ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤτΕ: Έτοιμες οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες για το Solvency II

11:38 - 07 Ιαν 2016 | ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
ΤτΕ: Έτοιμες οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες για το Solvency II
Σε γενικές γραμμές οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα προσαρμογής στις απαιτήσεις του νέου θεσμικού πλαισίου που εισάγει η κοινοτική οδηγία Solvency II που τέθηκε σε εφαρμογή από τις αρχές Ιανουαρίου.

Παράλληλα το επόμενο διάστημα θα εξετασθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτική αρχή, τα τελικά στοιχεία των εταιριών, με 31/12/2015, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η πλήρης προσαρμογή τους στο νέο θεσμικό πλαίσιο.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την ενημέρωση που παρείχε η Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτική αρχή, στην αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων που την επισκέφθηκε πριν λίγες ημέρες.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου ζωής της International Life σε άλλη ασφαλιστική εταιρεία και δηλώθηκε από πλευράς εποπτικής αρχής ότι έχουν ληφθεί όλα τα νόμιμα μέτρα (με την τοποθέτηση Επιτρόπου) και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου της προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος με ανακλήσεις αδειών. Η ΟΑΣΕ εξέφρασε την θέση ότι σε ενδεχόμενη μεταβίβαση χαρτοφυλακίου θα πρέπει να συμμετέχουν αναλογικά όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες ζωής. Είναι προφανές, ότι η εξεύρεση λύσης είναι πρόβλημα του συνόλου της ασφαλιστικής αγοράς.

Στη συνάντηση τέθηκε και πάλι το θέμα της συμφωνίας πώλησης της ΑΤΕ Ασφαλιστικής στον γερμανικό ασφαλιστικό όμιλο Ergo, η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Η ΟΑΣΕ πρότεινε να υπάρξουν επίσημες δεσμεύσεις για την εταιρεία και την απρόσκοπτη λειτουργία της. Η ΤτΕ δεσμεύτηκε ότι από την πλευρά της θα έχει πλήρη και επίσημη ενημέρωση από τον μέτοχο εντός των ημερών και πολύ δε περισσότερο από την στιγμή που έχει εκφραστεί και ενδιαφέρον για την εταιρεία και από άλλους υποψηφίους επενδυτές.

Στο μεταξύ κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία την κοινοτική οδηγία Solvency II. Το σχέδιο νόμου φέρει τον μακροσκελή τίτλο «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2009/138/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2009, σχετικά με την ανάληψη και την άσκηση δραστηριοτήτων ασφάλισης και αντασφάλισης (Φερεγγυότητα ΙΙ), στα άρθρα 2 και 8 της Oδηγίας 2014/51/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 σχετικά με την τροποποίηση των οδηγιών 2003/71/ΕΚ και 2009/138/ΕΚ, και των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1060/2009, (ΕΕ) αριθ. 1094/2010 και (ΕΕ) αριθ. 1095/2010, όσον αφορά τις εξουσίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (εφεξής ΕΑΑΕΣ) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών καθώς και στο άρθρο 4 της Οδηγίας 2011/89/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2011, σχετικά με τη συμπληρωματική εποπτεία των χρηματοπιστωτικών οντοτήτων που ανήκουν σε χρηματοπιστωτικούς ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων και συναφείς διατάξεις της νομοθεσίας περί της ιδιωτικής ασφάλισης» και εκσυγχρονίζει πλήρως το όλο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:44 - 07 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.