ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μοντέλο ΔΕΠΑ και...στη ΔΕΗ

20:38 - 22 Μαϊ 2008 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Την πρόταση που προωθούν η Ελλάδα μαζί με άλλες επτά χώρες της ΕΕ (μεταξύ των οποίων η Γερμανία, και η Γαλλία), ως εναλλακτικό μοντέλο απέναντι στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «σπάσιμο» στα δύο, των πρώην κρατικών μονοπωλίων στην ενέργεια (όπως η ΔΕΗ), περιέγραψε σήμερα ο γ. γραμματέας του ΥΠΑΝ Κώστας Μουσουρούλης.

Από το βήμα του συνεδρίου για την ενέργεια που διοργάνωσε το δικηγορικό γραφείο Λυκουρέζου, ο κ. Μουσουρούλης αναφέρθηκε στο λεγόμενο «τρίτο δρόμο», ο οποίος προβλέπει ότι τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής μιας πλήρους καθετοποιημένης επιχείρησης σαν τη ΔΕΗ, διαχωρίζονται από τις μονάδες παραγωγής, και «περνούν» σε έναν διαχειριστή, όπως ο σημερινός ΔΕΣΜΗΕ.

Ωστόσο, η διαφορά με το σημερινό καθεστώς, έγκειται στο γεγονός ότι ο ΔΕΣΜΗΕ ο οποίος σήμερα ανήκει κατά 51% στο Δημόσιο και κατά 49% στη ΔΕΗ, θα περάσει 100% στη ΔΕΗ.

Το μοντέλο αυτό του νομικού διαχωρισμού, έχει εφαρμοσθεί στη ΔΕΠΑ, όπου τα δίκτυα (αγωγοί) πέρασαν σε μια 100% θυγατρική της, δηλαδή στη ΔΕΣΦΑ.

Για την εξέλιξη αυτή υπάρχει αντίδραση από την πλευρά του ΔΕΣΜΗΕ και παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο «R» αναρωτιώνται εάν τελικά το μοντέλο αυτό θα εγκριθεί από την Κομισιόν, καθώς συνιστά στρέβλωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

«Αν υιοθετηθεί κάτι τέτοιο», έλεγαν στελέχη της αγοράς, «θα σημαίνει ότι η αγορά ηλεκτρισμού, αντί να κάνει βήματα προς τα μπροστά , δηλαδή προς την απελευθέρωση, θα κάνει βήματα προς τα πίσω, προς έναν ολοένα μεγαλύτερο προστατευτισμό της ΔΕΗ».

Ο Ενεργειακός

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.