ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

18:48 - 08 Ιαν 2020 | ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς
Αλλαγές στο νομικό πλαίσιο λειτουργίας που διέπει τους συνεταιρισμούς της χώρας φέρνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση προς δημόσια διαβούλευση στα τέλη Δεκεμβρίου, την ώρα που ανοίγει το δρόμο συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών.

Το νομοσχέδιο αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και συμπεριλήφθηκε στον μπλε φάκελο που παρέδωσε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Το σχέδιο νόμου που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια και τίθεται προς διαβούλευση έως και την επόμενη Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ότι θα παρέχονται αυξημένες δυνατότητες στα μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών ώστε, μέσω των διατάξεων του Καταστατικού που εκείνα θα ορίσουν, να διαμορφώσουν το κατάλληλο γι' αυτούς πλαίσιο λειτουργίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού ως ιδιωτικής και αυτόνομης επιχείρησης, η οποία θα έχει πρόσβαση σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που δεν αλλοιώνουν τον αγροτικό χαρακτήρα της.

Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στο Διοικητικό Συμβούλιο των αγροτικών συνεταιρισμών σε ποσοστό μέχρι 35%. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, μέσω αυτής της κίνησης θα ενισχυθεί η θέση των Συνεταιρισμών έναντι του ανταγωνισμού, καθώς θα επιτρέπεται η είσοδος αυξημένων κεφαλαίων, με σκοπό να μπορέσουν να σταθούν δίπλα στους μεγάλους παίχτες της ελληνικής αγοράς, όπως σημειώνεται στο ΑΜΠΕ.

Επίσης, σε 10 έναντι 20 που ισχύει μέχρι σήμερα θα ανέρχεται ο ελάχιστος αριθμός των προσώπων που απαιτούνται για την ίδρυση ενός συνεταιρισμού, ενώ σε περιοχές με λιγότερους από 3.500 κατοίκους δεν θα υπάρχει αριθμητικός περιορισμός.

Απλοποιείται η διαδικασία ίδρυσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, καθώς οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν μία διοικητική πράξη που εκδίδεται από το αρμόδιο υπουργείο κι όχι με δικαστική απόφαση, όπως προέβλεπε μέχρι τώρα ο νόμος.

Σύμφωνα με διάταξη του νομοσχεδίου, προβλέπεται το «πάγωμα» για μια πενταετία των διώξεων που αντιμετωπίζουν μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συνεταιρισμών που τελούν υπό εκκαθάριση, εξυγίανση ή πτώχευση κι αφορούν τη μη καταβολή εισφορών ή/και φόρων στο Δημόσιο. Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι η διάταξη αυτή δεν αφορά περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν δίωξη για υπεξαίρεση και κατάχρηση, όπως επίσης και οφειλές προς τραπεζικά ιδρύματα.

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τους «συνεταιρισμούς-φαντάσματα», όπως είχε σημειώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Βορίδης, έχει δοθεί ήδη η εντολή εκκαθάρισης του μητρώου των συνεταιρισμών, στο οποίο σήμερα συμπεριλαμβάνονται περίπου 6.000 συνεταιρισμοί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται να προκύψουν 5.000, από τους οποίους οι 800 είναι αυτή τη στιγμή ενεργοί. Ο υπουργός έχει τονίσει ότι σε πραγματικά μεγέθη οικονομίας οι ισχυροί συνεταιρισμοί ανέρχονται σε 60, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν αρκετοί μικρομεσαίοι συνεταιρισμοί για τους οποίους υπάρχει προοπτική.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.