ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τελειώνει η κλεψύδρα για την απόφαση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής Κύριο

08:36 - 19 Απρ 2017 | ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
Τελειώνει η κλεψύδρα για την απόφαση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής
Εν αναμονή βρίσκονται οι υποψήφιοι αγοραστές της Εθνικής Ασφαλιστικής για την απόφαση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας σε σχέση με τον προτιμητέο επενδυτή. Η αγωνία κορυφώνεται μάλιστα καθώς η όλη διαδικασία ήδη μετράει αρκετές εβδομάδες. Οι αρχικές πληροφορίες έλεγαν ότι θα είχε ολοκληρωθεί άμεσα, μετά και την κατάθεση των προσφορών, στις 4/4, καθώς μάλιστα ήδη μετά από αιτήματα ενός από τους διεκδικητές, της Fosun, είχε παραταθεί δύο φορές η κατάθεση προσφορών.

Το χρονοδιάγραμμα, πάντως, προβλέπει ότι μετά την επιλογή του προτιμητέου επενδυτή, το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής θα πρέπει άμεσα να επικυρώσει την επιλογή στη βάση της τεχνικής και οικονομικής επάρκειας του φακέλου.

 

Οι υποψήφιοι, οι παρατάσεις και οι διεργασίες

 

Σημειώνεται ότι οι προσφορές που κατατέθηκαν είναι τέσσερις και προέρχονται από τους κινεζικούς ομίλους Fosun International, Gongbao και Wintime καθώς και το ελληνικό κι ελληνοαμερικανικό επενδυτικό σχήμα EXIN Partners, στο οποίο συμμετέχουν οι Παύλος Κανελλόπουλος, John Calamos, John Koudounis – και Matt Fairfield. Πληροφορίες πάντως από τους συμβούλους της Εθνικής, Goldman Sachs και Morgan Stanley, θεωρούν, πολύ πιθανόν η διαδικασία της αξιολόγησης να ολοκληρωθεί, οσονούπω, μέχρι και το τέλος Απριλίου.

 

Κεντρικό στην αξιολόγηση των προσφορών πέρα από το τίμημα αναμένεται να είναι η εμπειρία και γνώση της αγοράς, η τεχνική αρτιότητά του κάθε φακέλου όπως και η συμπερίληψή στην πρόταση εξαγοράς όλων των δεδομένων που ζητεί η διοίκηση της ΕΤΕ. Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΕΤΕ εξετάζει την αλλαγή του προς πώληση ποσοστού από 75% σε 100%. Επίσης η πώληση αναμένεται να συσχετιστεί με το συμβόλαιο bancassurance, δηλαδή το συμβόλαιο για την πώληση από την Εθνική Τράπεζα τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων της Εθνικής Ασφαλιστικής. Πάντως οι διεργασίες γύρω από την πώληση είναι έντονες καθώς η Εθνική Ασφαλιστική λόγω της ισχυρής θέσης που έχει στην ελληνική οικονομία αποτελεί κομβικό χαρτί για όποιον επιθυμεί επέκταση στην Ελλάδα αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο.

 

Οι διεργασίες μάλιστα πέρα από την τεχνική τεκμηρίωση της κάθε πρότασης έχουν περιεχόμενο που εκφεύγει από το στενά επιχειρηματικά όρια. Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες με εθνικό αποτύπωμα παίζουν καίριο ρόλο στις οικονομίες που έχουν έδρα ενώ αντίθετα η πολυεθνική τους διάσταση μάλλον οδηγεί σε επενδύσεις κεφαλαίων σε εκτός συνόρων.

 

Κινεζική επέκταση στην ασφαλιστική αγορά

 

Πάντως τα σχήματα από την Κίνα είναι προφανές ότι διαβλέπουν στην Εθνική τη γέφυρα εκείνη για την επέκταση στην ΕΕ, κάτι που αντιμετωπίζεται με προβληματισμό από επιχειρηματικούς παράγοντες. Σημειώνεται ότι η Fosun έχει προχωρήσει σε εξαγορά της πορτογαλικής Caixa Seguros για 1 δισ. ευρώ το 2014 την οποία διεκδικούσε και η αμερικανική εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου Apollo Global Management.

 

Λίγα χρόνια αργότερα το 2016 στο Ισραήλ, στο διαγωνισμό για τη Clal Insurance, το σχήμα Gongbao-Urban Transportation Investments, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Harel Locker, πρώην διευθυντής του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, προσπάθησε να κάνει δυναμική είσοδο. Ωστόσο η ιδιοκτήτρια εταιρία IDB, η οποία πωλούσε το 55% της Clal, ήταν πολύ σκληρή στη διαπραγμάτευση. Αυτό οδήγησε πρώτα σε αποχώρηση το σχήμα JT capital-Tianan Group. Στη συνέχεια αποχώρησε και η Gongbao, αν και είχε κάνει την υψηλότερη προσφορά, κατηγορώντας την IDB ότι δεν έπαιρνε στα σοβαρά τη προσφορά της.

