ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατάληψη κέντρου υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ από εργαζόμενους

11:57 - 25 Φεβ 2008 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Το κέντρο υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ στο Ρουφ έχουν καταλάβει από νωρίς το πρωί εργαζόμενοι της επιχείρησης και συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική που ακολουθεί η Διοίκησή της στον τομέα των συνεργασιών.

Να σημειωθεί ότι αύριο συνέρχεται για τέταρτη φορά το ΔΣ της ΔΕΗ για να συζητήσει τα μνημόνια συνεργασίας με τη γερμανική εταιρεία RWE και με τη Χαλυβουργική.

Το προηγούμενο ΔΣ είχε ξεκινήσει να συνεδριάζει το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου αλλά  αναβλήθηκε όταν εισέβαλε στην αίθουσα ομάδα συνδικαλιστών και εργαζομένων της ΔΕΗ και αφού νωρίτερα είχαν προηγηθεί επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός.

Πίεση στον κ. Αθανασόπουλο

Εφόσον πάντως η διοίκηση της ΔΕΗ δεν καταφέρει να περάσει από το ΔΣ ούτε αύριο τα μνημόνια συνεργασίας με την RWE και με τη Χαλυβουργική , η πίεση γύρω από τον πρόεδρό της κ. Αθανασόπουλος θα γίνει ασφυκτική.

Ήδη, ακόμη και κυβερνητικά στελέχη του χρεώνουν ότι με τη στάση του να εμμένει πάση θυσία στη συνεργασία με τους Γερμανούς , έχει βραχυκυκλώσει τις λειτουργία της επιχείρησης , αποκλείοντας άλλες προτάσεις, ενδεχομένως πολύ πιο συμφέρουσες για το μέλλον της εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι το αυριανό μνημόνιο με την RWE θα αναφέρεται στην κατασκευή σταθμού λιθάνθρακα, όσο και στη συνεργασία στο φυσικό αέριο χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά στην προμήθεια των δύο μεταχειρισμένων τουρμπινών.

Το θέμα αυτό έχει αφαιρεθεί σύμφωνα με πληροφορίες από το κείμενο, αφού δεδομένου του ότι η ΔΕΗ δεν γνωρίζει το αν και πότε θα εγκριθεί το μνημόνιο, έχει στρέψει αλλού το ενδιαφέρον της για να της προμηθευτεί.

Σε ό,τι αφορά στη συνεργασία με τη RWE στο φυσικό αέριο, η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι θα έχει μεγάλες προοπτικές μελλοντικά . Την πεποίθησή της αυτή τη συνδέει με το γεγονός ότι η γερμανική εταιρεία αποτελεί πλέον μέρος της κοινοπραξίας που σκοπεύει να κατασκευάσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nabucco (θα συνδέει την Τουρκία με την Αυστρία μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας).

Παράγοντες της αγοράς ωστόσο συνδέουν την πεποίθηση της ΔΕΗ για συνεργασία των δύο πλευρών στον τομέα του φυσικού αερίου, με το δικαίωμα αγοράς που έχει η ελληνική επιχείρηση για το 30% της ΔΕΠΑ.

Και αυτό διότι το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη σύμβαση μεταξύ ΔΕΗ και ελληνικού Δημοσίου, αφήνει πάντα περιθώριο στην ελληνική δημόσια επιχείρηση να μεταβιβάσει σε θυγατρική της εταιρεία την οption για την αγορά του 30% της ΔΕΠΑ.

Η ΔΕΗ, φυσικά διαψεύδει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο το σχέδιο μνημονίου δεν αποκλείει την είσοδο της RWE , μέσω μιας θυγατρικής της στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.