ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βορίδης: Ζήτησε από την Κομισιόν μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τους αγρότες

16:45 - 28 Ιαν 2020 | ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Βορίδης: Ζήτησε από την Κομισιόν μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τους αγρότες
Να αποσαφηνίσει το πλαίσιο, στο οποίο θα λειτουργήσει η στρατηγική «Πράσινη Συμφωνία», ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με παρέμβασή του στην τακτική σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν επιπλέον περιβαλλοντικές φιλοδοξίες χωρίς πρόσθετη οικονομική ενίσχυση και υπογράμμισε ότι η εν λόγω πρόταση συνιστά πολιτική δέσμευση, η οποία ως εκ τούτου οφείλει να εκφράζεται μέσα από αντίστοιχη δέσμευση χρηματοδότησης και προέτρεψε για ακόμη μία φορά την Επιτροπή να διατηρήσει τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα τον προϋπολογισμό.

Ο υπουργός σημείωσε ακόμα ότι η επίτευξη των στόχων για το περιβάλλον και το κλίμα προσφέρουν μία στέρεη βάση για την εξασφάλιση της συμβολής της ΚΑΠ στην ολιστική προσέγγιση της Ένωσης.

Παράλληλα, ο κ. Βορίδης ζήτησε να εξεταστούν περαιτέρω οι φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιπλέον μείωση φυτοπροστατευτικών μέσων και λιπασμάτων που περιλαμβάνεται στη νέα στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Τέθηκε το ζήτημα της απάτης στα τρόφιμα

Ο υπουργός επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει επιπλέον πίεση στο παραγωγικό δυναμικό των κρατών-μελών και περαιτέρω μείωση της δυνατότητας καταπολέμησης των επιβλαβών οργανισμών, εν όψει μάλιστα και των αναδυόμενων απειλών εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής και του αυξανόμενου εξωτερικού εμπορίου. Επ’ αυτού, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού από εισαγωγές ομοειδών προϊόντων από τρίτες χώρες, κατά την παραγωγή των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί δραστικές ουσίες που είναι απαγορευμένες στην Ένωση.

Επιπλέον, ο υπουργός έθεσε εκ νέου υπόψη του Συμβουλίου το θέμα της απάτης στα τρόφιμα, η οποία, όπως ανέφερε, έχει σοβαρές επιπτώσεις στον υγιή ανταγωνισμό της ενιαίας αγοράς, στους καταναλωτές και κυρίως στους παραγωγούς.

«Η απάτη σχετικά με την προέλευση των τροφίμων και ο σφετερισμός ονομασιών αυθεντικών προϊόντων είναι πτυχές του φαινομένου, στις οποίες αποδίδουμε ιδιαίτερη βαρύτητα» τόνισε ο κ. Βορίδης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.