ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προς κατασκευή δεύτερης γραμμής μεταφοράς ηλεκρικής ενέργειας με τη Βουλγαρία, διατηρεί το ενδιαφέρον η ΔΕΗ για το Bobov Dol

17:52 - 23 Φεβ 2006 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Την κατασκευή μιας δεύτερης γραμμής μεταφοράς εκατέρωθεν ηλεκτρικού ρεύματος 400 κιλοβολτ μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, αποφάσισαν οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών σε συνάντηση που είχαν σήμερα στην Αθήνα στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομίας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης. Επίσης ο κ. Δημ. Σιούφας επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της ΔΕΗ για την αγορά του σταθμού Bobov Dol.
Ειδικότερα σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Δ. Σιούφας με τον υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας, Rumen Ovcharov, συμφώνησαν να αρχίσουν άμεσα τις συνεννοήσεις ώστε να υπάρξει μια δεύτερη γραμμή εκτός από αυτή που βρίσκεται σε λειτουργία από τη δεκαετία του 1970. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αναστάσιος Νεράντζης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, Νίκος Στεφάνου καθώς και ο πρέσβης της Βουλγαρίας στην Ελλάδα, Stefan Stoyanov, και ο σύμβουλος Οικονομικών Υποθέσεων στην Πρεσβεία της Βουλγαρίας στην Ελλάδα, Venelin Vandov. Oπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Δημ. Σιούφας, το δεύτερο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε, εν όψει της τριμερούς συνάντησης Βουλγαρίας, Ρωσίας και Ελλάδας, αφορά στην εξέλιξη των συνεννοήσεων για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και συμφωνήθηκε επιτάχυνση της συνεργασίας. Ειδικότερα συμφώνησαν να συσταθεί η διεθνής εταιρεία που θα αναλάβει την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου. Τέλος, ο κ. Δημ. Σιούφας εξέφρασε ενδιαφέρον για τη συνεργασία και την παρουσία της ΔΕΗ στη Βουλγαρία, μετά την πρόταση την οποία έκανε για την αγορά του σταθμού Bobov Dol, αναμένοντας την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Βουλγαρίας. Άπό την πλευρά του ο βούλγαρος υπουργός ενημέρωσε, πάντως, ότι η Βουλγαρία δε θα μπορέσει να πραγματοποιήσει στο ίδιο ύψος τις ίδιες εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως την προηγούμενη χρονιά, καθώς θα διακοπεί οριστικά η λειτουργία του τρίτου και του τετάρτου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι. Πρόσθεσε, όμως, ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία κατασκευής καινούριου πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε προκειμένου να αναπληρωθούν οι ελλείψεις. Αλλά αυτό θα γίνει σε βάθος χρόνου.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.