ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΗ: Το δεύτερο μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο

10:09 - 17 Δεκ 2007 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Το δεύτερο μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο, ισχύος 50 MW και προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, θα κατασκευάσει στους χώρους του εξαντλημένου λιγνιτωρυχείου Χωρεμίου στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας η θυγατρική της ΔΕΗ, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο των 50 MW (πρώτη φάση λειτουργίας το 2009) αλλά και η νέα μονάδα φυσικού αερίου, συνολικής ισχύος 800 MW που θα κατασκευαστεί στο ενεργειακό κέντρο της Μεγαλόπολης και θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει το 2011 κρίθηκε ότι αποτελούν τις βέλτιστες πρακτικές μετάβασης της περιοχής στη μετα-λιγντική εποχή καθώς τα αποθέματα στα ορυχεία εξαντλούνται.

Συγκεκριμένα, τα αποθέματα του λιγνίτη στα ορυχεία της Μεγαλόπολης διαμορφώνονται σήμερα σε 180 εκατ. τόνους και εκτιμάται ότι θα έχουν εξαντληθεί έως το 2025, ή στην καλύτερη περίπτωση έως το 2030.

Οσον αφορά στη νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου των 800 MW που θα κατασκευασθεί στη Μεγαλόπολη θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο φυσικό αέριο το οποίο χάρη στο έργο αυτό θα εισαχθεί στο ενεργειακό ισοζύγιο της Πελοποννήσου. Ήδη ο ΔΕΣΦΑ εκπονεί τις σχετικές μελέτες για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου ενώ από την πλευρά της ΔΕΗ έχουν ολοκληρωθεί τα τεύχη της Διακήρυξης του Έργου της Μονάδας. Το φυσικό αέριο θα τροφοδοτεί δύο αεροστροβίλους ισχύος 250 ΜW περίπου ο καθένας, οι οποίοι θα παράγουν ενέργεια με υψηλό βαθμό απόδοσης.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Τάκης Αθανασόπουλος, παρουσίασε τη δημιουργία του νέου φωτοβολταϊκού πάρκου, τονίζοντας ότι η ανάγκη αναζήτησης νέων πηγών ενέργειας είναι επιτακτική δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας (+2,5% ανά έτος) αλλά και της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τις συμβατικές μορφές ενέργειας.

Η ετήσια παραγωγή του φωτοβολταϊκού πάρκου θα είναι περίπου 58.000.000 κιλοβατώρες καθαρής ενέργειας, αρκετή για να καλύψει την ετήσια συνολική κατανάλωση 28.000 νοικοκυριών, που αντιστοιχούν στο 42% των νοικοκυριών του Νομού Αρκαδίας. Επίσης, θα μειωθεί σημαντικά η ρύπανση του περιβάλλοντος, αφού θα αποφεύγεται η εκπομπή 48.000 τόνων CO2 ετησίως και 200 τόνων SΟ2.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Δρ. Αναστάσιος Γκαρής, ανέφερε ότι στρατηγικός στόχος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι η εξασφάλιση του 20% της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ μέχρι το 2012, από 10% που είναι σήμερα.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού το Επιχειρησιακό Σχέδιο της επιχείρησης προβλέπει την ανάπτυξη μέχρι το 2014 έργων ΑΠΕ διαφόρων κατηγοριών (αιολικά, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά, γεωθερμικά κ.λπ.) συνολικής ισχύος 950 MW. Το κόστος των επενδύσεων ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ. Το 50-60% θα καλυφθεί με τραπεζικό δανεισμό, 10-40% από επιδοτήσεις και το υπόλοιπο μέσω εισφοράς κεφαλαίου από τη μητρική εταιρεία. Σήμερα, η ΔΕΗ έχει σε λειτουργία μονάδες από ανανεώσιμες πηγές ισχύος 91 μεγαβάτ και σε κατασκευή μονάδες 133 μεγαβάτ.

Ρεκόρ αιτήσεων για φωτοβολταϊκά

Τα μέτρα πολιτικής και το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ γενικότερα είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για επενδύσεις καθώς δίνεται προτεραιότητα στην απορρόφηση της παραγόμενης ενέργειας σταθμών ΑΠΕ, οι τιμές πώλησης της παραγόμενης ενέργειας παραμένουν υψηλές, ενώ παράλληλα οι επενδύσεις αυτές επιδοτούνται από τον Αναπτυξιακό Νόμο/Δ ΚΠΣ. Σημαντική είναι και η συμβολή της 10ετούς σύμβασης αγοραπωλησίας μεταξύ Παραγωγού - Διαχειριστή με δυνατότητα μονομερούς ανανέωσης από τον κάτοχο της άδειας για άλλα 10 έτη, αλλά και η απαλλαγή από τα τέλη χρήσης Συστήματος ή Δικτύου και από το τέλος 3% υπέρ ΟΤΑ για φ/β σταθμούς.

Ενθουσιασμένος για το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ειδικότερα για τα φωτοβολταϊκά πάρκα δήλωσε ότι είναι ο κ. Γκαρής, σημειώνοντας ωστόσο ότι κύριο κίνητρο αποτελούν οι επιδοτήσεις από τις κυβερνήσεις.

Στα φωτοβολταϊκά οι αιτήσεις για Αδειες Παραγωγής έχουν ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τα προκαθορισμένα όρια. Συγκεκριμένα, το σύνολο των αιτήσεων έχει φτάσει στα 2.682 MW ενώ η ΡΑΕ είχε θέσει όριο στα 505 MW. Ο κ. Γκαρής ανέφερε ότι η πληθώρα των αιτήσεων έχει καθυστερήσει τη διαδικασία αδειοδότησης.

Ωστόσο, με την πρόσφατη μείωση των ανωτάτων επιδοτήσεων για τις μικρές εγκαταστάσεις (από 60% στο 40%) πολλοί ιδιώτες με εξαιρέσεις ενδέχεται να αποφασίσουν να μην προχωρήσουν στην επένδυση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.