ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΗ: "Κακώς δεν έχει ενταχθεί στο σύστημα η μονάδα της Endesa "

15:20 - 07 Φεβ 2008 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
(update) Υπέρ της άμεσης ένταξης της μονάδας της Αλουμίνιον της Ελλάδος τάσσεται η ΔΕΗ σε σχετική της ανακοίνωση με αφορμή δημοσιεύματα και μάλιστα τονίζει πως επειδή δεν έχει ενταχθεί μέχρι σήμερα, αναγκάζεται να αποκλίνει από τον αρχικό της σχεδιασμό και να δεσμεύει μια ολόκληρη μονάδα της για να καλύπτει τις ΑτΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η ΔΕΗ αναφέρει πως τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια διαρκώς αυξανόμενη αρθρογραφία, η οποία παρουσιάζει την ένταξη της μονάδας της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» (ΑτΕ) ως την αναγκαία και απαραίτητη λύση για τη διασφάλιση της επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε ορισμένα δημοσιεύματα, σε συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην ΑτΕ με εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ "... οι εργαζόμενοι του ΑτΕ, εμφάνισαν στοιχεία ότι εάν τελικώς μπει στο σύστημα η μονάδα συμπαραγωγής, τότε θα υπάρξει σημαντικό όφελος για τη ΔΕΗ.Και αυτό διότι θα σταματήσουν οι ακριβές εισαγωγές των 200 ευρώ/MW από την Ιταλία και η ΔΕΗ θα αγοράζει φθηνότερα (60 με 65 ευρώ/ΜW) από το σύστημα».

Από την πλευρά της Endesa Hellas, πηγές του ομίλου, εξέφραζαν την ικανοποίησή τουςγια το γεγονός ότι μετά και τη ΓΕΝΟΠ, και η ΔΕΗ αναγνωρίζει την ανάγκη λειτουργίας της μονάδας συμπαραγωγής της στον Αγ. Νικόλαο. Όσον αφορά το τεχνικό θέμα του χαρακτηρισμού της μονάδας, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι γι' αυτό, αναμένεται η απόφαση της ΡΑΕ.

Σχετικά με τα παραπάνω, η ΔΕΗ θεωρεί χρήσιμο να επισημάνει τα ακόλουθα:

- Είναι γεγονός ότι η μονάδα αυτοπαραγωγής της ΑτΕ χρειάζεται να ενταχθεί στο σύστημα.Μάλιστα, έπρεπε να είχε ενταχθεί από τον Ιούλιο του 2007.Αυτός ήταν άλλωστε ο αρχικός σχεδιασμός τόσο της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» και των θεσμοθετημένων οργάνων της Πολιτείας, όσο και της ΔΕΗ.

- Επειδή η μονάδα αυτή δεν έχει ενταχθεί έως σήμερα, η ΔΕΗ αναγκάζεται να αποκλίνει από τον αρχικό σχεδιασμό της και να δεσμεύει μια ολόκληρη μονάδα της, ισχύος 300MW, για να καλύπτει αποκλειστικά τις ανάγκες της ΑτΕ, καθ΄ όλο το 24ωρο.

Επιπλέον, η πολύ μεγάλη αύξηση της ζήτησης του Ελληνικού συστήματος για ισχύ και ενέργεια, έχει οδηγήσει τη ΔΕΗ να είναι αναγκασμένη να προβαίνει σε εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας σε τιμές διπλάσιες, τριπλάσιες και τετραπλάσιες από εκείνες που εισπράττει.

Ωστόσο, επισημαίνει με νόημα, η ένταξη της μονάδας της ΑτΕ ως Αυτοπαραγωγού για την κάλυψη των δικών της αναγκών, σύμφωνα άλλωστε με τον αρχικό προγραμματισμό της, θα απελευθερώσει την ενέργεια που αναγκαστικά της διαθέτει η ΔΕΗ και θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να διασφαλίσει την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος, σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς της, χωρίς να υποχρεώνεται να καταβάλλει τεράστια ποσά για πανάκριβες εισαγωγές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.