ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απώλειες στα έσοδα των ασφαλιστικών λόγω capital controls

15:30 - 09 Νοε 2015 | ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
Απώλειες στα έσοδα των ασφαλιστικών λόγω capital controls
Τα capital controls και ο πόλεμος τιμών στον κλάδο αυτοκινήτου, επηρεάζουν αρνητικά τα έσοδα ασφαλιστικών εργασιών στο εννεάμηνο του 2105 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), η καταγεγραμμένη από την έρευνα παραγωγή ασφαλίστρων 57 ασφαλιστικών επιχειρήσεων, οι οποίες συγκέντρωσαν το 95,8% της παραγωγής ασφαλίστρων (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων συμβολαίων), για το εννεάμηνο του 2015 έφτασε περίπου τα 2,7 δισ. ευρώ και αναλύεται σε 49,0% στις ασφαλίσεις Ζωής και 51,0% στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών.

Η παραγωγή ασφαλίστρων, όπως φαίνεται από την έρευνα, συγκρινόμενη με την παραγωγή των ιδίων επιχειρήσεων για το εννεάμηνο του 2015 εμφανίζει μείωση κατά 3,6%, το οποίο αναλύεται σε αύξηση κατά 1,4% στις ασφαλίσεις Ζωής και μείωση κατά 8,0% στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών. 

Οι ασφαλίσεις Ζωής συνεχίζουν να είναι αυξημένες σε σχέση με το 2014 σωρευτικά αλλά, από τον Ιούνιο και μετά, ο ρυθμός ανάπτυξής τους συνεχώς φθίνει καθώς έχει μειωθεί η παραγωγή του κλάδου «ΙΙΙ. Ασφαλίσεις Ζωής συνδεμένες με επενδύσεις». Πρόκειται για τα προϊόντα Unit Linked, η νέα παραγωγή των οποίων μηδενίσθηκε λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls).

Αντιθέτως, οι ασφαλίσεις κατά Ζημιών, οι οποίες μειώνονταν σε όγκο σε όλη την διάρκεια του εννεάμηνου, σταδιακά περιορίζουν τον ρυθμό των απωλειών τους, ωστόσο η παραγωγή ασφαλίστρων του κλάδου αυτοκινήτου εξακολουθεί να μειώνεται λόγω κυρίως της συνεχούς πτώσης των τιμών στα ασφάλιστρα. Πάντως ειδικά τον Σεπτέμβριο σημειώθηκε αύξηση παραγωγής στον κλάδο αστικής ευθύνης οχημάτων για πρώτη φορά μετά από αρκετό διάστημα γεγονός που σημαίνει ότι μάλλον «φρενάρει» η πτώση των τιμών.

Αναλυτικότερα τον μήνα Σεπτέμβριο του 2015, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, παρατηρείται μεγάλη μείωση στην παραγωγή ασφαλίστρων των ασφαλίσεων Ζωής (-18,6%), οφειλόμενη κυρίως στην μείωση της παραγωγής του κλάδου ΙΙΙ. Ασφαλίσεις Ζωής που συνδέονται με επενδύσεις (-49,5%). Αντίθετα, οι ασφαλίσεις κατά Ζημιών κατέγραψαν αύξηση (+7,7%), οφειλόμενη στην θετική πορεία αρκετών κλάδων το Σεπτέμβριο, όπως του κλάδους Πυρκαϊάς και στοιχείων της φύσεως (+24,8%), Γενικής αστικής ευθύνης (+23,7%), Λοιπών ζημιών (+14,5%) και Αστικής ευθύνης οχημάτων (+2,5%). Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα στο 2015 που διαπιστώνεται αύξηση των ασφαλίσεων κατά Ζημιών σε μηνιαία βάση (είχε προηγηθεί αύξηση κατά 2,1% τον Ιούνιο).

