ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρέμβαση ΝΔ για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών

13:36 - 09 Σεπ 2016 | ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Παρέμβαση ΝΔ για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών
Τις μεγάλες απώλειες στην ελαιοπαραγωγή φέτος φέρνουν σε Βουλή και Ευρωβουλή από κοινού ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης και η ευρωβουλευτής ΝΔ Ελίζα Βόζενμπεργκ ζητώντας ενίσχυση των πληττόμενων περιχών.

Σημειώνεται ότι ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης με σχετική μελέτη υπολογίζει ότι λόγω των ζημιών στην άνθιση και στην καρποφορία θα χαθεί το 48% της εκτιμώμενης φετινής παραγωγής.
Στην ερώτηση ο κ. Αυγενάκης επισημαίνει ότι «Το πρόβλημα της σχινοκαρπίας και της μεγάλης μείωσης στην παραγωγή ελαιοκάρπου στον Ν. Ηρακλείου καθώς και σε όλη την Κρήτη είναι υπαρκτό και έχει επισημανθεί πολλές φορές ... . Ωστόσο, όπως αναφέρει η κυβέρνηση, δεν επιθυμεί να δώσει λύση, επιλέγοντας διαδικασίες ατελέσφορες.
Είναι προφανές, αναφέρει κοινή ανακοίνωση των στελεχών της ΝΔ, ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά χρονοβόρα και ατελέσφορη διαδικασία με αβέβαιο πρακτικό αποτέλεσμα για τους παραγωγούς, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί από την Άνοιξη του 2013 ούτε από τον ΕΛΓΑ ούτε από τα ΠΣΕΑ, σύμφωνα με υπόμνημα του ΣΕΔΗΚ (Αρ. 34 – 15/7/2013). Με άλλα λόγια ο κ. Μπόλαρης κρύβεται πίσω από τη λέξη “ακαρπία” προσπαθώντας να αποστασιοποιηθεί από την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος “νίπτοντας τας χείρας του”.
Παράλληλα, η κ. Βόζεμπεργκ τονίζει με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Αντιμέτωποι, με εμφανώς μειωμένη παραγωγή και κατ’ επέκταση με τεράστιες οικονομικές απώλειες στο εισόδημά τους, βρίσκονται φέτος οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι ακραίες κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος (υψηλές θερμοκρασίες, έντονοι νότιοι άνεμοι, ανομβρία) ανάλογα με το στάδιο της εξέλιξης της ανθοφορίας και της καρποφορίας της ελιάς προκάλεσαν σε αρκετές περιοχές της Κρήτης ζημιές όπως ανθόπτωση, σχινοκαρπία, απόπτωση.
Τόσο ο τοπικός τύπος όσο και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης επισημαίνουν ότι η καταστροφή του καρπού ξεπερνά σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και το 60%, ενώ η συνολική μείωση στην ελαιοπαραγωγή του νησιού υπολογίζεται ότι θα αγγίξει το 70% με συνολικό οικονομικό πλήγμα για την οικονομία της Κρήτης 150-200 εκατ. ευρώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ)».
Με την παρέμβασή της η κ. Βόζεμπεργκ–Βρυωνίδη αναφέρει ότι «Λαμβάνοντας υπόψη ότι ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας και της απασχόλησης του νησιού στηρίζεται στην ελαιοπαραγωγή καθώς και ότι σε περιοχές η καταστροφή της παραγωγής είναι ολοκληρωτική, ερωτάται η Επιτροπή:
1. Προβλέπεται δυνατότητα ειδικής ενίσχυσης/αποζημίωσης στους ελαιοπαραγωγούς για την αντιστάθμιση των ζημιών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες;
2. Εάν ναι, ποιο το ύψος των ενισχύσεων αυτών και ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί, προκειμένου να υπάρξει άμεση αποκατάσταση των πληγέντων;»

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.