ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περιβαλλοντικοί Κίνδυνοι: Πώς θωρακίζεται η σύγχρονη επιχείρηση;

13:22 - 22 Μαρ 2016 | ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
Περιβαλλοντικοί Κίνδυνοι: Πώς θωρακίζεται η σύγχρονη επιχείρηση;
Η περιβαλλοντική ευθύνη είναι ένα ζήτημα, που απασχολεί ολοένα και περισσότερο τις σύγχρονες επιχειρήσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι άμεσες επιπτώσεις στη φήμη και στον ισολογισμό της εταιρίας σε συνδυασμό με τη σχετική νομοθεσία, που γίνεται συνεχώς αυστηρότερη με την πάροδο του χρόνου, καθιστούν την περιβαλλοντική ρύπανση ως ένα από τους σημαντικότερους κινδύνους, που καλείται να αντιμετωπίσει μια εταιρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ παλαιότερα επικρατούσε η αντίληψη, ότι μόνο οι μεγάλες βιομηχανίες και παραγωγικές μονάδες ενδέχεται να βρεθούν εκτεθειμένες σε περιβαλλοντικούς κινδύνους, η πραγματικότητα είναι πως ακόμη και εμπορικές, κατασκευαστικές επιχειρήσεις, μονάδες υγείας ή ακόμη και χρηματοοικονομικοί οργανισμοί μπορεί να είναι υπαίτιοι μόλυνσης του περιβάλλοντος. Όλες οι κατηγορίες επιχειρήσεων διαχειρίζονται ή αποβάλλουν επικίνδυνες ουσίες, όπως για παράδειγμα αναλώσιμα, υλικά καθαρισμού, εκτυπωτικά μελάνια κ.α.

 

Οι συνέπειες ενός ζητήματος περιβαλλοντικής ευθύνης είναι πολυδιάστατες, καθώς μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστα αποτελέσματα τόσο στο φυσικό πλούτο όσο και στην εταιρία, που σχετίζεται με το περιστατικό αυτό. Από τη μια, το περιβάλλον υποβαθμίζεται σημαντικά και προκαλούνται φθορές στη βιοποικιλότητα και από την άλλη η εταιρία καλείται να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως: σημαντικές οικονομικές απώλειες από τις ζημιές στην επιχείρηση, υπέρογκα δικαστικά έξοδα, αρνητική δημοσιότητα και διαχείριση της εμπιστοσύνης των πελατών της.

 

Ποιοι λόγοι όμως καθιστούν την περιβαλλοντική ευθύνη τόσο σημαντική για μια σύγχρονη επιχείρηση;

Το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την περιβαλλοντική ευθύνη γίνεται ολοένα και πιο αυστηρό, καθώς έχει ήδη ενσωματωθεί στο Ελληνικό Δίκαιο η Ευρωπαϊκή οδηγία, που έχει ως στόχο την πρόληψη και αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ρύπανσης, εφαρμόζοντας την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», καθορίζοντας το πλαίσιο ευθύνης των επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει πως οι εταιρείες έχουν αυστηρότερες υποχρεώσεις, καθώς θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την πρόληψη της ζημιάς και όχι μόνο αφού αυτή σημειωθεί. Στη συνέχεια, ένας δεύτερος παράγοντας είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε περιβαλλοντικά ζητήματα αλλά και σε πρακτικές της σύγχρονης και υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, που στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην αειφορία.

 

Σημαντική είναι η συμβολή του διαδικτύου και η αυξανόμενη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από το καταναλωτικό κοινό, τα οποία έχουν λειτουργήσει καταλυτικά στην ενημέρωση των πολιτών για αντίστοιχα περιστατικά, δημιουργώντας περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στη φήμη και το όνομα της εμπλεκόμενης εταιρίας. Επιπλέον, στους παραπάνω λόγους ιδιαίτερη σημασία έχουν οι οικονομικές απώλειες της εκάστοτε επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα, το κόστος αποκατάστασης ή αποτίμησης της ζημιάς, η απώλεια κερδών σε περίπτωση διακοπής εργασιών, τα έξοδα υπεράσπισης αλλά και τα έξοδα αποκατάστασης του περιβάλλοντος στην πρότερη κατάστασή του, μπορούν να δημιουργήσουν ανυπολόγιστες ζημιές στον ισολογισμό και τη βιωσιμότητα της εταιρίας. Υπό αυτό το πρίσμα, πολλές εταιρίες προκειμένου να προστατευθούν από τις συνέπειες των περιβαλλοντικών κινδύνων, επιλέγουν ασφαλιστικά προγράμματά, τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν καλύψεις σχετικά με:

την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας,

τα έξοδα υπεράσπισης απαιτήσεων και

τις δαπάνες πρόληψης και μετριασμού των επιπτώσεων από ρύπανση ή περιβαλλοντική ζημία.

 

Επιπρόσθετα, ιδιαίτερα σημαντική είναι η κάλυψη όχι μόνο για αιφνίδια αλλά και για σταδιακή ρύπανση, το κόστος καθαρισμού ιδίων αλλά και τρίτων εγκαταστάσεων, καθώς και οι υλικές ζημιές και σωματικές βλάβες τρίτων.

 

Σχετικά με την ασφάλιση για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, τοποθετήθηκε ο κ. Χρήστος Χασιώτης, προϊστάμενος του Κλάδου Αστικών Ευθυνών της εταιρίας AIG:

«Είναι γεγονός ότι, παλαιότερα οι επιχειρήσεις κατέφευγαν σε ασφαλιστήρια συμβόλαια γενικής αστικής ευθύνης, με σκοπό να καλύψουν τις ευθύνες των περιστατικών ρύπανσης. Παρόλα ταύτα, το πλαίσιο κάλυψης των συγκεκριμένων προγραμμάτων, δε μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στη πολυπλοκότητα των περιβαλλοντικών κινδύνων, με αποτέλεσμα να μην καλύπτει αυτά που ορίζει η περιβαλλοντική νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό, η AIG έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα Ασφάλισης EnviroPro, ένα ευέλικτο και πρωτοποριακό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει καλύψεις για αστική και περιβαλλοντική ευθύνη, ώστε να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της εκάστοτε επιχείρησης, επιτρέποντας παράλληλα την απρόσκοπτη ροή των εργασιών της.»

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.