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι την ίδια περίοδο που γίνονταν ο διαγωνισμός για τη Clal, η Fosun κάνοντας αντιπερισπασμό έκανε πρόταση για τη δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία του Ισραήλ, τη Phoenix που είχε εμφανή οικονομικά προβλήματα.

 

Το ελληνικό σχήμα

 

Στον αντίποδα των Κινεζικών Fund βρίσκεται ένα σχήμα Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών, η EXIN Partners. Είναι ενδεικτικό ότι σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο Ελληνοαμερικανός επενδυτής Τζον Κουδούνης, που συμμετέχει στο επιχειρηματικό σχήμα ΕΧΙΝ, το οποίο επένδυσε ήδη στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και έχει καταθέσει προσφορά για την Εθνική Ασφαλιστική εκφράζει την αισιοδοξία του για την ελληνική οικονομία στέλνοντας μήνυμα σε πολλές κατευθύνσεις.

 

«Πιστεύουμε στη δύναμη των Ελλήνων, όπως φαίνεται και από τη μέχρι τώρα παρουσία και τις επιχειρηματικές μας δράσεις στην Αμερική. Ερχόμαστε στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια και έχουμε την αίσθηση ότι αυτή είναι η σωστή στιγμή για να επενδύσουμε. Βλέπουμε καλές ευκαιρίες για επικερδείς δράσεις.

 

Αυτή είναι η αίσθηση που έχουμε τόσο ο κ. Κάλαμος και εγώ, όσο και ο τρίτος συνεταίρος μας, ο Ματ Φέρφιλντ, ένας ισχυρός παίκτης με διευρυμένο χαρτοφυλάκιο ασφαλιστικών υπηρεσιών, ο οποίος έχει συνεχή παρουσία επί 26 χρόνια στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά, ενώ δραστηριοποιείται και στην αμερικανική έχοντας εμπειρία στις εξαγορές» αναφέρει στη συνέντευξή του και συμπληρώνει:

 

«Εγώ και ο Φέρφιλντ γνωρίζουμε τον Παύλο Κανελλόπουλο και τον αδελφό του από το Πανεπιστήμιο Brown, και τώρα μαζί με τον κ. Κάλαμο, έχουμε δημιουργήσει το επενδυτικό σχήμα EXIN Partners. Αυτό που εισπράττουμε στις συναντήσεις μας, μιλώντας με επιχειρηματίες και τα στελέχη του κλάδου στην Ελλάδα, είναι ότι η ομάδα μας συνδυάζει την αίσθηση της ελληνικής πραγματικότητας, την οικονομική ευρωστία, όπως και τη βαθιά γνώση της ασφαλιστικής αγοράς. Είμαστε τυχεροί που συνεργαζόμαστε με τους κ. Κανελλόπουλο και Αδαμαντιάδη, οι οποίοι λειτουργούν πάντα σε μακροπρόθεσμη βάση. Δεν είναι τυχαίο ότι ασχολούνται με τον τομέα της ασφάλισης από το 1932. Με δεδομένη την ιστορική παρουσία τους επί δεκαετίες στην ασφαλιστική αγορά, η επένδυση βασίζεται σε στέρεες βάσεις. Από κοινού αγοράσαμε τον ελληνικό κλάδο της AIG, με σημαντική θέση στο εγχώριο ασφαλιστικό τοπίο, και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, σε περίπου οκτώ μήνες, η AIG θα έχει διαφορετικό όνομα. Πιστεύουμε στη δύναμη των Ελλήνων, όπως αποδεικνύεται και από την παρουσία μας στην Αμερική.»

 

Σε κάθε περίπτωση η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, που το 2016 παρουσίασε κέρδη προ φόρων 65 εκατ. ευρώ θα ενισχύσει τα κεφάλαια της ΕΤΕ, ενώ την απαλλάσσει από την υποχρέωση ως βασικός μέτοχος να καλύψει αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ουσιαστικά η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές της DG Comp για πώληση των non-core business (μη τραπεζικών δραστηριοτήτων) αλλά και τη διεθνή τάση για πώληση των ασφαλιστικών βραχιόνων των τραπεζών. Έτσι μέχρι σήμερα πωλήθηκε η Αγροτική Ασφαλιστική από την Τράπεζα Πειραιώς και η Eurolife από τη Eurobank.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.