ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σελόντα: Παρουσίαση στην ΕΘΕ

16:26 - 13 Σεπ 2006 | ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Τους τέσσερις πυλώνες ανάπτυξης πάνω στους οποίους θα κινηθεί στο επόμενο διάστημα παρουσίασε στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών η Διοίκηση του Ομίλου Σελόντα, βασικός στόχος της οποίας είναι στα επόμενα πέντε χρόνια να πετύχει την μεγαλύτερη δυνατή παραγωγική δυναμικότητα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε o αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Σελόντα, κ. Γιάννης Στεφανής, οι τέσσερις πυλώνες στους οποίους θα δώσει έμφαση η Διοίκηση του Ομίλου είναι οι:

1) αύξηση παραγωγής και πωλήσεων,

2) εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων,

3) περιορισμός του κόστους παραγωγής και

4) διατήρηση της ποιότητας στα ίδια υψηλά επίπεδα

Σε ό,τι αφορά τον πρώτο πυλώνα, την αύξηση των πωλήσεων, θα επιτευχθεί μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, μοντέλο το οποίο στις περιπτώσεις Interfish και Κορωνίς αποδείχθηκε πετυχημένο, καθώς οι δύο εταιρείες αυτές θα αυξήσουν την παραγωγική δυναμικότητα του Ομίλου κατά 13 εκατ. γόνου και 8.000 τόνους ψάρι σε ετήσια βάση.

Στην αύξηση των πωλήσεων ευεργετικά θα λειτουργήσει η είσοδος σε νέες αγορές, καθώς επίσης και η συνεργασία με την Jazan Development Company (Gazadco). Σημειώνεται ότι η Gazadco αποτελεί στρατηγικό εταίρο του Ομίλου Σελόντα, συμμετέχοντας με ποσοστό 10% στο μετοχικό της κεφάλαιο. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική εταιρία ανέλαβε το σχεδιασμό, οργάνωση και εκτέλεση των επενδυτικών σχεδίων ύψους 100 εκατ. δολλαρίων του ιδίου Ομίλου στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας.

Ισχυρά είναι και τα ταμειακά διαθέσιμα που διαθέτει ο Όμιλος Σελόντα, τα οποία, στο τέλος του πρώτου φετινού εξαμήνου, διαμορφώνονται στα 17,5 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 42,28% σε σχέση με το περυσινό εξάμηνο. Η ισχυρή ταμειακή θέση της εταιρίας αποτελεί εχέγγυο σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση των διεθνών δράσεων, την αύξηση των μεριδίων αγοράς μέσω εξαγορών και την αύξηση της κερδοφορίας.

Για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων η Διοίκηση του Ομίλου Σελόντα προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 12 εκατ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια. Μέσω των επενδύσεων αυτών η Διοίκηση του Ομίλου στοχεύει στην ενίσχυση των ιχθυογεννετικών σταθμών και των μονάδων εκτροφής η οποία θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους και αύξηση των πωλήσεων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και επένδυση ύψους 3,3 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία υπερσύγχρονης μονάδας συσκευασίας & επεξεργασίας μέσω της οποίας θα αναπτυχθεί προϊόν υψηλότερης απόδοσης.

Η νέα μονάδα συσκευασίας και επεξεργασίας, καθώς επίσης και ο εκσυγχρονισμός του συνόλου των μονάδων θα οδηγήσει στον περιορισμό του κόστους, που αποτελεί και τον τρίτο πυλώνα ανάπτυξης της εταιρείας. Σε αυτό αναμφίβολα κρίσιμος και θετικός κρίνεται ο ρόλος του management του Ομίλου Σελόντα αφού επιτυγχάνει αφενός χαμηλές τιμές στις τροφές και οικονομίες κλίμακας.

Τέλος σχετικά με την διατήρηση της ποιότητας σε υψηλά επίπεδα αυτό έχει επιτευχθεί και θα συνεχίσει να γίνεται μέσω του τμήματος R&D που διαθέτει ο όμιλος Σελόντα και το οποίο είναι από τα λίγα που υπάρχουν μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο χώρο της ιχθυοκαλλιέργειας.

Ο Όμιλος Σελόντα με μια ματιά

Ο Όμιλος Σελόντα διαθέτει:

v31 μονάδες παραγωγής, παράγοντας 20 χιλ. τόνους

vεξάγει σε 11 χώρες

vπαράγει 10 διαφορετικά ήδη ψαριών

vέχει 8 θυγατρικές εταιρείες και

v5 μονάδες παραγωγής γόνου

Ο Όμιλος Σελόντα παράγει το 14% της συνολικής παραγωγής γόνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 25% στην Ελλάδα. Αντίστοιχα, στην παραγωγή ψαριού κατέχει το 11% μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και το 16% στην Ελληνική αγορά, ενώ στόχος της Διοίκησης του Ομίλου είναι να διαμορφωθεί στο 30%, στη διετία 2007 – 2008.

Για το σύνολο του 2006 η Διοίκηση του Ομίλου Σελόντα αναμένει ότι οι πωλήσεις ψαριού θα ανέλθουν σε 61 εκατ. ευρώ (υπολογιζόμενο σε ενοποιημένο επίπεδο).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διάρθρωση των πωλήσεων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Στην εγχώρια αγορά λοιπόν το 40% των πωλήσεων κατευθύνεται σε Super Market, το 41% σε χονδρέμπορους, το 13% σε μικρότερους εμπόρους (λιανικής) και το 6% σε λοιπές κατηγορίες. Στο εξωτερικό το 28% των πωλήσεων κατευθύνεται σε Super Market και το 72% σε χονδρέμπορους.

Οικονομικά αποτελέσματα

Για το σύνολο του 2006, οι εκτιμήσεις της Διοίκησης του Ομίλου Σελόντα κάνουν λόγο για κύκλο εργασιών ύψους 70 εκατ. ευρώ και για Κέρδη Με

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.