ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απεργία της ΓΕΝΟΠ πιθανόν μέχρι και την Πέμπτη

12:05 - 18 Μαρ 2008 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Συνεδριάζει από τις 10 το πρωί στο ξενοδοχείο Χίλτον το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ για να εγκρίνει την προκήρυξη δύο διαγωνισμών για τη κατασκευή καινούργιων μονάδων. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται- το πιθανότερο- μέχρι και τη Πέμπτη η απεργία της ΓΕΝΟΠ, ενώ η τελευταία σε μια προσπάθεια να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της εξετάζει να θέσει εκτός λειτουργίας ακόμη μία ή δύο θερμικές μονάδες.

Να σημειωθεί ότι η 48ωρη απεργία που είχαν προκηρύξει τη Κυριακή οι συνδικαλιστές, λήγει σήμερα το βράδυ, αλλά οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και αύριο με την κάλυψη πλέον της πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ. Οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η ΓΕΝΟΠ θα «κρατήσει» τις κινητοποιήσεις της προκηρύσσοντας σήμερα ή αύριο νέα απεργία για την Πέμπτη.

Στο μεταξύ φοβούμενος τυχόν αποκλεισμό του κτιρίου της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη από συνδικαλιστές, ο πρόεδρος της Τάκης Αθανασόπουλος αποφάσισε το σημερινό ΔΣ να γίνει μακριά από τα γραφεία της εταιρείας, στο... ξενοδοχείο Χίλτον.

Το κλίμα κάτω από το οποίο γίνεται η συνεδρίαση είναι τεταμένο, δεδομένων των θέσεων που έχουν εκφράσει τόσο η ΓΕΝΟΠ όσο και δύο μέλη του ΔΣ - ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Γιάννης Τσαρούχας και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος - για απομάκρυνση από τη ΔΕΗ του κ. Αθανασόπουλου καθώς και του προέδρου του ΕΒΕΑ, Κ. Μιχάλου, που είναι μέλος του ΔΣ.

Τα θέματα της συνεδρίασης

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ στην ατζέντα της συνεδρίασης, δεν περιλαμβάνεται το επίμαχο μνημόνιο συνεργασίας με τη γερμανική RWE, αλλά κρίσιμα θέματα για τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης, όπως : η διακήρυξη δύο διαγωνισμών για την κατασκευή μίας μονάδας φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη ισχύος 800 MW και μίας λιγνίτη στη Μελίτη Φλώρινας, ισχύος 450 MW.

Αν ωστόσο όπως έλεγαν χθες στελέχη της ΓΕΝΟΠ, ο κ. Αθανασόπουλος επιχειρήσει να φέρει αιφνιδίως στο ΔΣ τη συνεργασία με τους Γερμανούς, θεωρείται βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν επεισόδια.

Εντός της ημέρας αναμένεται και το πόρισμα του εισαγγελέων, που θα κρίνει τις ποινικές ευθύνες σχετικά με τις πολύωρες διακοπές. Χθες ο πληρεξούσιος δικηγόρος της ΓΕΝΟΠ χαρακτήρισε κόλαφο την απόφαση του δικαστηρίου για όσους προσπάθησαν να απαγορεύσουν και να ποινικοποιήσουν την απεργία, μετακυλίοντας τις δικές τους ευθύνες για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος στους εργαζόμενους.

Περικοπές

Σχετικά με τις περικοπές ρεύματος, σήμερρα το μεσημέρι αναμένεται να είναι 400 MW και προς το βράδυ θα φτάσουν τα 500 MW. Τελικά, παρά τα προβλήματα που είχε εμφανίσει, μέχρι και σήμερα το πρωί δεν είχε τεθεί εκτός λειτουργίας η μονάδα ΙV της Μεγαλόπολης, ισχύος 200 MW.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.