ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιχθυοκαλλιέργειες: Στον «αφρό» των εξελίξεων

15:11 - 03 Αυγ 2006 | ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Στο μάτι του κυκλώνα αναμένεται να βρεθεί το αμέσως προσεχές διάστημα ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες έχει ανοίξει νέος κύκλος συζητήσεων μεταξύ των δυνάμεων του χώρου με τους πρωταγωνιστές βεβαίως να «σέρνουν το χορό» των εξελίξεων. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αποκαλύπτουν παράγοντες του κλάδου, οι δύο μεγάλοι παίκτες και συγκεκριμένα Νηρέας και Σελόντα έχουν ξεκινήσει επαφές με μικρότερες επιχειρηματικές δυνάμεις που όμως από πλευράς ισχύος συγκαταλέγονται μέσα στην πρώτη εξάδα ούτως ώστε να δημιουργηθούν κοινά πεδία δράσης σε παραγωγικό κυρίως επίπεδο.

Της Δέσποινας Καραγιαννόπουλου

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συζητήσεις αφορούν την μακροχρόνια μίσθωση έως και 10 έτη των ιχθυογεννητικών σταθμών που διατηρούν οι μικρότεροι παίκτες, προκειμένου έτσι οι μεγάλοι να καλύψουν τις όποιες ανάγκες τους σε γόνο. Βεβαίως στο τραπέζι των συζητήσεων εκτός από το ενδεχόμενο της μίσθωσης πάντα «παίζει» και η εξαγορά ή μειοψηφική συμμετοχή, επιβεβαιώνοντας ότι οι στρατηγικές συνεργασίες αποτελούν πλέον αναγκαστικό μονόδρομο για όλες τις επιχειρήσεις.

Συσπείρωση δυνάμεων στο εσωτερικό αλλά και ενίσχυση της εξωστρέφειας τους είναι λοιπόν οι δύο τάσεις που σηματοδοτούν την σημερινή πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων ιχθυοκαλλιέργειας, οι οποίες θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί, ότι «φλερτάρονται» ολοένα και περισσότερο από πολυεθνικές που εδρεύουν κατά βάση στην λεκάνη της Μεσογείου, ενώ δεν απουσιάζουν και οι δυνάμεις από δυτικοευρωπαϊκά κράτη που ξεχωρίζουν στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, όπως για παράδειγμα Ιταλία και Ισπανία.

Γεγονός που αν μη τι άλλο επιβεβαιώνει από τη μία τη συσσωρευμένη και ακόμη ανεκμετάλλευτη δυναμική του ελληνικού κλάδου και από την άλλη αναγνωρίζει την τεχνογνωσία που κατέχουν οι Ελληνες επιχειρηματίες για τον χώρο.

ΝΗΡΕΑΣ

Παραγωγική επέκταση και διεθνοποίηση συνθέτουν την στρατηγική επιλογή του Ομίλου ΝΗΡΕΥΣ για τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες, το επόμενο στοίχημα για τον όμιλο θα δοθεί στην Ισπανία –και το μεθεπόμενο στη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στο Μεξικό- όπου ήδη έχει προχωρήσει στην εξαγορά δύο εταιρειών και απομένουν μόνο κάποιες τυπικές διαδικασίες. Σημαντική πτυχή της στρατηγικής που έχει χαράξει ο πρωταγωνιστής του κλάδου είναι αναμφίβολα και η ισχυροποίησή του ως παραγωγού στην Τουρκία μέσω της εταιρείας ILKNAK S.A. Η εν λόγω εταιρεία δραστηριοποιείται στην ιχθυοκαλλιέργεια με έδρα την περιοχή της Σμύρνης, με ιδιόκτητο ιχθυογεννητικό σταθμό και μονάδα πάχυνσης, με άδεια παραγωγής 20 εκατ. τεμαχίων ιχθυδίων, και 1.000 τόνων νωπών ιχθύων, ενώ για το έτος 2006 αναμένει κύκλο εργασιών 5 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 1,3 εκατ. ευρώ.

Προκειμένου να υποστηριχθεί η ενισχυμένη πλέον παρουσία του ομίλου στο εξωτερικό, η εισηγμένη προχώρησε πρόσφατα στη σύσταση της εταιρείας Nireus International, με έδρα την Κύπρο, η οποία και θα αποτελέσει τον άξονα για τις διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου. Αυτή θα περιλαμβάνει όλη την παραγωγική δραστηριότητα του ομίλου στο εξωτερικό με θυγατρικές ανά χώρα και παράλληλα θα συγκεντρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον, όσων θέλουν (venture capitals ή ιδιωτικές εταιρείες) να συμμετάσχουν στα project που θα αναπτύξει. Aπό αυτή την κίνηση επιδιώκεται η εισροή κεφαλαίων ύψους 30 έως 50 εκατ. ευρώ.

Aναλυτικότερα σε ό,τι αφορά την Tουρκία, ο όμιλος προγραμματίζει την κατασκευή ιχθυογεννητικού σταθμού επενδύοντας κεφάλαια της τάξεως των 10-11 εκατ. ευρώ. Aνάλογου ύψους επένδυση σχεδιάζεται και στην Iσπανία, η οποία είναι ελλειμματική σε γόνο, ενώ, έχουν ξεκινήσει επαφές και στο Mεξικό, προκειμένου να εξετασθούν οι δυνατότητες κατασκευής μονάδας παραγωγής του είδους cobia.

H επένδυση στο Mεξικό, εφόσον η εταιρεία προχωρήσει σε αυτή, αναφέρουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί από κοινού με ισπανική εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών, με την οποία ο Nηρέας προωθεί και την υλοποίηση επένδυσης για την παραγωγή γλώσσας στη χώρα μας. Πρόκειται για joint venture με συμμετοχή 50% για κάθε εταίρο και στόχο την παραγωγή 100 τόνων γλώσσας ετησίως.

Παράλληλα με την υλοποίηση των προαναφερθέντων σχεδιασμών, ο όμιλος σκοπεύει να συνεχίσει την αναδιοργάνωση των δομών του επιτυγχάνοντας έτσι τον ακόμη καλύτερο ορθολογισμό του κόστους. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε πρότινος και η συγχώνευση με
απορρόφηση των θυγατρικών εταιρειών ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΦΩΚΙΔΟΣ Α.Ε.,ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΜΥΛΟΚΟΠΗ Α.Ε., EUROCATERERSA.E. και INTERPESCAA.E.

Ολοκληρώνοντας για τη χρήση 2006 η διοίκηση του Ομίλου προβλέπει ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 23,5% και θα ανέλθουν

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.