ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλιμακώνει τις απεργιακές κινητοποιήσεις η ΓΕΝΟΠ

10:46 - 12 Μαρ 2008 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ανεβάζει κι άλλο τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση η ΓΕΝΟΠ, μετά και τη σημερινή της απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες χωρίς ημερομηνία λήξης. Έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση των οργάνων της ομοσπονδίας, το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ αποφάσισε τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων επ' αόριστο, ενώ κάθε ημέρα θα συνεδριάζει για να επανεκτιμά τη κατάσταση.Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ και επικεφαλής της ΔΑΚΕ στη ΔΕΗ, Ευάγγελος Μπουζούλας δεσμεύθηκε ότι σήμερα θα προσκομίσει βελτιωτική πρόταση από την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά σχετικά με το μέλλον του Ασφαλιστικού Φορεά της ΔΕΗ (ΟΑΠ- ΔΕΗ).

Το παρασκήνιο

Επρόκειτο για μια επεισοδιακή και μαραθώνια συνεδρίαση των οργάνων της ΓΕΝΟΠ που διήρκησε συνολικά πάνω από 5 ώρες με τις παρατάξεις να καταθέτουν η καθεμία τη δική της διαφορετική πρόταση για τον τρόπο συνέχισης της απεργίας.

Η πρόταση που είχε εισηγηθεί η ΠΑΣΚΕ αφορούσε στην προκήρυξη 7 24ωρων απεργιών αρχής γενομένης από αύριο 13 Μαρτίου κα μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 19 Μαρτίου όποτε και ψηφίζεται στη Βουλή το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Η πρόταση αυτή είχε βρει σύμφωνη μια από τις δυο πτέρυγες της ΔΑΚΕ, η άλλη ωστόσο πτέρυγα μαζί με τον επικεφαλής της Ευάγγελο Μπουζούλα (Γενικό γραμματέα της ΓΕΝΟΠ) υποστήριζε την προκήρυξη μιας μόνο 24ωρης απεργίας και την επανεκτίμηση της κατάστασης κάθε μέρα με συνεδρίαση του ΔΣ της ομοσπονδίας.

Ο Συνασπισμός που εκπροσωπείται με 3 μέλη στο προεδρείο της ΓΕΝΟΠ είχε εισηγηθεί 24ωρες συνεχείς επαναλαμβανόμενες απεργίες επ αόριστον και το ΚΚΕ την απευθείς προκήρυξη 7ημερης απεργίας.

Σε επίπεδο συσχετισμών στο προεδρείο της ΓΕΝΟΠ, η ΠΑΣΚΕ έχει 12 μέλη, οι δύο παρατάξεις της ΔΑΚΕ έχουν από 14, το ΚΚΕ από 3 και ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης από 3 μέλη.


Αγωγές

Σχετικά με τις αγωγές για αποζημιώσεις από βλάβες λόγω των πολύωρων διακοπών , το ΕΒΕΑ κατέθεσε σήμερα την πρώτη, για να ακολουθήσουν και άλλοι φορείς της αγοράς, επιμελητήρια, εμπορικοί σύλλογοι, κλπ.

Αντισυνταγματικό το πλαφόν στο εφάπαξ;

Να κηρυχθεί αντισυνταγματικό το πλαφόν που θέτει ο νόμος Σιούφα (του 1992) στο εφάπαξ βοήθημα στο προσωπικό της ΔΕΗ θα ζητήσει η εισηγήτρια της υπόθεσης στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μετά την κατάργηση του πλαφόν στο εφάπαξ των τραπεζοϋπαλλήλων, των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων των ΔEKO, με απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, το περασμένο έτος, τώρα είναι πιθανό να υπάρξει παρεμφερής εξέλιξη και για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Ειδικότερα, η εισηγήτρια κ. Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου θα προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή, να κριθεί αντισυνταγματικό το σχετικό πλαφόν.

Η σύμβουλος Επικρατείας εισηγείται να γίνει δεκτή αίτηση υπαλλήλου, ο οποίος ζητάει διαφορά 11.873 ευρώ από το εφάπαξ πουέλαβε το 1998. Στην εισήγηση γίνεται επίκληση της αρχής της ισότητας,αλλά και του ανταποδοτικού χαρακτήρα του εφάπαξ, που δεν επιτρέπει περικοπές. Σύμφωνα, επίσης, με το σκεπτικό της εισηγήτριας:

«Είναι αντισυνταγματική η επιβολή με νόμο, του ανωτάτου ορίου σε εφάπαξ και άλλα βοηθήματα, όταν αυτά έχουν αμιγώς ανταποδοτικό χαρακτήρα, δηλαδή όταν καταβάλλονται από ασφαλιστικό κεφάλαιο που σχηματίζεται από κρατήσεις σε βάρος των αποδοχών των εργαζομένων ή και από εργοδοτικές εισφορές. Οι ασφαλιστικές εισφορές της ΔΕΗ αποτελούν τμήμα του μισθού και υπολογίζονται επί των αποδοχών των εργαζομένων, όπως και οι ασφαλιστικές εισφορέςπου καταβάλλουν οι εργαζόμενοι».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.