Ο κλάδος ζημιών

Ο κλάδος της αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων είναι ο μεγαλύτερος κλάδος ασφαλίσεων κατά Ζημιών με παραγωγή 610 εκατ. € και 44% επί του συνόλου. Δεύτερος σε παραγωγή ασφαλίστρων είναι ο κλάδος της πυρκαϊάς και στοιχείων της φύσεως με 272 εκατ. € και 19,6% επί του συνόλου των κλάδων κατά Ζημιών. Άλλοι σπουδαίοι κλάδοι ως προς το ύψος της παραγωγής είναι αυτός των χερσαίων οχημάτων με 140 εκατ. € (10,1% του συνόλου), οι λοιπές ζημιές αγαθών με 83 εκατ. ευρώ (6,0% του συνόλου) και οι ασφαλίσεις γενικής αστικής ευθύνης με 64 εκατ. € (4,6% του συνόλου). Όταν αθροίζεται η παραγωγή των κλάδων σχετικά με τα αυτοκίνητα (αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων και χερσαίων οχημάτων), παρατηρείται ότι συγκεντρώνουν 750 εκατ. € και ποσοστό 54,1% των ασφαλίσεων κατά Ζημιών. Η μείωσή τους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 είναι 14,0%.

Αντιστοίχως, οι καλύψεις πυρός και συμπληρωματικών κινδύνων περιουσίας (κλάδοι πυρκαϊάς και στοιχείων της φύσεως, λοιπών ζημιών αγαθών και διαφόρων χρηματικών απωλειών) συγκεντρώνουν παραγωγή περίπου 378 εκατ. ευρώ, η οποία αντιστοιχεί στο 27,3% του συνόλου. Η μείωσή τους σε σχέση με το 2014 είναι 0,4%. Σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα του 2014, για τις ίδιες ασφαλιστικές επιχειρήσεις, η παραγωγή ασφαλίστρων των ασφαλίσεων κατά Ζημιών στο εννεάμηνο μειώθηκε συνολικά κατά 8,0%, οδηγούμενη κυρίως από τις μειώσεις των κλάδων αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων (- 15,1%), χερσαίων οχημάτων (-9,0%), και λοιπές ζημίες αγαθών (-4,6%). Αντιθέτως, αύξηση της παραγωγής σημείωσαν οι κλάδοι της γενικής αστικής ευθύνης (+6,3%), των μεταφερόμενων εμπορευμάτων (+2,3%) και πυρκαϊάς και στοιχείων της φύσεως (+1,0%).

Ο κλάδος ζωής

Η παραγωγή του κλάδου ζωής έφτασε περίπου το 1,3 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος του οποίου, 866 εκατ. ευρώ ή 65% του συνόλου, να συγκεντρώνεται στον κλάδο Ι. Ζωής. Οι ασφαλίσεις ζωής οι οποίες είναι συνδεδεμένες με επενδύσεις έφτασαν τα 271 εκατ. € και μερίδιο επί του συνόλου 20% ενώ η διαχείριση ομαδικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων συγκέντρωσε 111 εκατ. € ή 8,3% της παραγωγής.

Συνολικά, διαπιστώνεται ότι αυξήθηκε η παραγωγή των πρωτασφαλίσεων Ζωής κατά 1,4%, τάση η οποία ακολουθήθηκε από σχεδόν όλους τους επιμέρους κλάδους. Συγκεκριμένα, ο κλάδος Ι. Ζωής μειώθηκε κατά 1,0%, ο κλάδος ΙΙΙ. Ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις αυξήθηκε κατά 1,5%, ο κλάδος ΙV. Υγείας αυξήθηκε κατά 23,2% και ο κλάδος VII. Διαχείρισης ομαδικών συμβολαίων αυξήθηκε κατά 6,4%.

Χωρίς νέα συμβόλαια

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας η ΕΑΕΕ επισημαίνει ιδιαιτέρως ότι κατά την διάρκεια των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του 2015, ο κλάδος ΙΙΙ. Ασφαλίσεων Ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις μειώθηκε σε μηνιαία βάση κατά 60%, 80% και 50% αντιστοίχως σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2014, συγκεντρώνοντας τριμηνιαία παραγωγή 34 εκατ. ευρώ έναντι των 107 εκατ. € το 2014, λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) που μεταξύ άλλων δεν επέτρεψαν την έκδοση νέων συμβολαίων (ενιαίων ή περιοδικών ασφαλίστρων).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.