ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ασφάλιση Κατοικίας: Πολυτέλεια ή Αναγκαιότητα

13:30 - 02 Μαρ 2016 | ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
Ασφάλιση Κατοικίας: Πολυτέλεια ή Αναγκαιότητα
Η ασφάλιση κατοικίας στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά ποσοστά σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, πράγμα που οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης και εκπαίδευσης των καταναλωτών.

Πέρα από αυτό, η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τις κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές μεταβολές, που επικρατούν στην ελληνική αγορά, έχουν αναγκάσει τους καταναλωτές να μην θέτουν ως βασική προτεραιότητα την ασφάλιση της κατοικίας τους. Είναι γεγονός ότι, στην Ελλάδα επικρατεί η αντίληψη ότι η ασφάλιση κατοικίας αποτελεί προϊόν πολυτέλειας, όταν την ίδια στιγμή στην πλειονότητα των χωρών του εξωτερικού θεωρείται απολύτως απαραίτητη. Εάν εξαιρεθεί η περίπτωση δανειοδότησης, όπου και η ασφάλιση κατοικίας είναι υποχρεωτική για συγκεκριμένους κινδύνους, έχει παρατηρηθεί ότι οι ιδιοκτήτες στη χώρα μας δεν είναι ενημερωμένοι για τους κινδύνους και τις συνέπειες που αντιμετωπίζουν, θεωρώντας την ασφάλιση επιπρόσθετη δαπάνη και όχι μέτρο προστασίας της κατοικίας τους.

Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση καταστροφής της οικίας από φυσικά αίτια π.χ. σεισμό, πλημμύρες, φωτιά ή στην απώλεια περιουσιακών στοιχείων από ενδεχόμενη εισβολή διαρρηκτών. Η σεισμογενής φύση της χώρας μας σε συνδυασμό με την υψηλή επικινδυνότητα για φωτιά κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, έχουν προκαλέσει κατά καιρούς δυσάρεστα αποτελέσματα σε πολλούς συνανθρώπους μας. Από την άλλη, δε θα πρέπει να παραβλέψουμε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, που έχει οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων κλοπών αλλά και πυρκαγιών από τη χρήση εναλλακτικών μορφών θέρμανσης.

Πιο συγκεκριμένα, οι σημαντικότεροι κίνδυνοι σε επίπεδο συχνότητας και ύψους αποζημίωσης της ζημιάς είναι οι παρακάτω:

  • Η πυρκαγιά θεωρείται μια από τις πιο συνηθισμένες απειλές για την κατοικία μας, είτε οφείλεται σε φυσικά αίτια λόγω φωτιάς σε παρακείμενο δάσος είτε σε κάποιο εσωτερικό περιστατικό. Τα τελευταία χρόνια, η αυξημένη χρήση τζακιών και άλλων εναλλακτικών μορφών θέρμανσης, χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας, έχουν προκαλέσει αρκετά ατυχήματα.
  • Η διάρρηξη των σωληνώσεων αποτελεί μια ζημιά με ιδιαίτερα μεγάλο κόστος αποκατάστασης, καθώς μπορεί να προκαλέσει φθορές τόσο στο ίδιο το σπίτι και το περιεχόμενο του όσο και σε γειτονικά διαμερίσματα, στις περιπτώσεις πολυκατοικιών για παράδειγμα.
  • Οι πλημμύρες που οφείλονται σε φυσικά αίτια, αποτελούν ακόμα ένα συχνό φαινόμενο, ικανό να προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές.
  • Ο σεισμός, δε θα μπορούσε να παραλειφθεί, με δεδομένο το σεισμογενή χαρακτήρα της χώρας. Είναι πολύ πρόσφατος εξάλλου στη μνήμη μας ο σεισμός στη Λευκάδα και οι δυσάρεστες επιπτώσεις που επήλθαν στην καθημερινότητα των κατοίκων.
  • Οι κλοπές αποτελούν μια μόνιμη απειλή για τον καθένα, με τα κρούσματα, λόγω της οικονομική κρίσης, να έχουν αυξηθεί όχι μόνο στις πολυτελείς κατοικίες αλλά και στις λιγότερο ακριβές περιοχές. Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι, η ασφάλιση της κατοικίας δε θα πρέπει να θεωρείται πλέον περιττή δαπάνη, αλλά μια από τις βασικότερες προτεραιότητες του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Σχετικά με το θέμα της Ασφάλισης Κατοικίας μιλήσαμε με την κυρία Σωτηρία Μαράκη, Head of Personal Property South Zone EMEA της εταιρίας AIG , όπου σχολίασε σχετικά:

«Η προστασία της κατοικίας θεωρείται μείζον θέμα για κάθε ιδιώτη, αφού αυτή αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο και αγαθό μιας οικογένειας. Η εμπειρία μας όλα αυτά τα χρόνια έχει δείξει ότι ο καταναλωτής έχει την ανάγκη να ενημερωθεί σωστά για τους κινδύνους που απειλούν την κατοικία του, οι οποίοι μπορεί να διαταράξουν την ομαλή οικογενειακή ζωή, καθώς και για τις λύσεις που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρίες σε συνδυασμό με το κόστος αυτών των προγραμμάτων. Οι καλύψεις αυτές αποτελούν ασπίδα προστασίας της κατοικίας και του οικογενειακού προϋπολογισμού. Για την AIG η ασφάλιση κατοικίας είναι ένας από τους κύριους τομείς δραστηριοποίησης της και για αυτό το λόγο αναζητά συνεχώς λύσεις οι οποίες θα είναι πιο προσιτές στα δεδομένα της εποχής. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρήσαμε σε μια ακόμα κίνηση ενίσχυσης των προγραμμάτων κατοικίας, προσφέροντας έκπτωση ύψους 20% στα νέα συμβόλαια με καθαρό ιστορικό ζημιών τελευταίας τριετίας, μέχρι και τις 15 Μαΐου, με στόχο να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές τιμές και καλύψεις στους καταναλωτές.»

Τελευταία τροποποίηση στις 13:36 - 02 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.