ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στοπ απο τον ΕΛΓΑ στις αποζημιώσεις των ελαιοκαλλιεργητών της Κρήτης

13:55 - 20 Σεπ 2016 | ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Στοπ απο τον ΕΛΓΑ στις αποζημιώσεις των ελαιοκαλλιεργητών της Κρήτης
Απάντηση στο υπόμνημα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης για τις ζημιές στις ελιές από τους καύσωνες της περασμένης άνοιξης δίνει με απαντητικό του έγγραφο ο ΕΛ.Γ.Α.

Με το έγγραφο αυτό που υπογράφεται από την προϊσταμένη του ΕΛ.Γ.Α. γίνεται σαφές ότι τα αιτήματα που υπέβαλε ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. για τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης από τους καύσωνες της περασμένης άνοιξης, δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε από τον ΕΛ.Γ.Α. ούτε από τα ΠΣΕΑ. 

Ο ΕΛ.Γ.Α. εξηγεί ότι δεν πρόκειται να καλυφθούν γιατί δεν ζητήθηκε καν σχετική έγκριση από την Ε.Ε., επειδή οι πιστώσεις που χρειαζόταν για τις ελιές ήταν μεγάλες, αναφέρουν χαρακτηριστικά η εφημερίδα τα «Χανιώτικα Νέα» σε δημοσίευμά τους.

Παράλληλα, οι προτεινόμενες από τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ. τροποποιήσεις του Κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α., ώστε να απαλειφθούν οι σε βάρος των ελαιοπαραγωγών μεροληπτικές διατάξεις του, σύμφωνα με το έγγραφο, δεν μπορούν να γίνουν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα μετά από τις λανθασμένες και οπωσδήποτε μεροληπτικές αυτές θέσεις του ΕΛ.Γ.Α. σε βάρος των ελαιοπαραγωγών της Ν. Ελλάδας και ιδιαίτερα της Κρήτης, ο προβληματισμός των ελαιοπαραγωγών μετατρέπεται σε πλήρη απογοήτευση, η οποία θέτει ευθέως το ερώτημα αν θα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλουν εισφορές στον ΕΛ.Γ.Α. και αν θα πρέπει να ζητήσουν να τους επιστραφούν και οι ήδη καταβληθείσες.

Πάντως σύμφωνα με τα Χ.Ν. η ποσότητα της νέας σοδειάς, σύμφωνα και με προηγούμενες εκτιμήσεις, δεν φαίνεται να ξεπεράσει τους 50 – 60 χιλ. τόνους στην Κρήτη, ενώ και η ποιότητά της δεν προβλέπεται γενικά άριστη. Απ’ την άλλη πλευρά τα αποθέματα της φετινής χρονιάς που δεν φαίνεται να είναι ευκαταφρόνητα βρίσκονται κυρίως στα χέρια μεγάλων παραγωγών και «κρατούνται αρκετά σφικτά» γιατί ελπίζουν σε τιμές υψηλότερες, αλλά και γιατί δεν θέλουν να δεσμεύσουν τα χρήματά τους στα capital controls.

Σημειώνεται τέλος ότι την Τετάρτη βουλευτές Χανίων θα επισκεφθούν το ΥπΑΑΤ ώστε να θέσουν τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα επί τάπητος.

Γ. Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.