ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρωτοβουλία για ίδρυση Αγροτικού Επιμελητηρίου

11:04 - 16 Ιαν 2017 | ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Πρωτοβουλία για ίδρυση Αγροτικού Επιμελητηρίου
Πρωτοβουλία για την ίδρυση στην Ελλάδα «ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ» αναλαμβάνει μια ομάδα πολιτών. Έτσι την Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017, στις 14.00, στους χώρους της Zootechnia (περίπτερο 8, αίθουσα D) οργανώνεται ανοικτή συζήτηση για ανταλλαγή σκέψεων, εμπειριών και προτάσεων για την πιθανότητα να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα μια μορφή «ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ».

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, η πρόταση για ανοικτή συζήτηση προέκυψε από συζητήσεις με ανθρώπους που παρατηρούν και συμμετέχουν στα αγροτικά, κα επιλέχθηκε η διαδικασία της τελείως ανοικτής διαδικασίας, με απόλυτο σεβασμό στην κοινωνία των πολιτών.

Για το ξεκίνημα μιας κάποιας διαδικασίας τον συντονισμό της προώθησης της ενημέρωσης ανέλαβε ο κ Θόδωρος Σδρούλιας και τον περιστασιακό συντονισμό ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης.

Σημειώνουν μάλιστα ότι «Αγροτικά Επιμελητήρια λειτουργούν στην Τουρκία, στην Βουλγαρία, στην Ρουμανία, στην Ιταλία, στην Γαλλία και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα υπάρχουν κατά τόπους Επιμελητήρια, αλλά και μερικά εξειδικευμένα, όπως Τεχνικό, Γεωτεχνικό, Οικονομικό, Ξενοδοχειακό, Εμπορικό, Επαγγελματικό, Βιοτεχνικό, Βιομηχανικό κλπ. Ως συνδετικός κρίκος υπάρχει και η Ένωση Ελληνικών Επιμελητηρίων.

Ο όρος «Επιμελητήριο» δια ελληνικού νόμου είναι κατοχυρωμένος και δίνεται μόνο από την πολιτεία σε δομές που προκύπτουν από την δυναμική της κοινωνίας όπως εκφράζεται από τους κατά περίσταση νόμους της Ελλάδος.

Η μελέτη MacKinshey, πάνω στην οποία στηρίχθηκαν όλες οι επιλογές για την έξοδο της Ελλάδος από την κρίση και τον σχεδιασμό της ανάπτυξης, μετά την κρίση, χαρακτηρίζει ως ατμομηχανές της ανάπτυξης στην Ελλάδα, την γεωργία, την βιομηχανία τροφίμων και τον τουρισμό. Ο τουρισμός έχει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Τουρισμού Ελλάδος-ΣΕΤΕ, για τον σχεδιασμό και την στήριξή του.

Η Γεωργία και η Βιομηχανία Τροφίμων, δεν έχουν κάποιο αντίστοιχο εργαλείο, και θα μπορούσαν να αρθρωθούν πάνω σε ένα Ελληνικό Αγροτικό Επιμελητήριο-ΕΑΕ. Στο ΕΑΕ θα μπορούσαν να εκπροσωπούνται οι παραγωγοί και έμποροι πολλαπλασιαστικού υλικού και οι τράπεζες γενετικού υλικού, αλλά και οι ερευνητές βιοτεχνολογίας, οι παραγωγοί και έμποροι λιπασμάτων, οι προμηθευτές ενέργειας, οι κατασκευαστές και έμποροι αγροτικών μηχανημάτων και εξοπλισμών, οι καλλιεργητές, εκτροφείς και συλλέκτες του πρωτογενούς τομέα, οι τυποποιητές, συσκευαστές, μεταποιητές και έμποροι αγροτικών προϊόντων, οι εξειδικευμένοι μεταφορείς, οι εξειδικευμένοι κατασκευαστές και έμποροι εξοπλισμού μεταποίησης, τα κέντρα διακίνησης αγροτικών προϊόντων, οι εξειδικευμένες αγορές και κάθε τι άλλο που θα μπορούσε να διαμορφώσει έναν ισχυρό αγροτικό & μεταποιητικό τομέα».

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:08 - 16 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.