ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρήτη: Τιμές και καιρός φέρνουν απόγνωση στους ελαιοπαραγωγούς

10:20 - 10 Ιαν 2020 | ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Κρήτη: Τιμές και καιρός φέρνουν απόγνωση στους ελαιοπαραγωγούς
Συνεχόμενα κτυπήματα δέχονται οι ελαιοπαραγωγοί στην Κρήτη. Μετά τις καιρικές συνθήκες του περασμένου φθινοπώρου που έφεραν έξαρση του δάκου, τα λάθη στην αντιμετώπισή του, τις απώλειες παραγωγής και τις χαμηλές τιμές στη διεθνή αγορά ήλθε και ο «Ηφαιστίωνας». Στο μεταξύ, ένας μύκητας που έχει εμφανιστεί ήδη έχει προκαλέσει συναγερμό και οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι σε αναζήτησή του μύκητα, που μετά τον δάκο ολοκλήρωσε την καταστροφή στη φετινή ελαιοπαραγωγή.

Τούτων δοθέντων σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, οι απώλειες στην παραγωγή φτάνουν στο 50% της περυσινής. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τα τελευταία καιρικά φαινόμενα οι καταστροφές είναι καθολικές σε πολλές περιοχές όπου η συγκομιδή γίνεται όψιμα λόγω των ποικιλιών της ελιάς. Επίσης η απώλεια εισοδήματος φάνηκε και στη Χριστουγεννιάτικη αγορά καθώς όσοι βασίζονται στο εισόδημα από την ελιά απουσίασαν από αγορές. Κι όλα αυτά εν αναμονή των κινήσεων του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για αποζημιώσεις ή άλλες κινήσεις που θα δώσουν ανάσα σε χιλιάδες παραγωγούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι άνθρωποι που σχετίζονται με την εμπορία ελαιολάδου επισήμαναν στα “Χανιώτικα Νέα” λίγο μετά τα Χριστούγεννα πως από τις χαμηλές τιμές οι παραγωγοί έχουν χάσει πάνω από 120.000.000 ευρώ, ενώ ζημιά υπέστησαν και οι ελαιουργικές μονάδες. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στο Πρώτο Θέμα ο κ. Μύρων Χιλετζάκης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου και της ομάδας αμπελουργών και ελαιοπαραγωγών Κρήτης, ενώ οι αναμενόμενες ποσότητες ήταν περίπου 80.000 τόνοι, τα πρώτα στοιχεία που έχουμε από τις κατά τόπους ΔΑΟΚ (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) είναι ότι για όλο το νησί η παραγωγή ήταν στους 37.000 τόνους. «Η μείωση είναι τεράστια! Και το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι από τους 37.000 τόνους, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι περίπου το 17%!» ανέφερε κ. Χιλετζάκης.

«Η ελαιοκομική περίοδος στο νησί μας κρατούσε δύο ημερολογιακά έτη: Οι παραδοσιακοί μήνες συγκομιδής ήταν ο μήνας Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος. Πρώτη φορά στα χρονικά, τέλος Δεκεμβρίου έκλεισε το 95% των ελαιουργείων σε όλη την Κρήτη, από τα Χανιά μέχρι το Λασίθι κι έχει μαζευτεί το 97% της παραγωγής» προσέθεσε ο κ. Χιλετζάκης.

Σημειώνεται οι σύμφωνα με στοιχεία που συνεχώς συλλέγει ο Σύνδεσμος ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), οι τιμές για το έξτρα παρθένο δεν μπορούν να ξεπεράσουν το 2,40 το κιλό, ενώ για μεγαλύτερης οξύτητας ελαιόλαδα οι τιμές κατακρημνίζονται.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:22 - 10 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.