ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί πνίγονται τα ψάρια στο ΧΑ;

11:47 - 01 Δεκ 2006 | ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Μέσα σε 4 συνεδριάσεις η τιμή της μετοχής των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών κατέρρευσε από τα 4,5 ώ στα 2,48 ειρώ.Την ίδια στιγμή η εταιρεία ανακοίνωσε αποτελέσματα 9μήνου κι εκτιμήσεις ότι τα κέρδη για ολόκληρη την οικονομική χρήση θα αυξηθούν κατά 69%(!). Όπως είναι φυσικό το «R» αναζήτησε τις αιτίες.

Η απάντηση πρέπει να κρύβεται στο γεγονός ότι η διοίκηση του ΧΑ μετά τη δημοσιοποίηση των λογιστικών καταστάσεων 9μήνου, ζήτησε κάποιες διευκρινήσεις και διορθώσεις όσον αφορά τα Κέρδη προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA).

Από το σημείο αυτό, μέχρι το εκπληκτικό φαινόμενο μια εταιρεία με κέρδη 3 εκατ. Ευρώ και δυναμική ανάπτυξη τζίρου και κερδών, να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο με κεφαλαιοποίηση μόλις 38-40 εκατ. Ευρώ, υπάρχει μια μεγάλη υποτιμητική υπερβολή, που προφανώς κάποιους εξυπηρετεί….

Ο “R” επικοινώνησε με την διοίκηση των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών.

Ο κ. Γιάννης Κατσιβέλης επιβεβαίωσε ότι σήμερα θα στείλει στο Χρηματιστήριο νέα αποτίμηση για τα EBITDA με τις διορθώσεις που απαιτούν οι υπηρεσίες του ΧΑ και επεσήμανε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στην κερδοφορία και τις προοπτικές των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών.

«Ο κύκλος εργασιών στο 9μηνο ανήλθε σε 38,5 εκατ. Ευρώ και τα κέρδη στα 2,25 εκατ. Ευρώ. Στο 12μηνο ο τζίρος μας θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. Ευρώ και τα κέρδη προ φόρων τα 3 εκατ. Ευρώ. Όσον αφορά την επόμενη χρονιά εκτιμούμε ότι τα κέρδη θα ξεπεράσουν τα 4,5 εκατ. Ευρώ.»

Οι Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες προχωρούν εντός του 2007 στην Ίδια παραγωγή Τροφών για τα ψάρια που αποτελούν το 50% του κόστους με σκοπό μάλιστα να εκμεταλλευτεί τις τροφές αυτές και εμπορικά.

Το εξαιρετικό συγκριτικό πλεονέκτημα των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών σύμφωνα με τον κ. Κατσιβέλη είναι η παραγωγή της Μεσογειακής Γλώσσας. «Διαθέτουμε μια παγκοσμίως πρωτότυπη μέθοδο παραγωγής Γλώσσας και ήδη φέτος έχουμε πουλήσει 4 τόνους με προοπτική να πουλήσουμε άλλους 2 τόνους μέχρι τα Χριστούγεννα. Σημειώστε ότι στην αγορά, η Γλώσσα πωλείται σε τιμή έως και 19 Ευρώ το κιλό σε σύγκριση με τα 5 Ευρώ που πωλείται η τσιπούρα…»

Τελικό συμπέρασμα: Κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν αυτή την σύντομη ιδιαίτερη «αλληλογραφία» των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών με τις υπηρεσίες του ΧΑ προκειμένου να πιέσουν την μετοχή και να αγοράσουν για τους εαυτούς τους ένα πρόωρο χριστουγεννιάτικο μποναμά…

Χρήστος Ν. Κώνστας

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.