβαση σε internet 5G για πληροφορίες για τον καιρό και άμεση επικοινωνία με τις δημόσιες υπηρεσίες.

«Το όραμά μας δεν είναι απλώς να κάνουμε τις πόλεις μας πιο έξυπνες, αλλά και πιο φιλικές, πιο “πράσινες” και πιο βιώσιμες. Ταυτόχρονα, ελπίζουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών, σε μια κρίσιμη στιγμή για τις κοινωνίες μας», επισημαίνει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Η ενοποίηση της ενέργειας, της βιομηχανίας και των ανθρώπων «οδηγεί» την πιο πρόσφατη αναδιάρθρωση. Το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί «ο πιο ολοκληρωμένος πάροχος ενέργειας της νέας εποχής - η χρησιμότητα του μέλλοντος», λέει ο Μυτιληναίος και καταλήγει: «Το όραμά μου είναι να οικοδομήσω ένα ακόμη πιο δυνατό μέλλον για ακόμη πιο δυναμικές επιδόσεις. Δεν προετοιμαζόμαστε απλώς για το μέλλον. Δημιουργούμε το μέλλον».

Τελευταία τροποποίηση στις 13:15 - 28 Μαϊ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.