ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγροτικά: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός φέρνει λύσεις στα δομικά προβλήματα

08:57 - 11 Μαϊ 2018 | ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αγροτικά: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός φέρνει λύσεις στα δομικά προβλήματα
Η ψηφιακή εποχή δημιουργεί νέες προκλήσεις για κάθε κλάδο της οικονομίας και ειδικά σε αυτούς που είναι κομβικοί για τη χώρα όπως ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας. Ειδικά στην αγροτικά και την κτηνοτροφία, όπου το κόστος παραγωγής είναι μεγάλο δημιουργώντας θέματα ανταγωνιστικότητας ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να δώσει χρήσιμες λύσεις. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν στο 4ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economist, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαΐου στη Λάρισα με τη στήριξη της WIND και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Το μέλλον της ελληνικής αγροτικής παραγωγής περνάει μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Γι’ αυτό έχουμε δημιουργήσει δίκτυα νέας γενιάς που προσφέρουν υψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο Internet, όπως και το 4G και οι οπτικές ίνες και παράλληλα προσφέρουμε μια ευρεία γκάμα Smart Agriculture IOT υπηρεσιών, όπως πχ. απομακρυσμένος έλεγχος συστημάτων άρδευσης ή παρακολούθηση θέσης και κίνησης συσκευών ή μηχανημάτων. Υπηρεσίες που προσθέτουν αξία και αναβαθμίζουν την ποιότητα των καθημερινών εργασιών στον αγροτικό κλάδο» τόνισε, ο Γιώργος Σταμάτης, Marketing Manager Business Mobile Services της WIND.

Συνολικά ο μετασχηματισμός της γεωργίας, μέσα από τη σύγκλιση της τεχνολογίας με το οικοσύστημα της γεωργικής παραγωγής μπορεί να δώσει καλύτερα προϊόντα, να διαμορφώσει όρους οικονομιών κλίμακας και να συμβάλλει σε λιγότερες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις. Ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με μειωμένη τεχνολογική διείσδυση στον πρωτογενή αλλά και μικρό κλήρο η ψηφιακοποίηση μπορεί να δώσει χρήσιμες λύσεις .  Για να γίνουν όμως αυτά θα πρέπει να προχωρήσει η επέκταση των δικτύων νέας γενιάς. Αναμφισβήτητα έχει καταγραφεί πρόοδος ειδικά σε αγροτικές περιοχές με το ειδικό πρόγραμμα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για τα ευρυζωνικά δίκτυα – rural broadband.

Σε υποδομές 4G η χώρα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα στην ΕΕ-28 ως αποτέλεσμα των επενδύσεων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, η χρήση κινητής ευρυζωνικότητας υπολογίζεται μόλις στο 44% έναντι 75% στην ΕΕ-28, ο τζίρος από το ηλεκτρονικό εμπόριο πάρα πολύ χαμηλά στο 1,7% έναντι 25% στην ΕΕ-28, η χρήση ηλεκτρονικών αποδείξεων μόλις στο 4,1% έναντι 31,5% και η χρήση υπηρεσιών cloud στο 6,5% έναντι 20,5%. Άρα μένουν πολλά να γίνουν ώστε οι επιδόσεις της Ελλάδας στο Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας να βελτιωθούν και να ξεκολλήσει από την 26η θέση στην ΕΕ-28.

Εάν, μάλιστα, η Ελλάδα καταφέρει να συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον τομέα της ευρυζωνικότητας και των κινητών δικτύων, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,2 μονάδες (€5,5 δισ.) σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.