ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Δεν υπάρχουν «κυρώσεις» για καθυστερημένες πληρωμές σε Έλληνες αγρότες!

15:15 - 24 Φεβ 2018 | ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Κομισιόν: Δεν υπάρχουν «κυρώσεις» για καθυστερημένες πληρωμές σε Έλληνες αγρότες!
Για το... 2019 μεταθέτει η Κομισιόν το ενδεχόμενο, να επιβληθούν κυρώσεις στην Ελλάδα, για το γεγονός ότι, από το 2014 και εντεύθεν, αγρότες που ασχολήθηκαν ενεργά με την βιολογική δάσωση, σε μη προνομιούχες αγροτικές εκτάσεις, δεν έχουν λάβει ακόμη ούτε ένα ευρώ, από τα χρήματα που δικαιούνταν.

Όπως εξηγείται στην ανακοίνωση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αναφορά 0541/2015, η οποία αφορούσε τις καθυστερήσεις στην πληρωμή της ενίσχυσης για τη βιολογική γεωργία και συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών της 10ης Ιουλίου 2017, το νομικό πλαίσιο της ΕΕ δεν προβλέπει κυρώσεις σε περίπτωση καθυστερημένων πληρωμών από τα κράτη μέλη.

Αυτό, όμως, θα αλλάξει από το έτος 2019, με το οποίο θα εισαχθεί μέθοδος μείωσης των πληρωμών προς τα κράτη μέλη σε περίπτωση καθυστερημένων πληρωμών και θα τιμωρούνται τα κράτη μέλη που δεν καταβάλλουν εγκαίρως τους δικαιούχους, καταλήγει η Κομισιόν.

Αυτό, όμως, δεν φαίνεται ν’ απαντά επί της ουσίας, στην αναφορά που κατέθεσε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, ο εκπρόσωπος του κόμματος Αγροτών και Κτηνοτρόφων της Ελλάδος, Ευάγγελος Τσιομπανίδης, που κάνει λόγο για ένα πρόγραμμα για τη δάσωση γεωργικής γης στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, το οποίο έλαβε θετική ανταπόκριση από τους αγρότες, ιδίως σε λιγότερο εύφορες περιοχές.

Αυτό το φιλικό προς το περιβάλλον μέτρο, υπογράμμιζε ο αναφέρων, το οποίο αποσκοπούσε επίσης να προσφέρει στους δικαιούχους ένα μικρό αλλά σταθερό εισόδημα, ήταν ιδιαίτερα ελκυστικό για όσους ζουν σε ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές.

Ωστόσο, τα προβλήματα οφείλονται πρόσφατα στο μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την πραγματοποίηση των αναγκαίων επαληθεύσεων πριν από την πληρωμή των δικαιούχων. Το πρόγραμμα ήταν τόσο ελκυστικό ώστε ένας μεγάλος αριθμός αγροτών καλλιέργησε δέντρα σε όλη την καλλιεργήσιμη γη τους. Ως αποτέλεσμα, δεν έλαβαν εισόδημα καθόλου τα τελευταία τρία χρόνια, αφήνοντας πολλούς από αυτούς να αγωνιστούν για να επιβιώσουν. Οι καταγγελίες εξακολουθούν να προέρχονται από τους αγρότες ότι οι πληρωμές για το 2014 δεν έχουν ακόμη ληφθεί, ενώ δεν έχουν πραγματοποιηθεί καθόλου πληρωμές για το 2015. Το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη σειρά του, κατηγορεί άλλα υπουργεία ότι δεν κατάφεραν να επιτύχουν τις απαραίτητες κοινές υπουργικές αποφάσεις σχετικά με έγκριση των κεφαλαίων.

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.