ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

SOS από τους ασφαλιστές, που... αποχωρούν: 40% κάτω ο τζίρος Κύριο

08:40 - 25 Ιαν 2017 | ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
SOS από τους ασφαλιστές, που... αποχωρούν: 40% κάτω ο τζίρος
Κατά 40% μειώθηκε ο τζίρος του ασφαλιστικού κλάδου τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ τουλάχιστον 1.000 διαμεσολαβούντες διέγραψε το ΕΕΑ τους τελευταίους έξι μήνες, δηλαδή περίπου το 15% που ήταν γραμμένοι στους καταλόγους του. Η βαριά φορολόγηση σε συνδυασμό με το φορτίο των ασφαλιστικών εισφορών και τα νέα χαράτσια που πλέον θα επιβάλλονται στους ασφαλιστές καθιστούν ακόμα πιο δυσχερείς τις συνθήκες για την εξέλιξη του κλάδου.

Στο ναδίρ τα ασφάλιστρα

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μιλώντας στο Reporter, τόνισε πως πέρα από τους εκατοντάδες διαμεσολαβούντες που αναγκάστηκαν να καταθέσουν βιβλία λόγω της βαριάς φορολογίας και τα γραφεία που έβαλαν λουκέτο τα τελευταία χρόνια, στο κατώτερο σημείο έχουν πέσει και τα ασφάλιστρα του κλάδου. Χαρακτηριστικό είναι πως σήμερα ένα αυτοκίνητο ασφαλίζεται περίπου 45% φθηνότερα απ’ ότι το 2011.

 

Οι εισφορές «πνίγουν» τους επαγγελματίες με τα μπλοκάκια

Τον περασμένο Μάιο, ο Γιώργος Κατρούγκαλος πέρασε στον νέο ασφαλιστικό νόμο μια διάταξη με βάση την οποία εργαζόμενοι χωρίς πλήρη εργασιακά δικαιώματα για να εισπράξουν την αμοιβή τους πρέπει να εκδώσουν δελτίο παροχής υπηρεσιών. Μέχρι τώρα, οι εργαζόμενοι αυτοί πλήρωναν ένα συγκεκριμένο ποσό στον ΟΑΕΕ και παρακράτηση φόρου 20% (την οποία έπαιρναν πίσω σε μεγάλο βαθμό κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης).

 

Πλέον εργαζόμενοι με μπλοκάκι που θα έχουν έως και δύο εργοδότες, θα πρέπει να δεχτούν η παρακράτηση των ασφαλιστικών εισφορών να γίνει απευθείας από την αμοιβήτους. Έτσι, για 1000 ευρώ μικτής αμοιβής, θα παρακρατηθούν και 200 ευρώ για την παρακράτηση φόρου και 269,5 ευρώ για τις ασφαλιστικές εισφορές.

 

«Ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και εργοδότες καλούνται να ξεπεράσουν κι άλλα εμπόδια με το νέο ασφαλιστικό νόμο με τα μπλοκάκια. Πολλοί είναι αυτοί που θα κλείσουν τα βιβλία τους ή θα αναγκαστούν να στραφούν στη μαύρη εργασία για να επιβιώσουν. Μόνο με το άκουσμα της νέας ρύθμισης έχουν κλείσει βιβλία περίπου 50.000 ελεύθεροι επαγγελματίες… Αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει όταν αυτό εφαρμοστεί; Όταν ο άλλος καταλάβει ότι θα πληρώσει το 27% των εσόδων του στο ασφαλιστικό; Είναι ένα μέτρο το οποίο είναι αντιαναπτυξιακό, δεν βοηθάει πουθενά», εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΕΑ. Να σημειωθεί πως την τελευταία 5ετία αθροιστικά περισσότεροι από 250.000 επαγγελματίες έχουν καταθέσει τα βιβλία τους.

 

 «Το κράτος πρέπει να συνεργαστεί»

«Η ασφαλιστική αγορά στηρίζει το κράτος και το ίδιο περιμένουμε και από αυτό. Αφού η πολιτεία δεν μπορεί να προσφέρει άρτιες υπηρεσίες στα δημόσια νοσοκομεία, πρέπει να παρέχει στον πολίτη φορολογικές ελαφρύνσεις ώστε να έχει ιδιωτική ασφάλεια. Το κράτος πρέπει να ανοίξει το συνταξιοδοτικό, το οποίο είναι ανοιχτό σε όλη την Ευρώπη. Τότε θα αλλάξουν και οι προοπτικές στην ασφαλιστική αγορά», τόνισε σχετικά με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

 

«Ανάσα» τα προγράμματα υγείας

Ερωτώμενος για τον πυλώνα ανάπτυξης του κλάδου, ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημείωσε πως ανάκαμψη σημειώνει ο κλάδος υγείας με αύξηση των συμβολαίων νοσοκομειακών προγραμμάτων παρά τη γενικότερη ύφεση. Η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και οι σχεδόν ανύπαρκτες προσφερόμενες υπηρεσίες από τα κρατικά νοσοκομεία ωθούν τους πολίτες στη σύναψη συμβολαίων με ασφαλιστικές εταιρείες.

 

Κυριακή Αξιώτη

Τελευταία τροποποίηση στις 12:30 - 25 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.